Δισκοθήκη: George Harrison ο 'αθόρυβος' Beatle

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο George Harrison 1943 – 29 Νοεμβρίου 2001 ήταν Άγγλος μουσικός και τραγουδιστής-τραγουδοποιός που απέκτησε διεθνή φήμη ως ο βασικός κιθαρίστας των Beatles. Μερικές φορές αποκαλούμενος «ο ήσυχος Beatle», ο Χάρισον αγκάλιασε την ινδική κουλτούρα και βοήθησε να διευρυνθεί το εύρος της λαϊκής μουσικής μέσω της ενσωμάτωσής του ινδικής ενορχήστρωσης και ινδουιστικής πνευματικότητας στο έργο των Beatles. Αν και η πλειοψηφία των τραγουδιών του συγκροτήματος γράφτηκαν από τους John Lennon και Paul McCartney, τα περισσότερα άλμπουμ των Beatles από το 1965 και μετά περιείχαν τουλάχιστον δύο συνθέσεις του Harrison. Τα τραγούδια του για το γκρουπ περιλαμβάνουν τα "Taxman", "Within You Without You", "While My Guitar Gently Weeps", "Here Comes the Sun" και "Something".

Video Url

 

Οι πρώτες μουσικές επιρροές του Χάρισον περιλάμβαναν τους Τζορτζ Φόρμπι και Τζάνγκο Ράινχαρντ. Οι Carl Perkins, Chet Atkins και Chuck Berry ήταν οι επόμενες επιρροές. Μέχρι το 1965, είχε αρχίσει να οδηγεί τους Beatles στο folk rock μέσω του ενδιαφέροντός του για τον Bob Dylan και τους  Byrds και προς την ινδική κλασική μουσική μέσω της χρήσης ινδικών οργάνων, όπως το σιτάρ, σε πολλά τραγούδια των Beatles, ξεκινώντας με το "Norwegian Wood ». Έχοντας ξεκινήσει από το συγκρότημα να αγκαλιάζει τον Υπερβατικό Διαλογισμό το 1967, στη συνέχεια ανέπτυξε μια σχέση με το κίνημα Χάρε Κρίσνα. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος το 1970, ο Χάρισον κυκλοφόρησε το τριπλό άλμπουμ All Things Must Pass, ένα έργο που έλαβε μεγάλη αποδοχή από τους κριτικούς και παρήγαγε το πιο επιτυχημένο σινγκλ του, "My Sweet Lord", και εισήγαγε τον χαρακτηριστικό ήχο του ως σόλο καλλιτέχνη, την slide κιθάρα. . Οργάνωσε επίσης τη Συναυλία του 1971 για το Μπαγκλαντές με τον Ινδό μουσικό Ravi Shankar, προπομπό αργότερα για συναυλίες όπως το Live Aid. Στο ρόλο του ως παραγωγός μουσικής και ταινιών, ο Χάρισον παρήγαγε πράξεις υπογεγραμμένες στη δισκογραφική εταιρεία Apple των Beatles πριν ιδρύσει την Dark Horse Records το 1974. ίδρυσε την HandMade Films το 1978, αρχικά για την παραγωγή της κωμικής ταινίας The Life of Brian του θιάσου των Monty Python.

 

Ο Χάρισον κυκλοφόρησε αρκετά σινγκλ και άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ως σόλο ερμηνευτής. Το 1988, συνίδρυσε τους Traveling Wilburys. Ένας παραγωγικός καλλιτέχνης ηχογράφησης, εμφανίστηκε ως προσκεκλημένος κιθαρίστας σε κομμάτια των Badfinger, Ronnie Wood και Billy Preston, και συνεργάστηκε σε τραγούδια και μουσική με τους Dylan, Eric Clapton, Ringo Starr και Tom Petty, μεταξύ άλλων. Το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στην 11η θέση στη λίστα με τους «100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών». Είναι δύο φορές εισακτέος στο Rock and Roll Hall of Fame – ως μέλος των Beatles το 1988, και μεταθανάτια για τη σόλο καριέρα του το 2004.

Ο πρώτος γάμος του Χάρισον, με το μοντέλο Pattie Boyd το 1966, κατέληξε σε διαζύγιο το 1977. Την επόμενη χρονιά παντρεύτηκε την Olivia Arias, με την οποία απέκτησε έναν γιο, τον Dhani. Ο Χάρισον πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα το 2001 σε ηλικία 58 ετών, δύο χρόνια αφότου επέζησε από επίθεση με μαχαίρι από έναν εισβολέα στο σπίτι του, το Friar Park. Τα λείψανά του αποτεφρώθηκαν και οι στάχτες διασκορπίστηκαν σύμφωνα με την παράδοση των Ινδουιστών σε μια ιδιωτική τελετή στους ποταμούς Γάγγη και Γιαμούνα στην Ινδία. Άφησε μια περιουσία σχεδόν 100 εκατομμυρίων λιρών.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url