Δισκοθήκη: Thin Lizzy από τους πρώτους Ιρλανδούς που ξεχώρισαν στο ροκ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Thin Lizzy είναι ένα ιρλανδικό συγκρότημα σκληρού ροκ που δημιουργήθηκε στο Δουβλίνο το 1969. Η μουσική τους αντανακλά ένα ευρύ φάσμα επιρροών, συμπεριλαμβανομένων των blues, της soul μουσικής, της ψυχεδελικής ροκ και της παραδοσιακής ιρλανδικής λαϊκής μουσικής, αλλά γενικά ταξινομείται ως hard rock ή μερικές φορές heavy metal.

Video Url

 

Δύο από τα ιδρυτικά μέλη, ο ντράμερ Brian Downey και ο κιθαρίστας του μπάσου, ο τραγουδιστής και ο κύριος τραγουδοποιός Phil Lynott, γνωρίστηκαν ενώ ήταν ακόμη στο σχολείο. Ο Lynott οδήγησε το γκρουπ σε όλη τη δισκογραφική του καριέρα με δώδεκα στούντιο άλμπουμ, γράφοντας το μεγαλύτερο μέρος του υλικού. Τα σινγκλ "Whisky in the Jar" (παραδοσιακή ιρλανδική μπαλάντα), "The Boys Are Back in Town" και "Waiting for an Alibi" ήταν διεθνείς επιτυχίες. Μετά τον θάνατο του Lynott το 1986, διάφορες ενσαρκώσεις του συγκροτήματος εμφανίστηκαν με την πάροδο των ετών βασισμένες αρχικά στους κιθαρίστες Scott Gorham και John Sykes, αν και ο Sykes άφησε το συγκρότημα το 2009. Ο Gorham συνέχισε αργότερα με μια νέα σύνθεση συμπεριλαμβανομένου του Downey. Το 2012, ο Gorham και ο Downey αποφάσισαν να μην ηχογραφήσουν νέο υλικό ως Thin Lizzy, έτσι ένα νέο συγκρότημα, οι Black Star Riders, δημιουργήθηκε για να περιοδεύσει και να παράγει νέες κυκλοφορίες, όπως το ντεμπούτο τους άλμπουμ All Hell Breaks Loose. Οι Thin Lizzy έχουν επανενωθεί από τότε για περιστασιακές συναυλίες.

Ο Lynott, ο de facto ηγέτης των Thin Lizzy, ήταν συνθέτης ή συνθέτης σχεδόν όλων των τραγουδιών του συγκροτήματος και ο πρώτος μαύρος Ιρλανδός που σημείωσε εμπορική επιτυχία στον τομέα της ροκ μουσικής. Οι Thin Lizzy παρουσίασαν αρκετούς κιθαρίστες σε όλη την ιστορία τους, με τον Downey και τον Lynott ως ρυθμικό τμήμα, στα ντραμς και στο μπάσο. Εκτός από πολυφυλετική, η μπάντα τράβηξε τα πρώτα μέλη της όχι μόνο και από τις δύο πλευρές των ιρλανδικών συνόρων αλλά και από την καθολική και την προτεσταντική κοινότητα 

Το περιοδικό Rolling Stone περιγράφει το συγκρότημα ως ξεκάθαρα σκληρό ροκ, "πολύ μακριά από το έντονο metal pack στα μέσα της δεκαετίας του '70". Ο κριτικός της AllMusic John Dougan έχει γράψει ότι «Ως δημιουργική δύναμη του συγκροτήματος, ο Lynott ήταν πιο διορατικός και έξυπνος συγγραφέας από πολλούς ομοίους του, προτιμώντας τα κομμάτια της ζωής των εργατικών δραμάτων αγάπης και μίσους επηρεασμένα από τους Bob Dylan, Bruce Springsteen και σχεδόν όλη η ιρλανδική λογοτεχνική παράδοση».

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url