Δισκοθήκη: David Bowie με πλούσια προσφορά στην μουσική

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Ο David Robert Jones (8 Ιανουαρίου 1947 – 10 Ιανουαρίου 2016), γνωστός επαγγελματικά ως David Bowie  ήταν Άγγλος τραγουδιστής-τραγουδοποιός και ηθοποιός. Ηγετική φυσιογνωμία στη μουσική βιομηχανία, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς του 20ου αιώνα. Ο Μπάουι καταξιώθηκε από κριτικούς και μουσικούς, ιδιαίτερα για την καινοτόμο δουλειά του τη δεκαετία του 1970. Η καριέρα του σημαδεύτηκε από την οπτική παρουσίαση, και η μουσική και η σκηνική του τέχνη είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη δημοφιλή μουσική.

Ο Bowie ανέπτυξε ενδιαφέρον για τη μουσική από μικρή ηλικία. Σπούδασε τέχνη, μουσική και σχέδιο πριν ξεκινήσει μια επαγγελματική σταδιοδρομία ως μουσικός το 1963. Το "Space Oddity", που κυκλοφόρησε το 1969, ήταν το πρώτο του τοπ 5  στο UK Singles Chart. Μετά από μια περίοδο πειραματισμού, επανεμφανίστηκε το 1972 κατά τη διάρκεια της glam rock εποχής με το επιβλητικό και ανδρόγυνο alter ego του Ziggy Stardust. Ο χαρακτήρας πρωτοστατήθηκε από την επιτυχία του σινγκλ του Bowie "Starman" και του άλμπουμ The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, που του χάρισαν ευρεία δημοτικότητα. Το 1975, το στυλ του Bowie μετατοπίστηκε προς έναν ήχο που χαρακτήρισε ως "πλαστική Soul", αποξενώνοντας αρχικά πολλούς από τους θαυμαστές του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά κερδίζοντας του την πρώτη μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ με το νούμερο ένα σινγκλ "Fame" και το άλμπουμ Young Americans. Το 1976, ο Bowie πρωταγωνίστησε στην καλτ ταινία The Man Who Fell to Earth και κυκλοφόρησε το Station to Station. Το 1977, άλλαξε ξανά κατεύθυνση με το άλμπουμ Low, το οποίο ήταν η πρώτη από τις τρεις συνεργασίες με τον Brian Eno που έγινε γνωστή ως "Berlin Trilogy". Ακολούθησαν τα "Heroes" (1977) και Lodger (1979). κάθε άλμπουμ έφτασε στην πρώτη πεντάδα του Ηνωμένου Βασιλείου και έλαβε  επαίνους από τους κριτικούς

 

Μετά από άνιση εμπορική επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Bowie είχε τρεις νούμερο ένα επιτυχίες: το σινγκλ του 1980 "Ashes to Ashes", το άλμπουμ του Scary Monsters (και Super Creeps) και "Under Pressure" (μια συνεργασία του 1981 με τους Queen). Πέτυχε τεράστια εμπορική επιτυχία τη δεκαετία του 1980 ξεκινώντας με το Let's Dance (1983). Μεταξύ 1988 και 1992, έφτιαξε το συγκρότημα Tin Machine πριν συνεχίσει τη σόλο καριέρα του το 1993. Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και του 2000, ο Bowie συνέχισε να πειραματίζεται με μουσικά στυλ, συμπεριλαμβανομένων των industrialς. Συνέχισε επίσης την υποκριτική. Οι ρόλοι του περιελάμβαναν τον Ταγματάρχη Τζακ Σέλιερς στο Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), Jareth the Goblin King στο Labyrinth (1986), Pontius Pilate στο The Last Temptation of Christ (1988) και Nikola Tesla στο The Prestige (2006), είχε και άλλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις. Σταμάτησε τις περιοδείες μετά το 2004 και η τελευταία του ζωντανή εμφάνιση ήταν σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση το 2006. Το 2013, ο Bowie επέστρεψε από μια δεκαετή παύση ηχογράφησης με το The Next Day. Παρέμεινε μουσικά ενεργός μέχρι το θάνατό του από καρκίνο του ήπατος στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Πέθανε δύο μέρες μετά τα 69α γενέθλιά του και την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, Blackstar (2016).

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, οι πωλήσεις δίσκων του, που υπολογίζονται σε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, τον έκαναν έναν από τους μουσικούς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, του απονεμήθηκαν δέκα πλατινένιες, έντεκα χρυσές και οκτώ ασημένιες πιστοποιήσεις άλμπουμ και κυκλοφόρησε 11 νούμερο ένα άλμπουμ. Στις ΗΠΑ έλαβε πέντε πλατινένιες και εννέα χρυσές πιστοποιήσεις. Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1996. Το Rolling Stone τον κατέταξε ανάμεσα στους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στην ιστορία. Από το 2022, ο Bowie ήταν ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις βινυλίου του 21ου αιώνα.

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url