Δισκοθήκη: Eric Clapton, συνώνυμος της κιθάρας

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Eric Patrick Clapton CBE (γεννημένος στις 30 Μαρτίου 1945) είναι Άγγλος κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Θεωρείται συχνά ως ένας από τους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς κιθαρίστες στη ροκ μουσική. Ο Κλάπτον κατατάχθηκε δεύτερος στη λίστα του Rolling Stone με τους «100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών» και τέταρτος στους «Κορυφαίους 50 κιθαρίστες όλων των εποχών» του Γκίμπσον. Ονομάστηκε επίσης νούμερο πέντε στη λίστα του περιοδικού Time με τους «10 καλύτερους παίκτες ηλεκτρικής κιθάρας» το 2009.

Video Url

 

Αφού έπαιξε σε μια σειρά από διαφορετικά τοπικά συγκροτήματα, ο Clapton έγινε μέλος των Yardbirds το 1963. Δυσαρεστημένος με την αλλαγή του ήχου των Yardbirds από μπλουζ ροκ σε έναν πιο φιλικό προς το ραδιόφωνο ποπ ροκ ήχο, ο Κλάπτον έφυγε το 1965 για να παίξει με τους John Mayall & the Bluesbreakers. Φεύγοντας από τον Mayall το 1966, μετά από ένα άλμπουμ, σχημάτισε το power trio Cream με τον ντράμερ Τζίντζερ Μπέικερ και τον μπασίστα Τζακ Μπρους, στο οποίο ο Κλάπτον έπαιζε σταθερούς μπλουζ αυτοσχεδιασμούς και «έντεχνη, ψυχεδελική ποπ βασισμένη στο μπλουζ». Μετά τη διάλυση των Cream τον Νοέμβριο του 1968, σχημάτισε το μπλουζ ροκ συγκρότημα Blind Faith με τους Baker, Steve Winwood και Ric Grech, ηχογραφώντας ένα άλμπουμ και παίζοντας σε μία περιοδεία πριν χωρίσουν. Ο Κλάπτον ξεκίνησε μια σόλο καριέρα το 1970.

Παράλληλα με τη σόλο καριέρα του, έπαιξε επίσης με τους Delaney & Bonnie και Derek and the Dominos, με τους οποίους ηχογράφησε το "Layla", ένα από τα χαρακτηριστικά τραγούδια του. Συνέχισε να ηχογραφεί μια σειρά από επιτυχημένα σόλο άλμπουμ και τραγούδια τις επόμενες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης μιας διασκευής του 1974 στο "I Shot the Sheriff" του Bob Marley (που βοήθησε τη ρέγκε να φτάσει σε απήχηση στον κόσμο, το άλμπουμ Slowhand  κυκλοφόρησε το(1977) . Μετά τον θάνατο του γιου του Conor το 1991, η θλίψη του Clapton εκφράστηκε στο τραγούδι "Tears in Heaven", το οποίο εμφανίστηκε στο ζωντανό άλμπουμ του Unplugged το 1992 και το 1996 είχε άλλη μια επιτυχία στο top-40 με το R&B crossover "Change the World". Το 1998 κυκλοφόρησε το βραβευμένο με Grammy "My Father's Eyes". Από το 1999, έχει ηχογραφήσει μια σειρά από παραδοσιακά μπλουζ και μπλουζ ροκ άλμπουμ κ

Ο Clapton έχει λάβει 18 βραβεία Grammy καθώς και το Brit Award για την εξαιρετική συνεισφορά στη μουσική.[8][9] Το 2004, του απονεμήθηκε CBE για υπηρεσίες στη μουσική. Έχει λάβει τέσσερα βραβεία Ivor Novello από τη Βρετανική Ακαδημία Τραγουδιστών, Συνθετών και Συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Lifetime Achievement. Είναι ο μόνος τρεις φορές εισακτέoς στο Rock and Roll Hall of Fame: μια φορά ως σόλο καλλιτέχνης και ξεχωριστά ως μέλος των Yardbirds και των Cream. Στη σόλο καριέρα του, ο Clapton έχει πουλήσει περισσότερους από 280 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας τον έναν από τους μουσικούς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το 1998, ο Clapton, ένας αλκοολικός και τοξικομανής που αναρρώνει, ίδρυσε το Crossroads Centre στην Αντίγκουα, μια ιατρική εγκατάσταση για την ανάρρωση χρηστών ουσιών.

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url