Δισκοθήκη: Grateful Dead μόνη τους μία ιστορία του ροκ

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Grateful Dead ήταν ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1965 στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.Το συγκρότημα είναι γνωστό για το εκλεκτικό του στυλ, το οποίο συνδύαζε στοιχεία ροκ, φολκ, κάντρι, τζαζ, μπλουγκρας, μπλουζ, ροκ εν ρολ, γκόσπελ, ρέγκε, παγκόσμιας μουσικής και ψυχεδέλειας. για ζωντανές παραστάσεις μεγάλης διάρκειας. ορχηστρικά τζαμαρίσματα που συνήθως ενσωμάτωναν τροπικό και τονικό αυτοσχεδιασμό· και για τους αφοσιωμένους θαυμαστές του, γνωστούς ως "Deadheads". Σύμφωνα με τον Lenny Kaye, "η μουσική τους αγγίζει ένα έδαφος που τα περισσότερα άλλα γκρουπ δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει." κόσμος»

Το συγκρότημα κατατάχθηκε στην 57η θέση από το περιοδικό Rolling Stone στο τεύχος του "The Greatest Artists of All Time". Το συγκρότημα εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994 και μια ηχογράφηση της εμφάνισής τους στις 8 Μαΐου 1977 στο Barton Hall του Πανεπιστημίου Cornell προστέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου το 2012. Παρά το γεγονός ότι είχαν μόνο ένα σινγκλ στο top-40 στην 30χρονη καριέρα τους, το "Touch of Grey", οι Grateful Dead παρέμειναν μεταξύ των αμερικανικών περιοδειών με τις υψηλότερες εισπράξεις για πολλές δεκαετίες και απέκτησαν αφοσιωμένο θαυμαστές από στόμα σε στόμα και ανταλλαγές live. ηχογραφήσεις λόγω της επιτρεπτικής στάσης του συγκροτήματος στο μαγνητοφώνηση.

Οι The Grateful Dead ιδρύθηκαν στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο εν μέσω της ανόδου της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960.Τα ιδρυτικά μέλη ήταν ο Jerry Garcia (κιθάρα, τραγούδι), ο Bob Weir (ρυθμική κιθάρα, φωνητικά), ο Ron "Pigpen" McKernan (πλήκτρα, φυσαρμόνικα, φωνητικά), ο Phil Lesh (μπάσο, φωνητικά) και ο Bill Kreutzmann (τύμπανα). Τα μέλη των Grateful Dead, αρχικά γνωστά ως Warlocks, είχαν παίξει μαζί σε διάφορα συγκροτήματα της Bay Area, συμπεριλαμβανομένου του παραδοσιακού συγκροτήματος  Mother McCree's Uptown Jug Champions. Ο Lesh ήταν το τελευταίο μέλος που εντάχθηκε στους Warlocks πριν αλλάξουν το όνομά τους σε Grateful Dead. αντικαθιστώντας τον Dana Morgan Jr., ο οποίος είχε παίξει μπάσο για μερικές συναυλίες. Ο ντράμερ Μίκυ Χαρτ και ο μη ερμηνευτής στιχουργός Ρόμπερτ Χάντερ προσχώρησαν το 1967. Με εξαίρεση τον ΜακΚέρναν, ο οποίος πέθανε το 1973, και τον Χαρτ, ο οποίος πήρε άδεια από το 1971 έως το 1974, ο πυρήνας του συγκροτήματος παρέμεινε μαζί για ολόκληρη την 30ετία του. ιστορία. Τα άλλα επίσημα μέλη του συγκροτήματος είναι οι Tom Constanten (πλήκτρα, 1968–1970), John Perry Barlow (μη ερμηνευτής στιχουργός, 1971–1995),  Keith Godchaux (πλήκτρα, περιστασιακά φωνητικά, 1971–1979), Donna Godchaux (φωνητικά, 1972–1979), Brent Mydland (πλήκτρα, φωνητικά, 1979–1990) και Vince Welnick (πλήκτρα, φωνητικά, 1990–1995). Ο Bruce Hornsby (ακορντεόν, πιάνο, φωνητικά) ήταν μέλος της περιοδείας από το 1990 έως το 1992, καθώς και καλεσμένος με το συγκρότημα κατά καιρούς πριν και μετά τις περιοδείες.

Μετά τον θάνατο του Γκαρσία το 1995, πρώην μέλη του συγκροτήματος, μαζί με άλλους μουσικούς, περιόδευσαν ως Other Ones το 1998, 2000 και 2002 και ως Dead το 2003, 2004 και 2009.  

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url