Δισκοθήκη: Cream: Ήταν πραγματικό Supergroup

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι Cream ήταν ένα βρετανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1966. Το συγκρότημα αποτελούνταν από τον μπασίστα Jack Bruce, τον κιθαρίστα Eric Clapton και τον ντράμερ Ginger Baker. Ο Bruce ήταν ο κύριος τραγουδοποιός και τραγουδιστής, αν και ο Clapton και ο Baker τραγούδησαν και συνέβαλαν επίσης με τραγούδια. Σχηματισμένοι από μέλη προηγούμενων επιτυχημένων συγκροτημάτων, θεωρούνται ευρέως ως το πρώτο supergroup στον κόσμο. Οι Cream εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα για την οργανική ικανότητα καθενός από τα μέλη τους.

Video Url

 

Κατά τη διάρκεια της σύντομης τριετούς καριέρας τους μαζί, το συγκρότημα παρήγαγε τέσσερα άλμπουμ, Fresh Cream (1966), Disraeli Gears (1967), Wheels of Fire (1968) και Goodbye (1969). Ξεκινώντας με το Disraeli Gears, το συγκρότημα μπήκε στο στούντιο από τον παραγωγό και πολυοργανίστα Felix Pappalardi, ο οποίος αποτέλεσε σημαντική επιρροή στον ήχο του συγκροτήματος. Η μουσική των Cream περιλάμβανε πολλά είδη ροκ μουσικής, συμπεριλαμβανομένου του blues rock ("Crossroads", "Born Under a Bad Sign"), του ψυχεδελικού ροκ ("Tales of Brave Ulysses", "White Room") και του hard rock ("Sunshine of Your" Αγάπη», «SWLABR»). Στην καριέρα τους πούλησαν περισσότερους από 15 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Το τρίτο άλμπουμ του γκρουπ, Wheels of Fire (1968), είναι το πρώτο διπλό άλμπουμ με πλατινένιες πωλήσεις στον κόσμο.

Οι εντάσεις μεταξύ του Bruce και του Baker οδήγησαν στην απόφασή τους τον Μάιο του 1968 να χωρίσουν, αν και το συγκρότημα πείστηκε να κάνει ένα τελευταίο άλμπουμ, Goodbye, και να περιοδεύσει, με αποκορύφωμα δύο τελικές αποχαιρετιστήρια συναυλίες στο Royal Albert Hall στις 25 και 26 Νοεμβρίου 1968. τα οποία γυρίστηκαν και προβλήθηκαν στις αίθουσες και στη συνέχεια κυκλοφόρησαν το 1977 ως home video, Farewell Concert.

Το 1993, οι Cream εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame. Συμπεριλήφθηκαν τόσο στις λίστες του Rolling Stone όσο και του VH1 με τους «100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών», στον αριθμό 67 και 61 αντίστοιχα. Κατατάχθηκαν επίσης στην 16η θέση στο VH1 "100 Greatest Artists of Hard Rock"

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url