Δισκοθήκη: Genesis κορυφαίοι με τον Gabriel και τον Phil Collins

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Genesis είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Charterhouse School, Godalming, Surrey, το 1967. Η πιο εμπορικά επιτυχημένη σύνθεση του συγκροτήματος αποτελούνταν από τον πληκτρίστα Tony Banks, τον μπασίστα/κιθαρίστα Mike Rutherford και τον ντράμερ/τραγουδιστή Phil Collins. Το line-up της δεκαετίας του 1970, με τον τραγουδιστή Peter Gabriel και τον κιθαρίστα Steve Hackett, ήταν από τους πρωτοπόρους του progressive rock.

Video Url

 

Το συγκρότημα σχηματίστηκε από πέντε μαθητές του Charterhouse, συμπεριλαμβανομένων των Banks, Rutherford, Gabriel και Anthony Phillips, και ονομάστηκε από τον πρώην μαθητή του Charterhouse, Jonathan King, ο οποίος κανόνισε να ηχογραφήσουν αρκετά σινγκλ και το ντεμπούτο τους άλμπουμ From Genesis to Revelation το 1968. Μετά το χωρισμό από τον King, το συγκρότημα άρχισε να περιοδεύει, υπέγραψε με την Charisma Records και έγινε ένα progressive rock συγκρότημα με το άλμπουμ Trespass (1970). Μετά την αποχώρηση του Phillips, οι Genesis πήραν τους Collins και Hackett και ηχογράφησαν το Nursery Cryme (1971). Οι ζωντανές εμφανίσεις τους άρχισαν να παρουσιάζουν τα θεατρικά κοστούμια και τις παραστάσεις του Γκάμπριελ. Το Foxtrot (1972) ήταν η πρώτη τους επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Selling England by the Pound (1973) έφτασε στην τρίτη θέση εκεί, με την πρώτη τους επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο "I Know What I Like (In Your Wardrobe)". Το concept άλμπουμ The Lamb Lies Down on Broadway (1974) προωθήθηκε με μια υπερατλαντική περιοδεία και μια περίτεχνη επίδειξη σκηνής, πριν ο Gabriel φύγει από το γκρουπ.

Ο Collins ανέλαβε ως τραγουδιστής και το γκρουπ κυκλοφόρησε το A Trick of the Tail και το Wind & Wuthering (και τα δύο το 1976) με συνεχή επιτυχία. Ο Χάκετ άφησε τους Genesis το 1977, μειώνοντας το συγκρότημα σε Banks, Rutherford και Collins. Το ένατο στούντιο άλμπουμ τους, ...And then There Were Three... (1978), περιείχε την πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος "Follow You Follow Me". Τα επόμενα πέντε άλμπουμ τους – Duke (1980), Abacab (1981), Genesis (1983), Invisible Touch (1986) και We Can't Dance (1991) – ήταν επίσης επιτυχημένα. Ο Collins άφησε τους Genesis το 1996 και οι Banks και Rutherford τον αντικατέστησαν με τον Ray Wilson, ο οποίος εμφανίστηκε στο τελευταίο τους άλμπουμ Calling All Stations (1997). Η εμπορική αποτυχία του άλμπουμ οδήγησε σε παύση της ομάδας. Οι Banks, Rutherford και Collins επανενώθηκαν για την περιοδεία Turn It On Again το 2007 και ξανά το 2021 για το The Last Domino? .

Με πωλήσεις μεταξύ 100 και 150 εκατομμυρίων άλμπουμ παγκοσμίως, οι Genesis είναι  από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Η δισκογραφία τους περιλαμβάνει 15 στούντιο και έξι live άλμπουμ. Έχουν κερδίσει πολλά βραβεία (συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου Grammy για το καλύτερο Concept Music Video με το "Land of Confusion") . Το 2010, οι Genesis εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame.

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url