Δισκοθήκη: Donna Summer τα τραγούδια της έκαναν πιο ευχάριστη την ζωή μας

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η LaDonna Adrian Gaines (31 Δεκεμβρίου 1948 – 17 Μαΐου 2012), γνωστή επαγγελματικά ως Donna Summer, ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Κέρδισε εξέχουσα θέση κατά τη διάρκεια της ντίσκο εποχής της δεκαετίας του 1970 και έγινε γνωστή ως ""Βασίλισσα της Ντίσκο", ενώ η μουσική της απέκτησε παγκόσμιο κοινό.

Video Url

 

Επηρεασμένη από την αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960, η Σάμερ έγινε η τραγουδίστρια ενός ψυχεδελικού ροκ συγκροτήματος με το όνομα Crow και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Το 1968, εντάχθηκε σε μια γερμανική προσαρμογή του μιούζικαλ Hair στο Μόναχο, όπου πέρασε αρκετά χρόνια ζώντας, υποκριτική και τραγουδώντας. Εκεί, γνώρισε τους μουσικούς παραγωγούς Giorgio Moroder και Pete Bellotte, και συνέχισαν να ηχογραφούν μαζί επιρροές ντίσκο, όπως το "Love to Love You Baby" και το "I Feel Love", σηματοδοτώντας την επανάσταση της Summer στις διεθνείς μουσικές αγορές. Η Σάμερ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1976, και είχε περισσότερες επιτυχίες όπως το "Last Dance", η εκδοχή της στο "MacArthur Park", "Heaven Knows", "Hot Stuff", "Bad Girls", "Dim All the Lights Ακολούθησαν, το «No More Tears (Enough Is Enough)» με την Barbra Streisand και το «On the Radio».

Η Σάμερ είχε συνολικά 32 σινγκλ τσαρτ στο αμερικανικό Billboard Hot 100 κατά τη διάρκεια της ζωής της, συμπεριλαμβανομένων 14  τοπ 10 και τεσσάρων νούμερο 1. Είχε τουλάχιστον μια επιτυχία στο top-40 κάθε χρόνο μεταξύ 1976 και 1984, και από την πρώτη της επιτυχία στο top-ten το 1976, έως το τέλος του 1982, είχε 12 επιτυχίες στο top-ten (10 ήταν επιτυχίες στο top-5), περισσότερες από κάθε άλλη. κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Επέστρεψε στην πρώτη πεντάδα του Hot 100 το 1983 και κέρδισε την τελευταία της επιτυχία στο top ten το 1989 με το "This Time I Know It's For Real". Ήταν η πρώτη καλλιτέχνης που είχε τρία συνεχόμενα διπλά άλμπουμ που έφτασαν στην κορυφή του αμερικανικού τσαρτ Billboard 200 και σημείωσε τέσσερα νούμερο ένα σινγκλ στις ΗΠΑ μέσα σε μια περίοδο 12 μηνών. Χάρισε επίσης δύο νούμερο ένα σινγκλ στο τσαρτ R&B Singles στις ΗΠΑ και ένα νούμερο ένα σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πιο πρόσφατη επιτυχία της στο Hot 100 ήρθε το 1999 με το "I Will Go with You (Con te partirò)". Ενώ η παρουσία της στο Hot 100 μειώθηκε τις επόμενες δεκαετίες, η Summer παρέμεινε μια δύναμη στο chart του Billboard Dance Club Songs σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της.

 

Η Σάμερ πέθανε στις 17 Μαΐου 2012, από καρκίνο του πνεύμονα, στο σπίτι της στη Νάπολη της Φλόριντα. Πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας την έναν από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Κέρδισε πέντε βραβεία Grammy. Στον επικήδειο της στους The Times, αναφέρθηκε ως η "αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της άνθησης της ντίσκο των 70s" και "μιας από τις κορυφαίες τραγουδίστριες στον κόσμο. Ο Moroder περιέγραψε τη δουλειά της Summer στο τραγούδι "I Feel Love ως «πραγματικά η αρχή της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής». Το 2013, η Σάμερ μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Τον Δεκέμβριο του 2016, το Billboard την κατέταξε στην έκτη θέση στη λίστα με τους «Κορυφαίους καλλιτέχνες όλων των εποχών στην χορευτική μουσική».

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url