Δισκοθήκη: Bert Janch από τους καλύτερους κιθαρίστες

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Herbert Jansch (3 Νοεμβρίου 1943 – 5 Οκτωβρίου 2011) ήταν Σκωτσέζος φολκ μουσικός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Pentangle. Γεννήθηκε στη Γλασκώβη και έγινε γνωστός στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1960 ως ακουστικός κιθαρίστας και τραγουδιστής-τραγουδοποιός. Ηχογράφησε περισσότερα από 28 άλμπουμ και περιόδευσε εκτενώς από τη δεκαετία του 1960 έως τον 21ο αιώνα.

Ο Jansch ήταν ηγετική φυσιογνωμία στη βρετανική φολκ αναγέννηση της δεκαετίας του 1960, περιόδευσε σε folk club και ηχογραφώντας αρκετά σόλο άλμπουμ, καθώς και συνεργαζόμενος με άλλους μουσικούς όπως ο John Renbourn και η Anne Briggs. Το 1968, συνίδρυσε το συγκρότημα Pentangle, κάνοντας περιοδείες και ηχογραφήσεις μαζί τους μέχρι τη διάλυσή τους το 1972. Στη συνέχεια έκανε ένα διάλειμμα από τη μουσική, επιστρέφοντας στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για να δουλέψει σε μια σειρά από έργα με άλλους μουσικούς . Εντάχθηκε σε μια αναμορφωμένη έκδοση των Pentangle στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και παρέμεινε μαζί τους καθώς εξελίχθηκαν μέσα από διάφορες αλλαγές προσώπων μέχρι το 1995. Μέχρι το θάνατό του, ο Jansch συνέχισε να εργάζεται ως σόλο καλλιτέχνης.

Το έργο του Jansch επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες, ιδιαίτερα τους Jimmy Page, Mike Oldfield, Paul Simon, Pete Hawkes, Nick Drake, Donovan και Neil Young. Έλαβε δύο βραβεία Lifetime Achievement στα Folk Awards του BBC: το ένα, το 2001, για τα σόλο επιτεύγματά του και το άλλο, το 2007, ως μέλος των Pentangle.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url