Δισκοθήκη: ELO απόλαυση το κάθε άλμπουμ τους

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

 

Οι Electric Light Orchestra (ELO) είναι ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Μπέρμιγχαμ το 1970 από τους τραγουδοποιούς και τους πολυορχηστρικούς Jeff Lynne και Roy Wood με τον ντράμερ Bev Bevan.

Video Url

 

Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από μια συγχώνευση μπαρόκ ποπ και εικονογραφίας επιστημονικής φαντασίας, μαζί με την έντονη χρήση συνθεσάιζερ. Μετά την αποχώρηση του Wood το 1972, o Lynne έγινε ο μοναδικός ηγέτης του συγκροτήματος, ενορχήστρωνε και παρήγαγε κάθε άλμπουμ ενώ έγραφε σχεδόν όλο το πρωτότυπο υλικό τους.

Για την αρχική τους θητεία, ο Lynne, ο Bevan και ο keyboardist Richard Tandy ήταν τα μόνα σταθερά μέλη του γκρουπ.

Οι ELO δημιουργήθηκε από την επιθυμία των Lynne και Wood να δημιουργήσουν μοντέρνα ροκ και ποπ τραγούδια με κλασικούς τόνους. Προήλθε ως παρακλάδι του προηγούμενου συγκροτήματος του Wood, των Move, του οποίου ο Lynne και ο Bevan ήταν επίσης μέλη.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980, οι ELO κυκλοφόρησε μια σειρά από 10 κορυφαία άλμπουμ και σινγκλ, συμπεριλαμβανομένου του πιο επιτυχημένου εμπορικά άλμπουμ του συγκροτήματος, του διπλού άλμπουμ Out of the Blue (1977). Δύο άλμπουμ του ELO έφτασαν στην κορυφή των βρετανικών charts: το Discovery (1979) εμπνευσμένο από ντίσκο και το concept άλμπουμ με θέμα την επιστημονική φαντασία Time (1981).

Το 1986 ο Lynne έχασε το ενδιαφέρον του για το συγκρότημα και διέλυσε το γκρουπ. Ο Bevan απάντησε δημιουργώντας το δικό του συγκρότημα, το ELO Part II, το οποίο αργότερα έγινε Ορχήστρα. Εκτός από μια σύντομη επανένωση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ​​ELO παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανενεργοί μέχρι το 2014, όταν ο Lynne δημιούργησε ξανά το συγκρότημα με τον Tandy ως ELO του Jeff Lynne.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής 13χρονης περιόδου ενεργών ηχογραφήσεων και περιοδειών των ELO, πούλησαν πάνω από 50 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας τους ένα από τα μουσικά γκρουπ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Συνέλεξαν 19 βραβεία CRIA, 21 RIAA και 38 βραβεία BPI. Από το 1972 έως το 1986, οι ELO συγκέντρωσαν 27 κορυφαία 40 τραγούδια στο UK Singles Chart και δεκαπέντε κορυφαία 20 τραγούδια στο αμερικανικό Billboard Hot 100.

Το συγκρότημα κατέχει επίσης το ρεκόρ με τις περισσότερες επιτυχίες του Billboard Hot 100 στις κορυφαίες 40 επιτυχίες (20) χωρίς νούμερο ένα σινγκλ από οποιοδήποτε συγκρότημα στην ιστορία των αμερικανικών τσαρτ. Το 2017, τα βασικά μέλη του ELO. (Wood, Lynne, Bevan και Tandy) εισήχθησαν στο Rock and Roll Hall of Fame

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url