Δισκοθήκη: Led Zeppelin, τι συγκρότημα...

Οι Led Zeppelin ήταν ένα αγγλικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1968.

Το συγκρότημα αποτελούνταν από τον τραγουδιστή Robert Plant, τον κιθαρίστα Jimmy Page, τον μπασίστα/keyboardist John Paul Jones και τον ντράμερ John Bonham. Με έναν βαρύ ήχο που καθοδηγείται από την κιθάρα, αναφέρονται ως ένας από τους πρωτεργάτες του σκληρού ροκ και του heavy metal, αν και το στυλ τους αντλήθηκε από μια ποικιλία επιρροών, συμπεριλαμβανομένων των μπλουζ και της λαϊκής μουσικής.

Οι Led Zeppelin έχουν πιστωθεί ότι έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη φύση της μουσικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της ροκ προσανατολισμένης σε άλμπουμ (AOR) και της  ροκ στα στάδια και τις αρένες.

Αρχικά με το όνομα New Yardbirds, οι Led Zeppelin υπέγραψαν συμφωνία με την Atlantic Records που τους έδωσε σημαντική καλλιτεχνική ελευθερία. Αρχικά δεν ήταν δημοφιλείς στους κριτικούς, πέτυχαν σημαντική εμπορική επιτυχία με οκτώ στούντιο άλμπουμ σε διάστημα δέκα ετών.

Το ντεμπούτο τους το 1969, Led Zeppelin, ήταν ένα άλμπουμ των δέκα κορυφαίων σε πολλές χώρες και περιλάμβανε κομμάτια όπως "Good Times Bad Times", "Dazed and Confused" και "Communication Breakdown". Το Led Zeppelin II (1969) ήταν το πρώτο τους νούμερο ένα άλμπουμ και κυκλοφόρησε τα "Ramble On" και "Whole Lotta Love".

Το 1970, κυκλοφόρησαν το Led Zeppelin III με το "Immigrant Song". Το άτιτλο τέταρτο άλμπουμ τους, κοινώς γνωστό ως Led Zeppelin IV (1971), είναι ένα από τα άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία με 37 εκατομμύρια πωλήσεις.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει τα «Black Dog», «Rock and Roll» και «Stairway to Heaven», με το τελευταίο να συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή και επιδραστικά έργα στην ιστορία της ροκ.

Το Houses of the Holy (1973) είχε τα "The Ocean", "Over the Hills and Far Away" και "The Rain Song". Το Physical Graffiti (1975), ένα διπλό άλμπουμ, με τα "Trampled Under Foot" και "Kashmir".

 

Video Url

 

 

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url