Δισκοθήκη: Πάντα απολαμβάνουμε τους Steely Dan

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Steely Dan είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που ιδρύθηκε το 1971 στη Νέα Υόρκη από τον Walter Becker (κιθάρες, μπάσο, δεύτερα φωνητικά) και τον Donald Fagen (πλήκτρα, κύρια φωνητικά).

Video Url

 

Αρχικά το συγκρότημα είχε μια σταθερή σύνθεση, αλλά το 1974, ο Becker και ο Fagen αποσύρθηκαν από τις ζωντανές εμφανίσεις για να γίνουν συγκρότημα μόνο στο στούντιο, επιλέγοντας να ηχογραφήσουν με ένα περιστρεφόμενο καστ μουσικών session. Το Rolling Stone τους αποκάλεσε «τους τέλειους μουσικούς αντιήρωες για τη δεκαετία του εβδομήντα».

Ο Μπέκερ και ο Φάγκεν έπαιξαν μαζί σε διάφορα συγκροτήματα από την εποχή που φοιτούσαν μαζί στο Bard College στο Annandale-on-Hudson της Νέας Υόρκης. Αργότερα μετακόμισαν στο Λος Άντζελες, συγκέντρωσαν μια μπάντα μουσικών και άρχισαν να ηχογραφούν άλμπουμ.

Το πρώτο τους άλμπουμ, Can't Buy a Thrill (1972), δημιούργησε ένα πρότυπο για την καριέρα τους, συνδυάζοντας στοιχεία ροκ, τζαζ, λάτιν μουσικής, R&B, μπλουζ και εκλεπτυσμένης παραγωγής στούντιο με  ειρωνικούς στίχους. Το συγκρότημα γνώρισε κριτική και εμπορική επιτυχία μέσω επτά στούντιο άλμπουμ, κορυφώνοντας με το άλμπουμ τους με τις κορυφαίες πωλήσεις Aja, που κυκλοφόρησε το 1977.

Μετά τη διάλυση του γκρουπ το 1981, ο Becker και ο Fagen δούλεψαν σποραδικά σε σόλο έργα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, αν και μια λατρεία παρέμεινε αφοσιωμένη στη δουλειά του γκρουπ. Από την επανένωση το 1993, οι Steely Dan περιοδεύουν σταθερά και κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ με νέο υλικό, το πρώτο από τα οποία, Two Against Nature, κέρδισε ένα βραβείο Grammy για το άλμπουμ της χρονιάς.

Το τελευταίο τους άλμπουμ με νέο υλικό στούντιο ήταν το Everything Must Go του 2003, αν και το συγκρότημα συνέχισε να κυκλοφορεί συλλογές, box set και ζωντανά άλμπουμ σε τακτική βάση. Μετά τον θάνατο του Becker το 2017, ο Fagen συνέχισε απρόθυμα την ομάδα με τον εαυτό του ως το μοναδικό επίσημο μέλος.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url