interstellar-movie23

 

Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

 

«INTERSTELLAR»*****

 

Δύο ταινίες ξεχώρισαν φέτος το φθινόπωρο. Το «Gone Girl» καιτο «Interstellar». Και στα δύο παίζει ένας Άφλεκ. Μεταξύ αστέρων βρίσκεται ο θεατής παρακολουθώντας το «Interstellar». Άλλοι λάμπουν σε όλη την διάρκεια του φιλμ. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι πρωταγωνιστές Μάθιου Μακόναχι, Αν Χαθαγουέι (η κατά Νόλαν Catwoman του Batman του 2012), Μάικλ Κέιν, Τζον Λίθγκοου. Σαν κομήτες εμφανίζονται οι Έλεν Μπέρστιν, Ντέιβιντ Ογιελόγο, Γουές Μπέντλεϊ, Γουίλιαμ Ντιβέιν, και Τόφερ Γκρέις. Στα μισά του δρόμου έρχονται για να μείνουν οι Κέισι Άφλεκ, Τζέσικα Τσαστέιν, και Ματ Ντέιμον. Όλος ο θίασος βρίσκει ευρύ πεδίο δράσης στην σχεδόν 3ωρης διάρκειας sci-fi περιπέτεια του οραματιστή σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν.

 

Ο Νόλαν έχει προταθεί για 3 Όσκαρ και τα έχει χάσει. Το 2011 το «Inception» έχασε στην κατηγορία ταινίας, όπου συμπροτεινόμενη ήταν και η μόνιμη παραγωγός του και σύζυγός του Έμα Τόμας, και πρωτότυπου σεναρίου από τον «Λόγο του Βασιλιά». Το 2001 το σενάριο των Λονδρέζων αδερφών Κρίστοφερ και Τζόναθαν Νόλαν έχασε στην κατηγορία πρωτότυπου σεναρίου από το «GosfordPark» του Τζούλιαν Φέλοους. Με μόλις 9 φιλμς στο ενεργητικό του ο Νόλαν δεν τα έχει πάει άσχημα. Με εμμονή στα μαγικά ταξίδια στον χρόνο και στην φαντασία, με την τελευταία του ταινία φτάνει στην κορύφωση της τέχνης του.

 

Ο Μάθιου Μακόναχι υποδύεται έναν αστροναύτη του μέλλοντος, που έχει στραφεί στην γεωργία, λόγω της παύσης χρηματοδότησης της NASA από την κυβέρνηση. Ο πλανήτης Γη παρουσιάζεται σαν ένα εφιαλτικό τοπίο, αφού οι κάτοικοί της έρχονται πια αντιμέτωποι με τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των πόρων της. Ο πλανήτης δείχνει πως σύντομα θα είναι αφιλόξενος για το ανθρώπινο γένος. Ο χήρος αστροναύτης προσπαθεί να αναθρέψει όσο το δυνατόν καλύτερα τα ανήλικα τέκνα του, με την συνδρομή του πεθερού του (Τζον Λίθγκοου). Η τυχαία επαφή της οικογένειας με ένα ξεχασμένο ιπτάμενο αντικείμενο, τους φέρνει μπροστά σε μία αποκάλυψη. Κάποιοι επιστήμονες, εξάρχοντος του Μάικλ Κέιν και της κόρης του (Αν Χαθαγουέι), σχεδιάζουν κρυφά ταξίδια στο άπειρο, με στόχο την ανακάλυψη πλανητών με φιλικό προς τον άνθρωπο περιβάλλον. Ηγέτης μιας τέτοιας αποστολής αναλαμβάνει άμεσα ο πωρωμένος με την δουλειά του άεργος αστροναύτης. Η επανδρωμένη πτήση ξεκινά, και μαζί αρχίζει για τον θεατή ένα σαγηνευτικό ταξίδι στο διάστημα. Διαστάσεις εξαφανίζονται, μαύρες τρύπες εμφανίζονται, σκουληκότρυπες κινηματογραφούνται μοναδικά, ο χρόνος και ο ανθρώπινος νους δοκιμάζονται με γνώμονα την αγάπη για αυτούς που αφήνεις πίσω φεύγοντας.

 

Ο σκηνοθέτης έχει τέσσερα παιδιά και στο «Interstellar» η σχέση πατέρα-κόρης αποτυπώνεται με τα αντίστοιχα ζεύγη Μακόναχι-Τσαστέιν/Φόι και Κέιν/Χαθαγουέι. Το ψυχρό βλέμμα του Νόλαν είναι πανταχού παρόν, αφού λείπει η σκηνή σεξ. Άλλωστε δεν θα ταίριαζε σε μία ταινία, που θέλει να πείσει για τον ρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το σύμπαν. Έτσι Μακόναχι και Χαθαγουέι εκφράζουν τον έρωτά τους, προστατεύοντας με νύχια και με δόντια κατεψυγμένα ωάρια. Το σύμπαν του Νόλαν είναι σαν τον πλανήτη του, καθαρό, ψυχρό, αλλά αναμφίβολα όμορφο. Ο σκηνοθέτης συμπυκνώνει συναισθήματα. Ο μοντέρ του Λι Σμιθ δένει σκηνές με τρόπο, που δεν καθιστά την ταινία κουραστική. Το «Gravity» του 2014 είναι μία πιο «μεγάλη» ταινία (διπλάσιας εξάλλου διάρκειας). Το φιλμ οφείλει μέρος της καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας του στο τεχνικό συνεργείο του και στις συμβουλές υπαλλήλων της NASA, αλλά τι θα ήταν όλο αυτό το σύστημα των επιστημόνων, χωρίς τους ηθοποιούς, που στήριξαν την ιδέα των αδελφών Νόλαν;

 

Ο Μάθιου Μακόναχι συναντά ξανά τον καλό του εαυτό. Συγκινεί χωρίς να γίνεται μελοδραματικός, ακόμα και όταν κλαίει. Η Αν Χαθαγουέι υποστηρίζει έναν ρόλο, που την θέλει σκληρή, σε αντίθεση με την οσκαρική «Φαντίν» των «Αθλίων». Οι Τζέσικα Τσαστέιν και Ματ Ντέιμον αποτελούν τις ευχάριστες ενέσεις στην δράση της ταινίας, καθώς από το πουθενά εμφανίζονται, και κλέβουν την παράσταση. Ο Μάικλ Κέιν είναι παρών, για να προσφέρει το κύρος της βρετανικής υποκριτικής, αν και τα ταξίδια στον χρόνο απαιτούν μακιγιάζ και επεξεργασία, που καλύπτουν την ερμηνεία του, δρώντας όπως τα μπότοξ στο πρόσωπο την Νικόλ Κίντμαν. Συμπρωταγωνιστής ηθοποιών και εφέ, η μουσική του Χανς Ζίμερ. Υπογραμμίζει ιδανικά κάθε σκηνή. Είτε δράσης είτε τρυφερότητας. Με 9 συνολικά υποψηφιότητες και 1 Όσκαρ για το «Lion King», ο γερμανός Ζίμερ γράφει score μετρημένο στο δράμα, αγωνιώδες στην περιπέτεια, που σου μένει στο μυαλό αφήνοντας την αίθουσα, για να συνοδεύει τις σκέψεις σου για το φιλμ, που μόλις είδες. Τα διακριτικά κοστούμια σχεδίασε η ελληνικής καταγωγής Μέρι Ζόφρις (Μαρία Ζαφειροπούλου).

 

Αριστούργημα*****, Πολύ καλό****, Καλό***, Ενδιαφέρον**, Μέτριο*, Κακό