Κριτική της νέας ταινίας του David Lowery «The Green Knight/Ο πράσινος ιππότης»

Κριτική της νέας ταινίας του David Lowery «The Green Knight/Ο πράσινος ιππότης»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«The Green Knight/Ο πράσινος ιππότης»

7/10

Ο δημιουργός των Aint Them Bodies Saints (2013, 6,5/10), A Ghost Story (2017, 7/10) και του The Old Man & The Gun (2018, 7/10) David Lowery σκηνοθετεί, γράφει, μοντάρει και κάνει παραγωγή σε μία ελεύθερη απόδοση του μύθου του Ιππότη Γκαουέιν και του Πράσινου Ιππότη, βασισμένος στο αγνώστου συγγραφέα έμμετρο ιπποτικό ρομάντζο. Ο Lowery επιχειρεί να κάνει επίκαιρο το ποίημα του 14ου αιώνα μ.Χ.. Στους άνω των 45 ετών το φιλμ θα θυμίσει το προ σαράντα ετών Excalibur (8/10) του John Boorman. Οι νεότεροι στην καλύτερη περίπτωση θα παρακολουθήσουν ένα μεσαιωνικό γουέστερν.

Ο μύθος του Gawain παρουσιάζεται στον γνωστό κινηματογραφικό ρυθμό του σκηνοθέτη του. Αργός, αλλά ενδιαφέρων και χωρισμένος σε κεφάλαια. Το μοντάζ του Lowery δεν σε κάνει να βαριέσαι, καθώς προσφέρει όμορφες εικόνες, που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής. Η Οδύσσεια του ήρωα περιέχει συμβολισμούς, που αφορούν στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και με τη φύση του, αλλά και θρησκευτικά και πολιτικά μηνύματα. Καθόλου τυχαία η Alicia Vikander έχει διπλό ρόλο (ως Essel και ως The Lady). Η Essel περιμένει ως πιστή Πηνελόπη την επιστροφή του έρωτά της, ενώ η Λαίδη ξελογιάζει τον περιπλανώμενο. Κατά τον ίδιο τρόπο η Silvana Mangano (1930-1989) είχε υποδυθεί τη σύζυγο Πηνελόπη και την μάγισσα Κίρκη στο Ulysses (7,5/10) του 1954.

Δυστυχώς η απόδοση του δημιουργού αφαιρεί την καθαρότητα των νοημάτων, οπότε κάποιοι χαρακτήρες είναι θολοί. Από ατολμία του Lowery, χάνονται σημαντικά στοιχεία, που περιγράφουν το παρελθόν των ηρώων, αλλά και την εποχή, που τους περιβάλλει. Ο Dev Patel, o πιο διάσημος ινδικής καταγωγής νέος ηθοποιός, υποδύεται τον Ιππότη, καταφέρνοντάς τα σε έναν ρόλο με τουλάχιστον δύο απαιτητικές σκηνές. Και οι δύο αφορούν στη συνάντηση του ήρωα με τη Λαίδη και τον άντρα της, που τον υποδύεται ο καλός Joel Edgerton. Ο Lowery παρουσιάζει αυτές τις δύο σκηνές αποκομμένες από την περίοδο, που γράφτηκαν και έτσι στο θεατή μένει η αμφιβολία και η άγνοια.

Πίσω από τη μάσκα του Πράσινου Ιππότη, που κάποια στιγμή θυμίζει τον ακέφαλο ήρωα του 1819 του Αμερικανού συγγραφέα Washington Irving, κρύβεται ο Ralph Ineson, το ασθενικό βασιλικό ζεύγος υποδύονται οι Sean Harris (The King, 2019) και Kate Dickie (η Lysa Arryn του Game of Thrones), η μητέρα του ήρωα είναι η Sarita Choudhury (Homeland). Προσέξτε πως μεγάλωσε ο ηθοποιός του Λάνθιμου Barry Keoghan.

Το ταιριαστό σάουντρακ υπογράφει ο μόνιμος συνεργάτης του σκηνοθέτη Daniel Hart, ενώ τα τραγούδια ερμηνεύουν οι σοπράνο Emma Tring και Katinka (Fogh) Vindelev.

Trivia: Δείτε τους τίτλους τέλους ως το τέλος.

Η ταινία κυκλοφορεί στις 9 Σεπτεμβρίου από την Tanweer.