Κριτική του θρίλερ The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It/Το Κάλεσμα 3: Ο διάβολος με έβαλε να το κάνω

Κριτική του θρίλερ The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It/Το Κάλεσμα 3: Ο διάβολος με έβαλε να το κάνω

Aπό τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It/Το Κάλεσμα 3: Ο διάβολος με έβαλε να το κάνω

7/10

Επιτέλους ένα horror φιλμ για το καλοκαίρι. Το τρίτο Κάλεσμα ακολουθεί την πεπατημένη. Αν έχεις δει τις δύο πρώτες ταινίες (του 2013 και του 2016) ξέρεις τί επιλέγεις. Η όλη μαγεία της saga έγκειται στο ότι το πρωταγωνιστικό ζευγάρι των ηρώων υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα. Ο Ed Warren (1926-2006) και η σύζυγός του Lorraine Warren (1927-2019) κυνηγούσαν τα φαντάσματα για 40 χρόνια, ενώ διάφοροι ερευνητές τους χαρακτήρισαν παραμυθάδες.

Η τρίτη ταινία βασίζεται σε μία υπόθεσή τους του 1981, οπότε και έπρεπε να αποδείξουν πως ο Arne σκότωσε τον σπιτονοικοκύρη του, επειδή ένα κακόβουλο πνεύμα κατέβαλε την ύπαρξή του. Ευτυχώς οι καλοί ηθοποιοί Patrick Wilson και Vera Farmiga δέχθηκαν να επαναλάβουν τους ρόλους του Ed και της Lorraine, προσδίδοντας περιεχόμενο στους ήρωες. Οι συνομήλικοι Wilson και Farmiga δεν είναι τυχαίοι. Ο Wilson ξεχώρισε σε τηλεόραση (Angels in America, 2003) και στο Broadway, καθ’ ότι δεινός τραγουδιστής,

και στο σινεμά τόλμησε να υποδυθεί έναν παιδεραστή στο Hard Candy το 2005. Η Farmiga (When They See Us, 2019) προτάθηκε για Όσκαρ για την συμμετοχή της στο Up In The Air (2009), ενώ την ίδια χρονιά ξεχώρισε στο καλό θρίλερ Orphan.

Ο σκηνοθέτης Michael Chaves (The Curse of La Llorona, 2019), δεν επιδεικνύει κάποιο προσωπικό στυλ. Πιο πολύ αναμασά, όσα καθιέρωσαν τα περίφημα Psycho (1960) και The Exorcist (1973). Ο σεναριογράφος David Leslie Johnson-McGoldric (Aquaman, Orphan) μετά του James Wan (Saw, Aquaman) αναπτύσσουν με ωραίο τρόπο τους χαρακτήρες, που έστησαν οι δίδυμοι Chad Hayes (με συμμετοχή στο πρώτο Φονικό Όπλο) και Carey W. Hayes. Ουσιαστικά το κινηματογραφικό ζεύγος Warren ακολουθεί το πνεύμα των comics, οπότε και εξελίσσεται σε ένα ζευγάρι υπερ-ηρώων πίστης. Ο δαιμονολόγος Ed προσομοιάζει στον Thor, όταν βρίσκεται σε έκσταση, και η διόραση της θεούσας Lorraine ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο. Σε ρόλο-κλειδί εμφανίζεται ο βετεράνος ηθοποιός John Noble (The Lord of the Rings),

Trivia: Προσέξτε την σύντομη, κωμική εμφάνιση της Ελληνίδας Zele Avradopoulos (Cobra Kai, Hillbilly Elegy) ως νοσοκόμας, στο φιλμ που αναπαράγει τον Hitchcock, ενώ η ίδια η Avradopoulos εργάζεται ως marketing manager στα Hitchcock Shoes, έχοντας υπάρξει καθηγήτρια στην Ελλάδα μέχρι και πριν 15 χρόνια και διατελέσασα συντονίστρια στην Τελετή Έναρξης των δικών μας Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 24 Ιουνίου 2021 από την Tanweer.