Κριτική του δικαστικού δράματος Just Mercy/Αγώνας για δικαιοσύνη

Κριτική του δικαστικού δράματος Just Mercy/Αγώνας για δικαιοσύνη

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Just Mercy/Αγώνας για δικαιοσύνη
7,5/10

Το φιλμ έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά ταινιών, που εξιστορούν τους αγώνες των μαύρων των ΗΠΑ για ίσα δικαιώματα με τους λοιπούς συμπολίτες τους https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/26555-10-9. Έχοντας πρωταγωνιστή τον Michael B. Jordan, που ξεχώρισε στο κινηματογραφικό στερέωμα με το - επίσης βασισμένο σε αληθινή ιστορία Fruitvale Station (2013) - ο σκηνοθέτης Destin Daniel Cretton αφηγείται ένα δικαστικό δράμα, που εξελίχθηκε προ 30 ετών περίπου. Η ιστορία έλαβε χώρα στο Monroeville της Alabama, τόπο δράσης της υπόθεσης του βιβλίου To Kill a Mockingbird (1960). Πρόκειται για μια συντηρητική περιοχή των ΗΠΑ, που διακρίνεται από φυλετικές διακρίσεις και κοινωνικό ρατσισμό, με τους μαύρους να θεωρούνται ένοχοι από την στιγμή που γεννιούνται. Όχι τυχαία εν έτει 1997 το κανάλι ABC επέλεξε να μην προβάλει στην Πολιτεία αυτή το Puppy episode του sitcom Ellen, όπου η πρωταγωνίστρια έκανε το coming-out της.

Δυστυχώς τον Cretton προδίδει η διάρκεια της δημιουργίας του και έτσι – αν και διαθέτει σε φόρμα τον Jamie Foxx [Υποψηφιότητα Β’ Αντρικού Ρόλου στα Βραβεία Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών (SAG Awards)] και τον Tim Blake Nelson (The Ballad of Buster Scruggs, 2018) – το έργο δεν θα συγκαταλεγεί στα σπουδαία του είδους https://apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/39968-alla-10-film-me-dikastiko-endiaferon-kai-oskariki-anagnwrisi. Αν το φιλμ ήταν πιο σύντομο σίγουρα η ιστορία θα σε άγγιζε περισσότερο, ακόμα και αν έλειπαν κάποιες αδιάφορες μικροϊστορίες του σεναρίου. Το καστ συμπληρώνει η αγαπημένη του Cretton Brie Larson (The Glass Castle, 8/10, 2017) σε έναν άνευρο ρόλο, ο συγκινητικός Rob Morgan (Mudbound, Godless) και ο γιος του Timothy Spall Rafe Spall (The Ritual) στον ρόλο ενός συμβατικού κακού.

Ευθύνη της αστοχίας πέφτει και στον συνυπογράφοντα το σενάριο Andrew Lanhman, που βασίζεται στα απομνημονεύματα του δικηγόρου Bryan Stevenson (1959) Just Mercy: A Story of Justice and Redemption (2014). Με αφορμή την άδικη καταδίκη του μαύρου Walter McMillian για την δολοφονία της λευκής Ronda Morrison, το βιβλίο επικεντρώνεται στο θέμα της ρατσιστικής Βορειοαμερικανικής δικαιοσύνης, που συντελεί στην φυλάκιση μαύρων αντρών για εγκλήματα που δεν διέπραξαν. Το φαινόμενο ανέλυσε διεξοδικά στο υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ της και η Ava DuVernay (Selma, 2014) με τίτλο 13th (2016), η οποία ασχολήθηκε με το ζήτημα και στο φιλμ When They See Us (2019). Καθόλου συμπτωματικά οι συντελεστές ευχαριστούν στο τέλος την αδελφή της Tera DuVernay, η οποία εργάζεται για το κίνημα Equal Justice Initiative.

Trivia: Μεταξύ άλλων τραγουδιών ακούγονται και τα No more auction block for me (στην εκτέλεση των Sweet Honey in the Rock)

The Old Rugged Cross (στην εκτέλεση της Ella Fitzgerald), I’m gonna lay down my life for the Lord (Bessie Jones), Don’t Wanna Fight (Alabama Shakes) και Ode To Billie Joe (Martha Reeves & The Vandellas).

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 27 Φεβρουαρίου 2020 από την Tanweer.