Lady Gaga: η Barbra Streisand του 21ου αιώνα...

Lady Gaga: η Barbra Streisand του 21ου αιώνα...

 

Με το Oscar που κέρδισε η 32χρονη Lady Gaga έγινε η πρώτη καλλιτέχνις που κατακτά βραβείο Grammy, BAFTA, Golden Globe και Oscar σε μία χρονιά. Είναι η μόνη που κέρδισε τα δύο πρώτα (Grammy και BAFTA) την ίδια μέρα! Μόνο αυτή προτάθηκε την ίδια χρονιά για Oscar γυναικείας ερμηνείας Α’ ρόλου και για Oscar καλύτερου κινηματογραφικού τραγουδιού. Στην τελετή απονομής των φετινών βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας εμφανίστηκε φορώντας το 23 εκατομμυρίων κολιέ των Tiffany & Co, που πριν είχε στολίσει τον λαιμό της Audrey Hepburn, η οποία είναι κάτοχος όλων των προηγούμενων βραβείων, όχι όμως μέσα σε μία χρονιά και όχι και του Critics Choice Award, το οποίο έχει από φέτος η Gaga και το οποίο δεν υπήρχε στα χρόνια δουλειάς της Hepburn.

 

apr18 144 lg 1

 

Δύσκολο το επίτευγμα της Gaga, η οποία βάζει πλώρη για συγγραφή μιούζικαλ για το Broadway. Σύγχρονές της προσπάθησαν να στήσουν μια καριέρα πρωταγωνίστριας στο σινεμά, αλλά απέτυχαν: Mariah Carey και οι μαύρεςBeyonce και Rihanna. Η Beyonce ήταν να παίξει στο A Star Is Born. Το A Star Is Born του 1976 δήλωσε πως ήθελε την Gaga, για να υποδυθεί την κόρη της Gypsy Rose Lee στο μιούζικαλ Gypsy, αναγνωρίζοντας το ταλέντο της. ΗBarbra Streisand βέβαια έχει γίνει EGOT από τα 28 της, το έτος 1970, κερδίζοντας το πρώτο της Oscar πριν 50 χρόνια. Στην Ελλάδα έγινε γνωστή αργότερα και αρχικά περισσότερο ως ηθοποιός και λιγότερο ως τραγουδίστρια. Ας είναι καλά το Woman In Love του 1980, το οποίο χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες, για να ερμηνεύσει ζωντανά, αφού η ίδια δεν το θεωρεί το απαύγασμα της τέχνης της.

 

 

 

 

65465475675667567557gaga stre

 

Στα 28 της η Gaga είχε έρθει για συναυλία στην Ελλάδα. Απευθυνόμενη τότε στο νεανικό κοινό της, που παραληρούσε κάτω από την σκηνή, το παρότρυνε να δώσει στην τέχνη πρωταρχική θέση στην ζωή του. Στα Oscar τόνισε πως το κυνήγι του ονείρου απαιτεί πειθαρχία. Η ίδια την επέδειξε. Υπήρξε άψογη στα φωνητικά της στον δίσκο που έβγαλε με τον Tony Bennett. Τραγούδησε πετυχημένα το ποτ-πουρί της Μελωδίας της Ευτυχίας στα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας το 2015, κάνοντας την Julie Andrews να την παραδεχθεί. Η Cher έχει ηχογραφήσει ντουέτο μαζί της και η Madonna δεν δίστασε να εμφανιστεί δίπλα της στο SNL. Η σκοτεινή πλευρά της ζωής της Lady Gagaακουμπά την σημερινή νεολαία. Υπήρξε θύμα bullying κατά την εφηβεία της. Ακόμα και στα χρόνια που σπούδαζε, συμφοιτητές της δημιούργησαν group στο facebook με τον τίτλο «Stefani Germanotta, youll never be famous», ενώ στα 19 της είχε προηγηθεί ένας βιασμός.

 

 

 

 

 

Μεταξύ Lady Gaga και Barbra Streisand υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές. Κυρίως όμως οι δύο γυναίκες χρειάζεται να πείσουν στον χώρο εργασίας ότι δεν είναι επιβλητικές, αλλά απαιτητικές. Ότι δεν είναι επιθετικές, αλλά κατηγορηματικές. Ότι δεν θέλουν να κοντρολάρουν, αλλά να ηγηθούν. Ότι δεν είναι εμμονικές, αλλά αφιερωμένες. Ότι δεν είναι σκύλες, αλλά τελειομανείς. Ουσιαστικά γυναίκες όπως αυτές αλλάζουν ή θα αλλάξουν σιγά-σιγά τον τρόπο που το λευκό, αρσενικό, οπισθοδρομικό Χολιγουντιανό σύστημα αντιμετωπίζει το - άλλοτε αδύναμο - φύλο. Δείτε πως η Lady Gaga εδώ και έναν χρόνο εξυμνεί τον σκηνοθέτη της, για να πάρει το σύστημα με το μέρος της. Η ίδια γράφει πολλά από τα τραγούδια της, όπως και η Mariah Carey, ενώ η Streisand έχει ουσιαστικά σκηνοθετήσει τις ταινίες της Up the Sandbox, A Star Is Born και The Main Event, χρόνια πριν τολμήσει να βάλει το όνομά της σε μία ταινία ως σκηνοθέτις αυτής, στο Yentl του 1983. Από το ξεκίνημά της στο σινεμά όμως μοιραζόταν τις ιδέες της με τον εκάστοτε σκηνοθέτη της. Αυτήν την διεύρυνση των καλλιτεχνικών της επιδιώξεων δεν της συγχώρησε η Ακαδημία και δεν την πρότεινε για Όσκαρ σκηνοθεσίας ούτε για τον Πρίγκηπα της Παλίρροιας των 7 υποψηφιοτήτων, αφού είχε προηγηθεί η ανεπίσημη σκηνοθεσία του Nuts ξανά από την πρωταγωνίστριά του. Το IndieWire πάντως κατέταξε την Δευτέρα το Yentl στην 14η θέση της λίστας των 100 καλύτερων φιλμς σκηνοθετημένων από μία γυναίκα.

 

 

barbrasnose gaga

 

Η Streisand αποδέχεται την Gaga όχι γιατί είναι ίδια με αυτήν, φωνητικά ή εμφανισιακά, αλλά γιατί σέβεται το πολύπλευρο ταλέντο μιας εργατικής γυναίκας.

 

IMG 2027438548354035