Ο Γιάννης Πετρίδης επιλέγει 10 ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Ο Γιάννης Πετρίδης επιλέγει 10 ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Γεννήθηκε 27 Απριλίου 1935, πέθανε 24 Ιανουαρίου 2012.

Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο, με σπουδαιότερο της καλύτερης ταινίας με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία Μία αιωνιότητα και μία μέρα. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες του είναι: Τοπίο στην Ομίχλη, Μία αιωνιότητα και μία μέρα, Ο Θίασος, Το Βλέμμα του Οδυσσέα και Μεγαλέξαντρος.

Στις 24 Ιανουαρίου 2012, κατά τη διάρκεια διαλείμματος σε γύρισμα της ταινίας του «Η Άλλη Θάλασσα» στη Δραπετσώνα, τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενη μοτοσυκλέτα ενώ διέσχιζε πεζός τον δρόμο. Το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Φαλήρου, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιέρωσαν το 2012 Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

1. Αναπαράσταση

Video Url

2. Μία αιωνιότητα και μία μέρα

 

 

3. Μέρες του '36

 

 

4. Ο θίασος

 

 

5. Ο Μελισσοκόμος

 

 

6. Ταξίδι στα Κύθηρα

 

 

7. Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού

 

 

8. Μεγαλέξαντρος

 

 

9. Οι κυνηγοί

Video Url

10. Τοπίο στην ομίχλη