Κριτική για το Moonlight

Κριτική για το Moonlight

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

«Moonlight»

7/10

Το «μαύρο» Brokeback Mountain είναι εδώ. Ο Barry Jenkins δεν είναι όμως Ang Lee. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Ο 27χρονος σκηνοθέτης και σεναριογράφος - στην δεύτερη μόλις μεγάλου μήκους ταινία του - συνεργάζεται με τον υπεύθυνο φωτογραφίας James Laxton, με την παραγωγό Adele Romanski και με τους μοντέρ Nat Sanders και Joi McMillon, όλοι συμφοιτητές του. Οι άλλοι δύο παραγωγοί (Jeremy Kleiner και Dede Gardner) τυγχάνουν αντιπρόεδροι της Plan B Entertainment του Brad Pitt. Για το σενάριο ευθύνεται και ο Tarell Alvin McCraney, ο οποίος έχει προϋπηρεσία στο θέατρο και προφανώς ευθύνεται για τις σκηνές έντασης, που εκτυλίσσονται μέσα στις φτωχικές κατοικίες των ηρώων του φιλμ. Ο Jenkins διάλεξε να καλύψει το δράμα με γκρο-πλαν των ηθοποιών ή κάμερα που στροβιλίζεται γύρω από αυτούς.

Η ταινία πλασάρεται ως η ιστορία της ζωής του Jenkins. Ξεκίνησε ως ιδέα για σχολική εργασία από τον Tarell Alvin McCraney και με τίτλο In Moonlight Black Boys Look Blue παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο φεστιβάλ Borscht στο Μαϊάμι. Ως πατρίδα του πρωταγωνιστή Little έχει επιλεχθεί ο τόπος καταγωγής του σκηνοθέτη, η γειτονιά Liberty City του Μαϊάμι της Φλόριντας. Η περιοχή θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες σε ολόκληρη την Αμερική. Συμπτωματικά, ο Jenkins μεγάλωσε στην ίδια γειτονιά με τον McCraney. Η μητέρα του πρώτου επιβίωσε και είναι φορέας του AIDS τα τελευταία 24 χρόνια, ενώ η μητέρα του δεύτερου υπέκυψε στον ίδιο ιό.

Το Moonlight ξεκινάει με τον Little σε ηλικία 10 ετών, που τον βρίσκει και τον παίρνει υπό την προστασία του ο Κουβανός Juan (ο Mahershala Ali των τηλεοπτικών House of cards και Luke Cage, αλλά και του επερχόμενου Hidden Figures), μαζί με την κοπέλα του Teresa (απόλυτα φυσική η Janelle Monae, η οποία συμμετέχει φέτος και στο Hidden Figures). Τον Little υποδύεται καταπληκτικά ο Alex R. Hibbert, που με μία ατάκα κερδίζει την σκηνή, που παίζει. Στο δεύτερο κεφάλαιο, ο 16χρονος πια Chiron/Little (ο Ashton Sanders του Straight Outta Compton) γνωρίζει τον φαντασιακό έρωτα στο πρόσωπο του συμμαθητή του Kevin (Jharrel Jerome), μέχρι που βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα γεγονός, που θα αλλάξει την πορεία της ζωής του. Το τρίτο κεφάλαιο πρόσθεσε στο έργο ο σκηνοθέτης και ακολουθεί τον 30χρονο Chiron/Little/Black (ο πρώην αθλητής του στίβου Trevante Rhodes) και τον Kevin (o φίλος του McCraney Andre Holland του πρόσφατου κύκλου του American Horror Story, αλλά και του Selma) στην ενηλικίωση. Την μητέρα του πρωταγωνιστή υποδύεται και στα τρία κεφάλαια η Βρετανίδα ηθοποιός Naomie Harris (Spectre, Southpaw, Mandela: Long Walk to Freedom, Skyfall, 28 Days Later…), η οποία απέσπασε μία υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας για δεύτερο γυναικείο ρόλο, κυρίως λόγω μίας σκηνής εξομολόγησης της ενοχικής μάνας προς τον πληγωμένο γιο της.

Η ταινία ξεμπροστιάζει όλη την υποκριτική και φτιαχτή αγριάδα των thugs. Ο ένας ήρωας ζει ως τα 30 του, χωρίς να είναι ο εαυτός του και ο άλλος ζει ως τα 30 του, έχοντας φυλακίσει την αλήθεια του στο «τείχος», που ο ίδιος κατασκεύασε. Το φινάλε του φιλμ το καθιστούν ρομαντικό, καθώς στην πραγματική ζωή σπάνια συμφιλιώνονται θύμα και θύτης. Έντονες οι θύμησες στην Ελλάδα από την υπόθεση bullying του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά και οι πρόσφατοι και επικίνδυνοι - αν αναπαραχθούν - ισχυρισμοί του βουλευτή Γιακουμάτου, που υποχρέωσαν τον αρχηγό του να του ζητήσει να ανακαλέσει. Η ξεχωριστή, διακριτική, κλασικίζουσα μουσική επένδυση ανήκει στον Nicholas Britell (Free State of Jones, The Big Short).

Trivia:

- Ακούγονται – μεταξύ άλλων – τα One Step Ahead

Cucurrucucu paloma

και Hello Stranger

Η ταινία κυκλοφορεί στις 26 Ιανουαρίου 2017 από την Seven.