Κριτική της νέας ταινίας του John Madden «Operation Mincemeat / Επιχείρηση κιμάς»

Κριτική της νέας ταινίας του John Madden «Operation Mincemeat / Επιχείρηση κιμάς»

Aπό τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Κριτική της νέας ταινίας του John Madden

«Operation Mincemeat / Επιχείρηση κιμάς»

7/10

Η Επιχείρηση Κιμάς αφορά σε ένα σχέδιο (με αρχική ονομασία Δούρειος Ίππος) των Βρετανών την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βάσει του οποίου «φύτεψαν» χαλκευμένα έγγραφα σε ένα νεκρό σώμα, για να παραπλανήσουν τους Γερμανούς περί δήθεν απόβασης των Συμμάχων στην Ελλάδα αντί της Σικελίας τον Ιούλιο του 1943. Η έμπνευση προήλθε από το Υπόμνημα Trout του Υποναύαρχου John Godfrey, όπως το διατύπωσε – κατά τον ιστορικό Ben Macintyre (1963) – ο τότε βοηθός του Ian Fleming (ο μετέπειτα δημιουργός του James Bond). Το σενάριο της Michelle Ashford (Masters of Sex, 2013-2016) βασίζεται μάλιστα στο ομώνυμο βιβλίο του Macintyre (2010). Την πραγματική ιστορία σκηνοθετεί ο John Madden (1949) του Shakespeare in Love (1988). Η δράση επικεντρώνεται στη συνεργασία του ιπτάμενου εδάφους Charles Cholmondeley (Matthew Macfadyen) και του εκπρόσωπου του ναυτικού Ewen Montagu (Colin Firth) υπό το άγρυπνο βλέμμα της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας, ασφάλειας και πληροφοριών (της γνωστής MI5).

Η ταινία διαθέτει - πλην των δύο καλών πρωταγωνιστών Firth (The Staircase, 2022) και Macfadyen (Succession, 2018-2021) – μέρος της γνωστής αφρόκρεμας της Βρετανικής υποκριτικής: ο Johnny Flynn (The Outfit, 7/10) υποδύεται τον Ian Fleming, η Penelope Wilton (Downton Abbey, After Life) είναι η γραμματέας Hester Leggett, ο Mark Gatiss (ο αδελφός του Sherlock στην ομώνυμη σειρά) παίζει τον αδελφό του Montagu, η Kelly Macdonald (Gosford Park, 2001) υποδύεται την υφισταμένη της Leggett, o Simon Russell Beale (The Outfit) παίζει τον πρωθυπουργό Churchill, ο Jason Isaacs (Mass, 7,5/10) είναι ο John Godfrey, και ο Alex Jennings (This is going to hurt, The Crown, The 39 Steps) υποδύεται τον ακαδημαϊκό John Masterman.

Όλο αυτό το καστ διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή. Υπάρχει μία «κοιλιά» λόγω της υπερ-ανάλυσης του σχεδίου και του ειδυλλίου, ενώ η σεναριογράφος φυλά μία ανατροπή μισή ώρα πριν το φινάλε.

Trivia:

- υπάρχει αναφορά στο φιλμ του Anatole Litvak Confessions of a Nazi Spy (1939),

- υπάρχει αναφορά στο βιβλίο του John Buchan The 39 Steps, το οποίο έχει μεταφερθεί σε σινεμά και τηλεόραση και αποτελεί επόμενο σχέδιο του Benedict Cumberbatch,

- η ταινία αφιερώνεται στη μνήμη του συμμετέχοντα Paul Ritter (1966-2021).

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 12 Μαΐου 2022 από την Tanweer.

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=YQ7ZXOXHZ20