O Clint Eastwood με 68 χρόνια καριέρας άλλαξε τον κινηματογράφο για πάντα

O Clint Eastwood με 67 χρόνια καριέρας άλλαξε τον κινηματογράφο για πάντα

O Clint Eastwood με 68 χρόνια καριέρας άλλαξε τον κινηματογράφο για πάντα

Ο Clint Eastwood, 92 ετών, με την τελευταία του ταινία «Cry Macho» στους κινηματογράφους. Είναι η 42η ταινία του ως σκηνοθέτης και ίσως η τελευταία του. (Ο Eastwood ήταν 60 ετών όταν σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο βραβευμένο με Όσκαρ "Unforgiven", στην ίδια ηλικία που ήταν ο Τζον Γουέιν όταν πρωταγωνίστησε στο "True Grit".) Η ανασκόπηση της καριέρας του αποκαλύπτει μια διπλή φύση του ρόλου του στην ιστορία του κινηματογράφου , αλλά εξηγεί και την επιτυχία του.

Ο Eastwood ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους και καταξιωμένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς τον τελευταίο μισό αιώνα. Η εμπορική του κορύφωση ήρθε τη δεκαετία του 1980, ενώ η μεγαλύτερη καταξίωση του ως σκηνοθέτη έκλεισε το 1992 ("Unforgiven") έως το 2006 ("Letters from Iwo Jima").

 

 

Υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την Universal το 1954, έγινε τηλεοπτικό αστέρι με το "Rawhide" το 1959 και απέκτησε το ρόλο που καθόρισε την προσωπικότητά του το 1964 με το "A Fistful of Dollars" του Sergio Leone.

 

 

Με 50 χρόνια πίσω από την κάμερα, δεν έχει τη μακροβιότερη καριέρα ως σκηνοθέτης. Ο Γούντι Άλεν και ο Μάρτιν Σκορσέζε ξεκίνησαν νωρίτερα και η κινηματογραφική παραγωγή της Άγκνες Βάρντα διήρκεσε 65 χρόνια. Αλλά τα 51 χρόνια σκηνοθεσίας και ηθοποιίας του Eastwood παρείχαν ένα έργο που διατηρήθηκε όχι τυχαία, αλλά ως αποτέλεσμα των έξυπνων επιλογών που έκανε.

Είναι μια πορεία που οφείλεται τόσο στο να είναι το υλικό του αρκετά παραδοσιακό αλλά κοντά και στην καινοτομία. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καινοτομίες του έγιναν νέες βιομηχανικές παραδόσεις.)

Καινοτόμος: Όταν σκηνοθέτησε το "Play Misty for Me" το 1971, ήταν σπάνια μια κίνηση για ένα αστέρι στο απόγειο της καριέρας του. Μεταξύ αυτών που ακολούθησαν τα χνάρια του είναι ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο Κέβιν Κόστνερ, ο Μελ Γκίμπσον, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ και ο προστατευόμενος του Eastwood, Μπράντλεϊ Κούπερ.

 

 

Παραδοσιακός: Στη σχέση του με την Warner Bros (Εταιρεία σχεδόν για όλες τις ταινίες του από το 1976) και δημιουργώντας μια αυτόνομη ομάδα παραγωγής, αντιπροσωπεύει μια σπάνια περίπτωση δημιουργικής συνέπειας που μοιάζει περισσότερο με τον Alfred Hitchcock ή ακόμα και τον Ingmar Bergman περισσότερο από τη σημερινή ταινία -συμπράξεις μέσω ταινιών.

Καινοτόμος: Όταν ο Eastwood συμφώνησε να κάνει το σίκουελ του "Dirty Harry" "Magnum Force", οι συνέχειες θεωρήθηκαν ως φτηνά κόλπα. (Οι ταινίες του Τζέιμς Μποντ ήταν η εξαίρεση που απέδειξε τον κανόνα.) και σύντομα ακολούθησαν συνέχειες για τα "The Godfather", "The French Connection", "The Exorcist", "The Sting" και "Jaws. " Ο Eastwood ανέβασε την επιτυχία του με ένα διαρκές franchise του χαρακτήρα Χάρι Κάλαχαν που περιελάμβανε τα "The Enforcer" (1976), "Sudden Impact" (1983) και "The Dead Pool" (1988). Σήμερα, οι ανεξάρτητοι τίτλοι - όπως αυτοί που έκανε ο Eastwood τα τελευταία 33 χρόνια - αποτελούν την εξαίρεση. οι συνέχειες και τα franchise είναι ο κανόνας.

 

 

Καινοτόμος: Σε αντίθεση με προηγούμενους σταρ του κινηματογράφου και λίγους σκηνοθέτες (εκτός από τον Χίτσκοκ), ο Eastwood ανέπτυξε δεσμούς με κορυφαίους κριτικούς και σινεφίλ και φεστιβάλ, ιδιαίτερα στη Γαλλία. Έγινε επίσης ένας από τους πιο βραβευμένους με Όσκαρ σκηνοθέτες, γνωρίζοντας τι γοητεύει τα μέλη και πώς να κάνει στρατηγικά χρονικές κυκλοφορίες. Με τέσσερα Όσκαρ, συν ένα βραβείο Irving Thalberg, έχει το κορυφαίο ρεκόρ μεταξύ ηθοποιών-σκηνοθετών.

Throwback: Μπορεί κανείς να ορίσει ευρέως έναν Σκορσέζε, ή έναν Ταραντίνο, και σε κάποιο βαθμό μια ταινία Κάμερον, Νόλαν ή Σπίλμπεργκ. Αυτό τους δούλεψε. Αλλά ο Eastwood έχει παρουσιάσει ένα ευρύτερο φάσμα ειδών και εκλεκτικών επιλογών μεταξύ των ταινιών του (ιδιαίτερα αυτών που έχει σκηνοθετήσει) Αν και μια χούφτα σκηνοθέτες της κλασικής εποχής είχαν κολλήσει σε ένα στενό φάσμα (ο Χίτσκοκ ένα ακραίο παράδειγμα), οι περισσότεροι ήταν γενικοί. Η επιλογή των ταινιών του ήταν εκλεκτική σε σημείο που τον έκανε αδύνατο να ταξινομηθεί. Αυτό τον τοποθετεί πιο κοντά στον Φορντ, τον Χοκς και άλλους προηγούμενους δασκάλους.

Καινοτόμος: Από τη φύση της ηλικίας του, κάθε ταινία ανοίγει το έδαφος για τους ηλικιωμένους κινηματογραφιστές να φανταστούν ότι θα συνεχίσουν. Αν και ο Eastwood έφτασε εκεί πρώτος, ο Ρίντλεϊ Σκοτ ​​είναι 83 ετών και ο Γούντι Άλεν 85, και οι δύο ακόμα ενεργοί. Ο Σκορσέζε φτάνει τα 80 το επόμενο έτος. Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ (90) συνεχίζει τη μικρή προσωπική του δουλειά. Μεταξύ των ηθοποιών, ο Μάικλ Κέιν-ο οποίος επίσης έκανε το ντεμπούτο του στα μέσα της δεκαετίας του 1950-στα 88 έχει το προβάδισμα στο "Best Sellers", που άνοιξε επίσης αυτήν την εβδομάδα. Η Judi Dench (86) βρίσκεται στο «Μπέλφαστ» και, σχεδόν στην ίδια ηλικία, η Maggie Smith και η Vanessa Redgrave. Ο Eastwood έφτασε πρώτος εκεί.

Πηγή: IndieWire

 

 

https://www.popup.gr/