Σχεδόν 58 χρόνια πριν, For a Few Dollars More - Clint Eastwood

Σχεδόν 56 χρόνια πριν, For a Few Dollars More - Clint Eastwood

Μια αξέχαστη ταινία που έκανε πρεμιέρα στις 30 Δεκεμβρίου του 1965 στην Ιταλία...

Η Μονομαχία στο Ελ Πάσο (πρωτότυπος τίτλος: Per qualche dollaro in più ή στα αγγλικά: For a few dollars more), είναι ένα σπαγγέτι γουέστερν του 1965 σε σκηνοθεσία Σέρτζιο Λεόνε και μουσική του Ένιο Μορικόνε. Πρωταγωνιστούν οι Κλιντ Ήστγουντ, Λι Βαν Κλιφ και Τζιάν Μαρία Βολοντέ. Η ταινία ήταν διεθνής συμπαραγωγή Ιταλίας, Δυτικής Γερμανίας και Ισπανίας. Κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1967 και είναι το δεύτερο μέρος της Τριλογίας του Δολαρίου.

Ο Άντρας χωρίς Όνομα που πολλοί αποκαλούν Μάνκο είναι κυνηγός επικηρυγμένων κακοποιών και βγάζει τα προς το ζην από τις αμοιβές που παίρνει, ένα επάγγελμα που κάνει και ένα πρώην μέλος του αμερικανικού στρατού ο Συνταγματάρχης Ντάγκλας Μόρτιμερ. Τελικά και οι δύο μαθαίνουν ότι ένας αδίστακτος ψυχοπαθής που ονομάζεται «Ελ Ίντιο» έχει αποδράσει από τις φυλακές με την βοήθεια της συμμορίας του.

Ο Ίντιο έχει πάνω του ένα μουσικό ρολόι τσέπης που ήταν ένα ενθύμιο της νιότης του, το χρησιμοποιεί για να το φορά στη μονομαχία. Μια σειρά από φλάσμπακ αποκαλύπτουν ότι είχε πάρει το ρολόι από μια νεαρή γυναίκα, η οποία μετά θα αυτοκτονήσει, αφού προηγουμένως ο Ελ Ίντιο την είχε βιάσει και δολοφόνησει τον σύζυγό της. Το περιστατικό αυτό έχει στοιχειώσει τον Ελ Ίντιο, που καπνίζει συνεχώς για να θολώσει τη μνήμη του.

Σχεδιάζει να ληστέψει την τράπεζα του Ελ Πάσο, η οποία διαθέτει μια μυστική κρύπτη που περιέχει «σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια». Ο Μάνκο φτάνει στην πόλη και είναι σε γνώση του Μόρτιμερ, ο οποίος είχε φτάσει νωρίτερα. ​Ο Μάνκο θα αντιμετωπίσει τον Μόρτιμερ αφού και οι δύο έχουν μελετήσει ο ένας τον άλλον και αποφασίζουν να συνεργαστούν. Ο Μόρτιμερ πείθει τον Μάνκο να συμμετάσχει στην συμμορία του Ίντιο για να καταφέρουν να τον συλλάβουν. Έτσι ο Μάνκο θα μπει στη συμμορία αφού προηγουμένως είχε απελευθερώσει έναν φίλο του Ίντιο από τη φυλακή, παρά τις υποψίες του Ίντιο.

Ο Ίντιο στέλνει τον Μάνκο και τρεις άλλους για να ληστέψουν την τράπεζα στη κοντινή πόλη Σάντα Κρουζ. Ο Μάνκο θα αφοπλίσει τους τρεις ληστές και στέλνει έναν ψευδή τηλεγραφικό συναγερμό για να ειδοποιήσει τον σερίφη του Ελ Πάσο και την παρέα του και να τους οδηγήσει στη Σάντα Κρουζ. Ο Ίντιο και η συμμορία του παράλληλα ληστευούν την τράπεζα του Ελ Πάσο και αφού πάρουν το χρηματοκιβώτιο θα προσπαθήσουν να το ανατινάξουν ανεπιτυχώς. Ο Μάνκο θα επιστρέψει μόνος του από την Σάντα Κρουζ αλλά ο Ίντιο δέχεται την εκδοχή των γεγονότων όπως την λέει ο Μάνκο χάρη σε έναν τραυματισμό που του είχε προκαλέσει ο Μόρτιμερ νωρίτερα.

Ο Μάνκο καταφέρνει να πείσει τη συμμορία για να πάνε στη μικρή συνοριακή πόλη Άκουα Καλιέντε παρά την συνήθη διαδρομή μέσω του Ρίο Μπράβο. Εν τω μεταξύ ο Μόρτιμερ, ο οποίος αναμένει τον Μάνκο θα αποκλίνει από την προγραμματισμένη ενέδρα τους, είναι ήδη εκεί. Ο Μόρτιμερ θα συναντήσει την συμμορία και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ίντιο για να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο χωρίς τη χρήση εκρηκτικών υλών.

Ο Μάνκο και ο Μόρτιμερ θα ανοίξουν κρυφά το χρηματοκιβώτιο και μετά θα κρύψουν τα χρήματα αλλά αργότερα θα συλληφθούν από την συμμορία και θα ξυλοκοπηθούν άγρια. Ο Ίντιο θα αποκαλύψει μετά ότι γνώριζε ότι και οι δύο είναι κυνηγοί επικηρυγμένων. Αργότερα εκείνο το βράδυ, ο Ίντιο και ο υπολοχαγός του Νίνιο θα σκοτώσουν τον φύλακα της αποθήκης όπου φυλάσσονται το χρηματοκιβώτιο με ένα μαχαίρι που ανήκει στον Κουτσίλο και μετά θα εκτελέσει ο Ίντιο τον Κουτσίλο για να φανεί ότι πρόδωσε τη συμμορία, με την ελπίδα ότι όλοι θα σκοτώνουν ο ένας τον άλλον, έτσι ώστε να μπορεί να μοιράσει τα χρήματα μόνο μεταξύ του Νίνιο και του εαυτό του.

Τελικά ο Μάνκο θα σκοτώσει όλους τους ληστές και ο Μόρτιμερ θα φωνάξει τον Ίντιο όπου θα του αποκαλύψει το πλήρες όνομα του. Ο Μόρτιμερ θα σκοτώσει τον Γκρόκυ καθώς θα τρέχει να καλυφθεί αλλά αφοπλίζεται στη συνέχεια από τον Ίντιο που παίζει την μουσική από το ρολόι τσέπης του. Ο Ίντιο αμφισβητεί τον Μόρτιμερ και του λέει να προσπαθήσει να ξαναπάρει το όπλο του και να τον σκοτώσει πρότου τελειώσει η μουσική. Αλλά, όπως τελειώνει η μουσική, η ίδια μελωδία ξεκινά από το ίδιο ρολόι τσέπης που έχει ο Μάνκο και το οποίο προηγουμένως είχε κλέψει από τον Μόρτιμερ. Ο Μάνκο δίνει τη δική του ζώνη με το πιστόλι στον Μόρτιμερ, λέγοντας:«Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε».

Η μουσική παίζει και μόλις ολοκληρωθεί ο Μόρτιμερ πυροβολεί πρώτος, σκοτώνοντας τον Ίντιο. Ο Μόρτιμερ θα πάρει το ρολόι από τον Ελ Ίντιο και ο Μάνκο παρατηρεί μια ομοιότητα του Μόρτιμερ με τη γυναίκα στις φωτογραφίες των ρολογιών. Τότε ο Μόρτιμερ αποκαλύπτει ότι είναι ο αδελφός της και ότι πήρε την εκδίκηση του, λέγοντας στον Μάνκο ότι παραιτείται από τις αμοιβές των επικηρυγμένων. Ο Μάνκο πετάει τα πτώματα του Ίντιο και των άλλων ληστών σε ένα κάρο και στο τέλος πηγαίνει και στην κρυψώνα για να πάρει και τα κλεμμένα χρήματα από την ληστεία της τράπεζας του Ελ Πάσο.