Μπορεί ο Μασκ να αποχωρήσει από τη συμφωνία πληρώνοντας τη ρήτρα του $1 δισ. στο Twitter;

Μπορεί ο Μασκ να αποχωρήσει από τη συμφωνία πληρώνοντας τη ρήτρα του $1 δισ. στο Twitter;

Ο Μασκ έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι αποφάσισε να θέσει την εξαγορά του Twitter "σε αναμονή", καθώς ερευνά αν ο αριθμός των ψεύτικων/spam λογαριασμών στο Twitter είναι στην πραγματικότητα μόλις 5%, όπως ισχυρίζεται εδώ και καιρό η εταιρεία.

Ακολούθησε ύστερα ένα άλλο tweet με το οποίο επανέλαβε ότι εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένος στην εξαγορά.

Κινδυνεύει όμως με μήνυση από την Twitter για παραβίαση της συμφωνίας, γεγονος που θα μπορούσε να κοστίσει στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Ρήτρα αποχώρησης
Ο Μασκ και η Twitter συμφώνησαν σε μια ρήτρα αποχώρησης από τη συμφωνία εξαγοράς ύψους 1 δισ. δολαρίων όταν οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο μήνα. Παρόλα αυτά, η ρήτρα αποχώρησης δεν είναι μια πληρωμή που επιτρέπει στον Μασκ να αποχωρήσει χωρίς συνέπειες.

Η ρήτρα αποχώρησης εφαρμόζεται όταν υπάρχει εξωτερικός λόγος που μια συμφωνία δεν μπορεί να κλείσει, όπως ρυθμιστική διαμεσολάβηση ή ανησυχίες για τη χρηματοδότηση τρίτων. Ένας αγοραστής μπορεί επίσης να αποχωρήσει αν υπάρχει απάτη, εφόσον η ανακάλυψη εσφαλμένων πληροφοριών έχει τη λεγόμενη "ουσιώδη δυσμενή επίπτωση". Μια πτώση της αγοράς, όπως το τρέχον sell-off που έκανε το Twitter να χάσει περισσότερα από 9 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί έγκυρος λόγος για να αποχωρήσει ο Μασκ - με ή χωρίς ρήτρα αποχώρησης - σύμφωνα με ανώτερο δικηγόρο συγχωνεύσεων και εξαγορών με γνώσεις του ζητήματος.

Αν ο Μασκ εγκαταλείψει την πρόταση εξαγοράς απλώς επειδή νιώθει ότι υπερπλήρωσε, η Twitter θα μπορούσε να τον μηνύσει για αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων εκτός από την είσπραξη των 1 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο δικηγόρος. Αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν, όπως όταν η Tiffany μήνυσε τον γαλλικό όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH το 2020 επειδή προσπάθησε να αποχωρήσει από τη συμφωνημένη συμφωνία. Εκείνη η αγωγή διευθετήθηκε όταν η Tiffany συμφώνησε να μειώσει την τιμή πώλησης από 16,2 δισ. δολάρια σε περίπου 15,8 δισ. δολάρια.

Μασκ και επενδυτές ενδέχεται να θέλουν καλύτερη συμφωνία
Ο λόγος του Μασκ για την αναστολή της συναλλαγής μπορεί να είναι παρόμοιος: μπορεί να θέλει η Twitter να μειώσει την τιμή πώλησης. Οι μετοχές της Twitter υποχώρησαν περισσότερο από 8% την Παρασκευή και έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 23% από τη συμφωνηθείσα τιμή εξαγοράς του Μασκ, στα 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Μέρος της πτώσης σχετίζεται με τη συνολική πτώση των τεχνολογικών μετοχών αυτόν τον μήνα. Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει 11% από το κλείσιμο της αγοράς στις 25 Απριλίου, την ημέρα που η Twitter αποδέχθηκε την προσφορά του Μασκ.

"Πρόκειται μάλλον για μια διαπραγματευτική τακτική εκ μέρους του Μασκ", δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ο Toni Sacconaghi, ανώτερος αναλυτής της Bernstein. "Η αγορά έχει πέσει πολύ. Πιθανότατα χρησιμοποιεί το πρόσχημα των πραγματικών ενεργών χρηστών ως διαπραγματευτικό τέχνασμα".

Ο Μασκ μπορεί να αισθάνεται κάποια πίεση ή υποχρέωση απέναντι σε άλλους δυνητικούς επενδυτές στο Twitter να μειώσει την τιμή.

Ο Μασκ βρίσκεται σε συζητήσεις με εξωτερικούς επενδυτές για μετοχικό κεφάλαιο, Αν μπορέσει να επιτύχει χαμηλότερη τιμή για την Twitter, οι αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες για τους εξωτερικούς επενδυτές, αν και όταν το Twitter επιστρέψει σε δημόσια ιδιοκτησία ή μεταπωληθεί.

Γιατί ενδέχεται να προσπαθήσει να αποχωρήσει
Αν και δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένος στην αγορά του Twitter, ο Μασκ μπορεί να μπει στον πειρασμό να αποχωρήσει από τη συμφωνία, δεδομένων των ζημιών που υφίσταται όσον αφορά την ιδιοκτησία του στο μετοχικό κεφάλαιο της Tesla. Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 24% τον τελευταίο μήνα.

Αν ο Μασκ πιστεύει ότι οι απώλειες της Tesla σχετίζονται με την εξαγορά του Twitter και είναι αρκετά σημαντικές ώστε να αντισταθμίζουν δυνητικά τόσο την ρήτρα αποχώρησης ύψους 1 δισ. δολαρίων όσο και τυχόν πρόσθετες αποζημιώσεις που θα του καταλογιστούν στο δικαστήριο αν χάσει, θα μπορούσε να αποφασίσει ότι έχει νόημα να αποχωρήσει.

Αλλά θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τη ζημιά στη φήμη που συνδέεται με τη διάλυση μιας συμφωνίας. Δεν είναι σαφές ότι οποιαδήποτε μελλοντική εταιρεία θα διακινδύνευε να πουληθεί στον Μασκ με αυτό το ιστορικό.

Η Twitter ίσως χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτεί
Ακριβώς όπως η Tiffany και η LVMH συμβιβάστηκαν τελικά, η Twitter μπορεί να μην έχει πολλές καλές επιλογές εκτός από την επαναδιαπραγμάτευση με τον Μασκ. Η εταιρεία πιθανότατα θα ήθελε να αποφύγει μια δαπανηρή παρατεταμένη δίκη. Οι εργαζόμενοι ενδέχεται να φύγουν, καθώς η εταιρεία δεν θα είχε σαφές μελλοντικό σχέδιο. Η Twitter ήδη μειώνει τα έξοδα. Την Πέμπτη απέλυσε δύο στελέχη και δήλωσε ότι παγώνει τις προσλήψεις.

Όταν η Twitter συμφώνησε να πουληθεί στον Μασκ έναντι 54,20 δολαρίων ανά μετοχή, το διοικητικό συμβούλιο δεν μπήκε στον κόπο να πιέσει για υψηλότερη τιμή εν μέρει επειδή δεν υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές σε αυτή την τιμή. Το διοικητικό συμβούλιο της Twitter κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν πιθανό να επιστρέψει σύντομα σε υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης, δεδομένης της φετινής μείωσης της αποτίμησης σε παρόμοιων τεχνολογικών εταιρειών όπως το Facebook και το Snap.

Η καλύτερη επιλογή για την Twitter μπορεί να είναι απλώς να δεχτεί μια χαμηλότερη προσφορά από τον Μασκ

Capital,gr