Πέθανε ο Klaus Schulze

Πέθανε ο Klaus Schulze

Ο Klaus Schulze (4 Αυγούστου 1947 – 26 Απριλίου 2022) ήταν Γερμανός πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής,[1] συνθέτης και μουσικός. Χρησιμοποίησε επίσης το ψευδώνυμο Richard Wahnfried και ήταν για λίγο μέλος των Krautrock συγκροτημάτων Tangerine Dream, Ash Ra Tempel και The Cosmic Jokers πριν ξεκινήσει μια σόλο καριέρα που αποτελείται από περισσότερα από 60 άλμπουμ που κυκλοφόρησαν σε πέντε δεκαετίες.

Το 1969, ο Schulze ήταν ο ντράμερ μιας από τις πρώτες ενσαρκώσεις του Tangerine Dream για το ντεμπούτο άλμπουμ τους Electronic Meditation.Πριν από το 1969 ήταν ντράμερ σε ένα συγκρότημα που ονομαζόταν Psy Free. Γνώρισε τον Edgar Froese από τους Tangerine Dream στο Zodiac Club στο τότε Δυτικό Βερολίνο. Το 1970 άφησε αυτό το γκρουπ για να σχηματίσει τους Ash Ra Tempel με τους Manuel Göttsching και Hartmut Enke. Το 1971, επέλεξε ξανά να φύγει από ένα νεοσύστατο γκρουπ μετά από ένα μόνο άλμπουμ, αυτή τη φορά για να κάνει σόλο καριέρα. Το 1972, ο Schulze κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ Irrlicht με όργανο και συνοδεία ορχήστρας . Παρά την έλλειψη συνθεσάιζερ, αυτό το έργο θεωρείται ορόσημο στην ηλεκτρονική μουσική.Η συνέχεια,

Από αυτό το σημείο, η καριέρα του Schulze ήταν πιο παραγωγική και μπορεί πλέον να διεκδικήσει περισσότερα από 40 πρωτότυπα άλμπουμ στο όνομά του από το Irrlicht. Τα κυριότερα σημεία αυτών περιλαμβάνουν το Timewind του 1975, το Moondawn του 1976 (το πρώτο του άλμπουμ με τον συνθεσάιζερ Moog), το Dune του 1979 και το διπλό άλμπουμ του 1995 In Blue (το οποίο περιείχε ένα μεγάλο κομμάτι που ονομάζεται Return To The Tempel με συνεισφορές στην ηλεκτρική κιθάρα Göttsching από τον φίλο του Manuel των Ash Ra Tempel). Το 1976, συνεργάστηκε με τον Ιάπωνα μουσικό και συνθέτη Stomu Yamashta για να συμμετάσχει στην βραχύβια «υπερομάδα» του Go,με τους Steve Winwood, Michael Shrieve και Al Di Meola. Κυκλοφόρησαν δύο στούντιο άλμπουμ (Go το 1976 και Go Too το 1977) και ένα ζωντανό άλμπουμ (Go Live από το Παρίσι, 1976), το οποίο συνέχισε να γίνεται ένα από τα αγαπημένα καλτ.

Στον 21ο αιώνα κυκλοφόρησε 4 άλμπουμ με την Lisa Gerrard των Dead Can Dance