Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς σκληρής καραντίνας στη Σανγκάη, μετά από έξαρση της Όμικρον.

Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς σκληρής καραντίνας στη Σανγκάη, μετά από έξαρση της Όμικρον.

Ρομπότ περιπολούν στους δρόμους, ζώα θανατώνονται λόγω Covid, σε απόγνωση οι κάτοικοι.

Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε καθεστώς σκληρής καραντίνας στη Σανγκάη, μετά από έξαρση της Όμικρον.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα επιβάλλει τόσο σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Μάλιστα, μέχρι τον περασμένο μήνα υιοθετούσε πιο χαλαρή προσέγγιση από άλλες κινεζικές πόλεις.

Οι εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι σοκαριστικές και μοιάζουν βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ρομπότ-σκύλοι και drones περιπολούν στους άδειους δρόμους, κάτοικοι ουρλιάζουν μέσα στη νύχτα, κλεισμένοι στα σπίτια τους, ενώ οι Αρχές μαζεύουν τα ζώα όσων είναι θετικοί στον ιό και χωρίζουν παιδιά από τους θετικούς γονείς τους.

Στην προσπάθειά της να «εκμηδενίσει» τα κρούσματα Covid στη Σαγκάη, το οικονομικό, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο της Κίνας, η ηγεσία της χώρας περιόρισε ελευθερίες και δικαιώματα, προκαλώντας έμφραγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ελλείψεις σε βασικά αγαθά και ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτή η κρίση στο παγκόσμιο εμπόριο. Κι όλα αυτά, με τα κρούσματα παράλληλα να ανεβαίνουν…

Η Κίνα ξεχωρίζει ως η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει υιοθετήσει μια πολιτική τύπου «Zero Covid». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που βλέπουν κρούσματα, οι κινεζικές Αρχές αντεπιτίθενται με αυστηρότατα δραστικά μέτρα και περιορισμούς.

https://www.youtube.com/watch?v=tmEjB8J31Bk

Πλέον, ενώ η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει την ασιατική χώρα, οι κινεζικές Αρχές απαντούν με αναλόγως σαρωτικά lockdown τα οποία έχουν όμως με τη σειρά τους οδηγήσει και σε άλλες παράπλευρες απώλειες.

Η κατάσταση δείχνει να έχει «ξεφύγει» συγκεκριμένα στη Σαγκάη, μια πόλη 25 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου καταγράφονται ή τουλάχιστον καταγράφονταν μέχρι πρότινος πάνω από 20.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως.

Η συγκεκριμένη πόλη της Κίνας τελεί υπό καθεστώς σκληρού lockdown ήδη από τα τέλη Μαρτίου, με την πλειονότητα των εκατομμυρίων κατοίκων της να παραμένει σε πολυήμερο κατ’ οίκον περιορισμό.

https://www.youtube.com/watch?v=Ww713VmOpFk

Με πληροφορίες από Καθημερινή, Bloomberg και iefimerida.gr