Πέθανε ο Γάλλος ηθοποιός Μισέλ Μπουκέ

Πέθανε ο Γάλλος ηθοποιός Μισέλ Μπουκέ

Ένα λιοντάρι του Γαλλικού κινηματογράφου και του θεάτρου, ο Μπουκέ εμφανίστηκε σε περισσότερες από 100 ταινίες, από τη δεκαετία του 1940 και μετά.

Κέρδισε δύο βραβεία Σεζάρ - το Γαλλικό αντίστοιχο Όσκαρ - Α' ανδρικού ρόλου δύο φορές, για τους ρόλους του στο How I Killed My Father το 2001. και το The Last Mitterrand του 2005, στο οποίο υποδύθηκε τον τιτλούχο πρώην Γάλλο Πρόεδρο.

Το παλάτι των Ηλυσίων, το γραφείο του σημερινού Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την είδηση ​​του θανάτου του την Τετάρτη.

Ο Μακρόν είπε σε μια δήλωση: «Είναι ένα ιερό τέρας που μόλις μας άφησε».

«Για επτά δεκαετίες, ο Michel Bouquet έφερε το θέατρο και τον κινηματογράφο στον υψηλότερο βαθμό πυράκτωσης και αλήθειας, δείχνοντας τον άνθρωπο σε όλες του τις αντιφάσεις, με μια ένταση που έκαιγε τις σανίδες και έσκασε την οθόνη», ανάρτησε στο διαδίκτυο.

Ο Bouquet γεννήθηκε στο Παρίσι το 1925 και αφού πήρε μαθήματα υποκριτικής ξεκίνησε μια μακροχρόνια σχέση εργασίας με τον θεατρικό συγγραφέα Jean Anouilh και τον σκηνοθέτη André Barsacq, παίζοντας σε έργα όπως το Romeo and Jeanette και πολλά άλλα στο Theatre de l'Atelier της Monmarte. .

Έπαιξε πολλούς σαιξπηρικούς ρόλους και τις επόμενες δεκαετίες βοήθησε να έρθουν έργα του Βρετανού συγγραφέα Χάρολντ Πίντερ στο Γαλλικό κοινό.

Το 1998, έλαβε το βραβείο Molière, την υψηλότερη διάκριση του γαλλικού θεάτρου, για τον ρόλο του στο Potier στην παραγωγή Les Côtelettes του Bertrand Blier και στη συνέχεια για τον ρόλο του στο παράλογο δράμα του Eugène Ionesco Exit the King το 2005.

Αγαπημένος από τους Γάλλους σκηνοθέτες του νέου κύματος, ο Μπουκέ ήταν εξίσου ικανός στο δράμα ή την κωμωδία, καθώς και στη σκηνή ή στη μεγάλη οθόνη.

Βρήκε μια θέση σε ταινίες στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 παίζοντας απλούς Γάλλους με περίπλοκη προσωπική ζωή σε ταινίες όπως το Unfaithful Wife και το Just Before Night Fall.

Ήταν «ένας πολύ πρωτότυπος ηθοποιός», σύμφωνα με την Anne Fontaine, σκηνοθέτη του How I Killed My Father.

«Ακόμα κι αν έχει έναν πολύ χαλαρό και χαμογελαστό αέρα, υπάρχει κάτι στην ερμηνεία του που είναι ανησυχητικό, αποσταθεροποιητικό, που προκαλεί παραξενιές όλη την ώρα», είπε στους New York Times το 2002.

Η Daily Telegraph περιέγραψε την ερμηνεία του σαν Μιτεράν ως «γοητευτική, αλαζονική, παιδική και πειρακτική».

«Ο Bouquet προσφέρει ένα master class στην υποκριτική χαρακτήρων και προσφέρει μια ανεξίτηλη ερμηνεία ενός περίπλοκου, εξοργιστικού ανθρώπου», ανέφερε η εφημερίδα εκείνη την εποχή.

Εκτός από τους βραβευμένους με το Γαλλικό Όσκαρ ρόλους του στη μεγάλη οθόνη, ο Μπουκέ τιμήθηκε επίσης με ένα Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου για τον ρόλο του γέρου Τόμας στη Βελγική ταινία Τοτό ο Ήρωας του 1991.

Έπαιξε επίσης τον Javert στη μεταφορά του 1982 του Robert Hossein του διάσημου μιούζικαλ Les Miserables.

Η συνεισφορά του στις τέχνες του χάρισε τον Μεγαλόσταυρο της Λεγεώνας της Τιμής, την υψηλότερη γαλλική διάκριση συνολικά, το 2018.

Ο Μπουκέ παντρεύτηκε δύο φορές, πρώτα με την ηθοποιό Ariane Borg και στη συνέχεια με τη Juliette Carré, μια άλλη ηθοποιό με την οποία μοιραζόταν συχνά τη σκηνή.

Με πληροφορίες από το BBC