Tα παιδιά που γεννιούνται το 2021 θα ζήσουν έως και επτά φορές περισσότερους καύσωνες, διπλάσιες πυρκαγιές και σχεδόν τρεις φορές περισσότερες ξηρασίες και πλημμύρες σε σχέση με τους παππούδες τους, προειδοποιεί μεγάλη διεθνής μελέτη.
Τα ανησυχητικά ευρήματα που παρουσιάζονται στο Science είναι το αποτέλεσμα μεγάλης διεθνούς προσπάθειας για να προσδιοριστεί αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «διαγενεακή ανισότητα» της κλιματικής αλλαγής.
«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των νέων γενιών και αποτελούν έκκληση για δραστική μείωση των εκπομπών [άνθρακα] για να διαφυλάξουμε το μέλον τους» γράφει η διεθνής συντακτική ομάδα.
Η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις προβλέψεις κλιματικών μοντέλων σε συνδυασμό με δημογραφικά δεδομένα για να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης σε επιμέρους ηλικιακές ομάδες για όλη τη διάρκεια ζωής τους.
«Διαπιστώσαμε ότι όλοι οι άνθρωποι κάτω των 40 ετών θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις όσον αφορά την έκθεσή τους σε καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες» δήλωσε στο NBC ο Βιμ Τιερί του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, επικεφαλής της μελέτης.
Διαγενεακές ανισότητες
Εφόσον η διεθνή κοινότητα λάβει πιο δραστικά μέτρα κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, τα χειρότερα σενάρια της μελέτης θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Οι επιπτώσεις όμως θα παρέμεναν μεγάλες «ακόμα και με βάση το πιο συντηρητικό σενάριο» για την πορεία των εκπομπών άνθρακα, προειδοποίησε ο Τιερί.
Η ανάλυση αποκαλύπτει μεγάλες διαγενεακές ανισότητες, υπολογίζει όμως ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει περισσότερο τα παιδιά του αναπτυσσόμενου κόσμου. Οι επιπτώσεις θα παραμείνουν δυσανάλογες ακόμα και αν οι κυβερνήσεις πετύχουν τους στόχους στους οποίους έχουν δεσμευτεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.
Ακόμα και αν οι στόχοι επιτευχθούν, 172 εκατομμύρια παιδιά που ζουν σήμερα στην υποσαχάρια Αφρική θα ζήσουν 50 φορές περισσότερους καύσωνες και 6 φορές περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπολογίζει η μελέτη. Το ίδιο μέλλον αντιμετωπίζουν 53 εκατομμύρια παιδιά της ίδιας ηλικίας στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Το χειρότερο σενάριο
Ο Τιερί προειδοποιεί μάλιστα ότι οι επιπτώσεις για τις νέες γενιές θα μπορούσαν να αποδειχθούν ακόμα μεγαλύτερες από ό,τι υπολογίζει η μελέτη, δεδομένου ότι η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν η μόνη παράμετρος που εξετάστηκε, χωρίς να ληφθεί υπόψη η διάρκεια και η ένταση των φαινομένων.
«Δεν συνυπολογίσαμε το γεγονός ότι ένα άσχημο κύμα ζέστης μπορεί να διαρκεί διπλάσιο χρόνο στο μέλλον από ό,τι σήμερα» είπε ο επικεφαλής της μελέτης.
Οι άνθρωποι σχετικά μικρής ηλικίας πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Νέος γύρος διαδηλώσεων του κινήματος «Παρασκευές για το Μέλλον» άρχισαν σε όλο τον κόσμο ενόψει της επόμενης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία αρχίζει στη Γλασκώβη στις 31 Οκτωβρίου με στόχο να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030.
OT.gr