Σχολεία: Μάσκα παντού πλην της γυμναστικής και αυξημένα τεστ

Σχολεία: Μάσκα παντού πλην της γυμναστικής και αυξημένα τεστ

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τα όσα θα ισχύουν για το άνοιγμα των σχολείων προέβη κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής της συνέντευξης το πρωί της Τετάρτης (1/9) η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αλλάξουν καθώς δεν νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 η υπουργός Παιδείας. «Η κυβέρνηση συζητά το θέμα με την επιτροπή των ειδικών και τις επόμενες ήμερες θα υπάρξουν ανακοινώσεις» δήλωσε όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

«Φεύγουμε από τη λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Ανέφερε παράλληλα ότι απολυτή προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν δια ζωσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές.

«Περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί» είπε κλείνοντας η υπουργός

Σχολεία: Σήμερα το πρώτο κουδούνι για εκπαιδευτικούς – Τι χαρτί χρειάζονται για να μπαίνουν στις τάξεις
Στα σχολεία θα βρεθούν από σήμερα οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το πρώτο σχολικό κουδούνι στις 13 Σεπτεμβρίου.

Η χρονιά ξεκινάει ευοίωνα από την πλευρά της στελέχωσης των σχολείων, καθώς 25.028 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν ήδη προσληφθεί, ενώ η Γενική Εκπαίδευση, ύστερα από 12 χρόνια, υποδέχεται και τους πρώτους 11.700 μόνιμους διορισμούς σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Με τα κενά την προηγούμενη χρονιά, λόγω και των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία, να καλύπτονται από περίπου 45.000 εκπαιδευτικούς, η πολιτική ηγεσία σχεδιάζει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς ελλείψεις στις σχολικές αίθουσες, αν και αναμένονται επιπλέον προσλήψεις αναπληρωτών όπου κριθεί απαραίτητο. Σημειώνεται ότι και φέτος προβλέπεται η πρόσληψη αναπληρωτών με ολιγόμηνη σύμβαση (από τρεις μήνες και πάνω) ώστε να καλυφθούν τυχόν έκτακτα κενά που θα προκύψουν.

Οι εκπαιδευτικοί που από σήμερα θα βρεθούν στα σχολεία θα πρέπει να προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή με το πιστοποιητικό νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου. Στην περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί (υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 85% του συνόλου έχει ήδη προχωρήσει στον εμβολιασμό του), θα πρέπει να υποβληθεί σε self test. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος κατά τη διάρκεια ανάληψης υπηρεσίας στη σχολική μονάδα και ακόμα μία βεβαίωση τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ισχύουν και τα νέα μέτρα, που ορίζουν ότι οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό (rapid ή μοριακό) και όχι σε αυτοδιαγνωστικό τεστ για να τους επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο. Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα και το κόστος θα βαρύνει τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός δεν φέρει τα απαραίτητα έγγραφα, θα του απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο και θα μπαίνει σε αναστολή εργασίας έως ότου προσκομίσει το ζητούμενο έγγραφο.

Το αυτοδιαγνωστικό τεστ προβλέπεται μόνο στην περίπτωση των μαθητών που προσέρχονται στα σχολεία.

Ο Σεπτέμβρης περιλαμβάνει αρκετές προκλήσεις όσον αφορά τη διδασκαλία στα σχολεία, καθώς από φέτος έχει θεσπιστεί σειρά αλλαγών από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο. Υστερα από τέσσερα χρόνια, λόγω έλλειψης υποδομών, εφαρμόζεται καθολικά η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, με τα νηπιαγωγεία να δέχονται αποκλειστικά πλέον τους μαθητές από 4 ετών και άνω. Δημοτικά και Γυμνάσια υποδέχονται μεταβολές στο ωρολόγιο πρόγραμμα με την προσθήκη των εργαστηρίων δεξιοτήτων, στο Νηπιαγωγείο προβλέπονται δραστηριότητες στα αγγλικά, ενώ και στο Λύκειο αναμένεται να εφαρμοστεί ύστερα από περίπου επτά χρόνια η Τράπεζα Θεμάτων στην Α’ και στη Β’ Λυκείου στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών.

Οι πρώτοι μήνες της νέας σχολικής χρονιάς προβλέπουν επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νέες θεματικές που εντάσσονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ από φέτος ξεκινάει και η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, αλλά και των στελεχών της Εκπαίδευσης, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται στη λήξη της σχολικής χρονιάς το 2023.

Ελεύθερος Τύπος