Αεροδρόμιο Καμπούλ: Μεγάλη έκρηξη – Πληροφορίες για 40 νεκρούς

Αεροδρόμιο Καμπούλ: Μεγάλη έκρηξη – Πληροφορίες για 40 νεκρούς

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά, σκοτώθηκαν ενώ πολλοί φρουροί των Ταλιμπάν τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στους Ταλιμπάν, μεταδίδει το Reuters.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι μεταξύ των τραυματιών ενδέχεται να είναι και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Το Reuters μετέδωσε την πληροφορία, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Νωρίτερα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι -σύμφωνα με τους Ταλιμπάν- υπάρχουν 11 νεκροί και τουλάχιστον 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί ξένοι.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην Πύλη Άμπεϊ, τη μία από τις τρεις προσβάσεις στο αεροδρόμιο όπου τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται χιλιάδες Αφγανοί, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα που πλέον ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στην προσπάθεια τους να αποχωρήσουν από την χώρα.

Βρετανία
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως ο χρόνος εξαντλείται για να απομακρυνθούν αυτοί που απομένουν στο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε πως η μεγάλη πλειονότητα αυτών που μπορούν να έρθουν στη Βρετανία έχει ήδη αναχωρήσει. «Έχουμε βγάλει (από τη χώρα) τη συντριπτική πλειονότητα», δήλωσε ο Τζόνσον.

«Στο χρόνο που μας έχει μείνει, ο οποίος μπορεί να είναι πολύ σύντομος, όπως είμαι σίγουρος ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε όλους τους άλλους», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέημς Χίπεϊ, εκτίμησε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

ΗΠΑ
Περίπου 13.400 άνθρωποι μεταφέρθηκαν χθες, Τετάρτη, αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, αυξάνοντας σε περίπου 95.700 το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν απομακρύνει από τις 14 Αυγούστου οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στον συνασπισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία που έχουν θέσει οι ΗΠΑ για την ασφαλή απομάκρυνση των ενόπλων δυνάμεων τους από την Καμπούλ είναι η 31η Αυγούστου.

Γερμανία
Ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος επιθέσεων από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δυσκολεύει όλο και περισσότερο τις προσπάθειες απομάκρυνσης εκεί, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ.

Το «Φόρεϊν Όφις συνέστησε στη διάρκεια της νύχτας στους ανθρώπους στην Καμπούλ να μην έρχονται πλέον στο αεροδρόμιο μόνοι τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βερολίνο και πρόσθεσε πως το γεγονός αυτό περιορίζει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να φθάσουν στο αεροδρόμιο άνθρωποι για να φύγουν από τη χώρα.

Ο γερμανικός στρατός έχει μεταφέρει με αερογέφυρα τουλάχιστον 5.200 ανθρώπους από την Καμπούλ μέχρι τώρα, περιλαμβανομένων 4.200 Αφγανών και 505 Γερμανών, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Έμπερχαρντ Τσορν.

Η Γερμανία είναι πιθανόν να θέσει τέλος σήμερα στις πτήσεις απομάκρυνσης, σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Ιταλία
Σύμφωνα με τις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα πυρά που δέχθηκε ιταλικό αεροσκάφος λίγο μετά την απογείωσή του από την Καμπούλ είχαν στόχο να διαλύσουν το πλήθος κοντά στο αεροδρόμιο.

Το αεροπλάνο δεν υπέστη ζημιές κατά το συμβάν, σημείωσε κυβερνητική πηγή. Ιταλός δημοσιογράφος που επέβαινε στην πτήση, δήλωσε στο Sky 24 TG πως το αεροσκάφος μετέφερε σχεδόν 100 Αφγανούς πολίτες όταν δέχθηκε πυρά μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του.

Ρωσία
Περίπου 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από την έναρξη της απομάκρυνσης πολιτών από Αμερικανούς στρατιωτικούς, δήλωσε σήμερα ο πρέσβης της Ρωσίας στην Καμπούλ Ντμίτρι Ζιρνόφ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24».

«Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατεί χάος, οι Αμερικανοί εκεί στην πραγματικότητα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίποτα. Είχαν θύματα, περίπου 50 απλοί άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.

Καθημερινή