Κορωνοϊός: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία από τον Μακρόν

Κορωνοϊός: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία από τον Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου σε όλη τη Γαλλία, γεγονός που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να επιβάλουν ορισμένους περιορισμούς.

Η κυβέρνηση σημείωσε ότι η πανδημία συνιστά «καταστροφή για τη δημόσια υγεία» που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και δικαιολογεί τη λήψη αυστηρών μέτρων.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται τα μέτρα που θα ληφθούν. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, στην τηλεοπτική συνέντευξη που θα παραχωρήσει αργότερα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανόν να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Οι υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό εξάλλου ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 ξεπέρασε σήμερα τους 9.100, για πρώτη φορά από τις 25 Ιουνίου.

Έγιναν οι ανακοινώσεις

Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες. Όποιος κυκλοφορεί έξω κατά τις ώρες απαγόρευσης, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί «θα πρέπει να έχει κάποιον καλό λόγο», πρόσθεσε ο Μακρόν. Σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 135 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να παρατείνει αυτήν την απαγόρευση για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. «Έξι εβδομάδες, είναι αρκετός χρόνος», σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση.

Εκτός από το Παρίσι, οι περιορισμοί θα ισχύσουν επίσης στη Γκρενόμπλ, τη Λιλ, τη Λιόν, την Τουλούζη και άλλες πόλεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο εξής εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι θα πρέπει να κλείνουν στις 21.00 (22.00 ώρα Ελλάδας).

«Δεν θα πηγαίνουμε πια στο εστιατόριο μετά τις 9, δεν θα πηγαίνουμε στο σπίτι φίλων να γιορτάσουμε, γιατί ξέρουμε ότι εκεί μολυνόμαστε περισσότερο», είπε ο Μακρόν.

Αναφερόμενος στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, είπε ότι στο εξής δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από 6 άτομα γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Εξαιρούνται ασφαλώς οι οικογένειες με περισσότερα μέλη.

Την ημέρα, η καθημερινότητα των Γάλλων δεν θα αλλάξει. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, το χρειάζεται η οικονομία μας, εμείς το χρειαζόμαστε, τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο», εξήγησε ο πρόεδρος.

Δεν θα υπάρξουν επίσης περιορισμοί στα ταξίδια μεταξύ διαφορετικών περιφερειών. «Θα το ξεπεράσουμε μαζί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος απευθυνόμενος στους πολίτες, διαβεβαιώνοντας ότι μολονότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, οι αρχές δεν έχουν χάσει τον έλεγχο.

Την Τετάρτη, η Γαλλία ανακοίνωσε 22.591 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19. Είναι η τρίτη φορά μέσα σε έξι ημέρες που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 20.000 σε 24ωρη βάση.

Καταγράφηκαν επίσης 104 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 33.037. Συνολικά, τα κρούσματα φτάνουν τα 779.063 από την αρχή της πανδημίας.

Κλείνουν σχολεία, εστιατόρια και παμπ στη Βόρεια Ιρλανδία

Από την Παρασκευή αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή αυστηρότεροι περιορισμοί, κλείνοντας για δύο εβδομάδες τα σχολεία και για τέσσερις τα εστιατόρια και τις παμπ, όπως ανακοίνωσε στους βουλευτές η πρωθυπουργός Αρλίν Φόστερ.

Η υπό βρετανική κυριαρχία περιοχή έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες ένα από τα μεγαλύτερα επίκεντρα της πανδημίας στην Ευρώπη.

Κορωνοϊός: «Αναπόφευκτο ένα νέο lockdown την περιόδο των Χριστουγέννων»

«Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται, ο ρυθμός διπλασιασμού προκαλεί σοβαρή ανησυχία και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξάνονται», ανέφερε η Φόστερ και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μισέλ Ο'Νιλ σε κοινή επιστολή τους προς τους βουλευτές της τοπικής κυβέρνησης παρουσιάζοντας τους νέους περιορισμούς.

Η κατάσταση αυτή είναι «βαθιά ανησυχητική και απαιτούνται επειγόντως περισσότερα μέτρα».

Κορωνοϊός: Κλείνει μπαρ και γυμναστήρια ο Τζόνσον

Με βάση τα νέα μέτρα, θα παραμείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο, αλλά θα κλείσουν οι λεγόμενες υπηρεσίες που περιλαμβάνουν φυσική εγγύτητα μεταξύ των πελατών και των παρόχων τους, όπως τα κομμωτήρια και κουρεία, τα ινστιτούτα ομορφιάς και τατουάζ, τα ινστιτούτα μασάζ και φυσικοθεραπευτήρια για αθλητικές κακώσεις, οι μοδίστρες και οι ράφτες καθώς και οι σχεδιαστές μόδας.

Οι πολίτες θα κληθούν να αποφεύγουν όλες τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι, ενώ τα πανεπιστήμια να επιλέξουν στον μεγαλύτερο βαθμό την τηλεκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υγειονομικές αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας κατέγραψαν την Τρίτη 863 νέα κρούσματα κορωνοϊού και επτά θανάτους, που σημαίνει ότι την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν 334 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 6.286 νέα κρούσματα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP