Ιανός: Ανεμοι 10 μποφόρ -Επεσαν δέντρα σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, χωρίς ρεύμα η Ιθάκη

Ιανός: Ανεμοι 10 μποφόρ -Επεσαν δέντρα σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, χωρίς ρεύμα η Ιθάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση του κυκλώνα «Ιανού», με έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους στη Δυτική Ελλάδα, μετά τα νησιά του Ιονίου, τα οποία δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι οι Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη.

Ανεμοι 10 μποφόρ -Επεσαν δέντρα σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, χωρίς ρεύμα η Ιθάκη

Σύμφωνα με την πυροσβεστική ως τις 6 το πρωί δεν έχουν χρειαστεί ενέργειες για απεγκλωβισμούς, παρά μόνο για κοπές δέντρων. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν με 10 μποφόρ, έχουν προκαλέσει προβλήματα στα λιμάνια, ενώ έχουν ρίξει πολλά δέντρα στα τρία νησιά. Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα υπάρχει με την ηλεκτροδότηση, κυρίως στο νησί της Ιθάκης.

Εκεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Διονύση Στανίτσα έχει μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ τα νερά από την θάλασσα έχουν βγει στον δρόμους που βρίσκονται παράλληλα. Οπως τόνισε ο δήμαρχος στο Mega, θα περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας ώστε να προσπαθήσουν να αρχίσουν μία καταγραφή των προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον έπαρχο του νησιού, Θανάση Λεβιτσάνη, έχουν υποστεί και ζημιές κάποια σπίτια, ενώ άλλα έχουν πλημμυρίσει, αλλά δεν έχει κινδυνέψει κανείς, με το νησί να έχει υποστεί το μεγαλύτερο χτύπημα.

Στην Ζάκυνθο τα φαινόμενα είναι πολύ έντονα, με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ. Από τα μεσάνυχτα το νησί χτυπήθηκε πρώτο από τον κυκλώνα, με τον κόσμο να μένει στα σπίτια του. Στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες, αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

Στην Κεφαλονιά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ένα αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί. Κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ στην συνέχεια επρόκειτο να πάει στην Κεφαλονιά για να παραλάβει επιβάτες, ωστόσο ο πιλότος δεν μπορούσε να προσεγγίσει το νησί εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν από νωρίς με το νερό από την θάλασσα να βγαίνει στους δρόμους από την ένταση των ανέμων.

Προβλήματα από τους ανέμους στην δυτική Πελοπόννησο

Πολλά προβλήματα, με πτώσεις δέντρων προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι και στην δυτική Πελοπόννησο. Στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας ήταν εντονότερα τα φαινόμενα που άρχισαν από το απόγευμα και εντάθηκαν το βράδυ, με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ. Ο Νομός έχει κηρυχθεί από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και τα τρία νησιά του Ιονίου.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και σήμερα σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Κλειστή είναι και η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρρίου. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ και τοπικά 10 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Κακοκαιρία Ιανός: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Οι θυελλώδεις άνεμοι και ο υψηλός κυματισμός με ταυτόχρονη άνοδο της μέσης στάθμης της θάλασσας που επηρεάζουν την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τις ακτές της Πελοποννήσου από αργά το βράδυ της Πέμπτης 17 θα συνεχιστούν και νωρίς το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Παράλληλα, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες δεν θα περιοριστούν μόνο στις παραπάνω περιοχές αλλά θα πλήξουν μεγάλο μέρος της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.

Στα 7 μέτρα το ύψος κύματος στη Δ. Ελλάδα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, ο Μεσογειακός Κυκλώνας ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα.

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού:

Σφοδρή κακοκαιρία στο Ιόνιο, στη Νότια Ελλάδα και κατά τόπους σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής χώρας, με ισχυρότατες βροχοπτώσεις κατά τόπους και σποραδικές καταιγίδες . Άνεμοι με εντάσεις που στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο θα ξεπερνούν τα 10 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική Στερεά θα επικρατήσει σφοδρή κακοκαιρία με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες. Βροχές θα εκδηλωθούν επίσης σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής χώρας, με σχετικά ηπιότερα φαινόμενα, τα οποία όμως κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Πηγή: Ελεύθερος τύπος