ΗΠΑ: Βασιλικός πύθωνας γέννησε 7 αυγά χωρίς να έχει βρεθεί με αρσενικό για πολλά χρόνια

ΗΠΑ: Βασιλικός πύθωνας γέννησε 7 αυγά χωρίς να έχει βρεθεί με αρσενικό για πολλά χρόνια

Οι υπάλληλοι στο ζωολογικό κήπο του Σεντ Λουις των ΗΠΑ έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν είδαν το πιο μεγάλο σε ηλικία φίδι τους κουλουριασμένο γύρω από τα φρέσκα αυγά του, αφού δεν είχε βρεθεί κοντά σε αρσενικό για περισσότερα από 15 χρόνια.

Ο θηλυκός βασιλικός πύθωνας, που βρίσκεται στο ζωολογικό κήπο από το 1961, γέννησε επτά αυγά στις 23 Ιουλίου, δήλωσε ο διευθυντής του ερπετάριου, Μάρκ Γουάνερ, στο CNN.

«Ηταν μια έκπληξη. Δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο, ειλικρινά», είπε.

Οι ζωοφύλακες είχαν παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στο φίδι τις προηγούμενες ημέρες, αλλά ήταν ανεπαίσθητες.

Το συγκεκριμένο φίδι δεν έχει όνομα, αλλά αναγνωρίζεται με τον αριθμό 361003, σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο. Πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον 62 ετών.

Οι βασιλικοί πύθωνες απαντώνται στην Κεντρική και Δυτική Αφρική και μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς σεξουαλική επαφή - κάτι που είναι γνωστό ως περιστασιακή παρθενογένεση - σύμφωνα με τον ζωολογικό κήπο. Οι δράκοι του Κομόντο και μερικά άλλα φίδια ή ερπετά αναπαράγονται επίσης ασεξουαλικά.

Τα θηλυκά μπορούν, εξάλλου, να αποθηκεύουν σπέρμα για καθυστερημένη γονιμοποίηση, αλλά ο Γουάνερ σημείωσε ότι η μεγαλύτερη τεκμηριωμένη τέτοια περίπτωση που έχει συμβεί ήταν επτά χρόνια μετά την επαφή.

Ο εν λόγω πύθωνας θα μπορούσε να έχει βρεθεί τελευταία φορά με αρσενικό στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, επειδή οι φύλακες συνήθιζαν να βάζουν τα φίδια μαζί σε κουβάδες ενώ καθάριζαν τα κλουβιά τους.

«Λέμε για 15 και πλέον χρόνια, αλλά πιθανώς μπορεί να είναι και κοντά στα 30 χρόνια από τότε που συνυπήρξε στον ίδιο χώρο με ένα αρσενικό» εξήγησε ο Γουάνερ,

Οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν γενετικές εξετάσεις σε δύο από τα αυγά, για να προσδιορίσουν εάν τα προέκυψαν σεξουαλικά ή ασεξουαλικά. Δύο ακόμη αυγά έχουν πεθάνει και τα υπόλοιπα τρία επωάζονται.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα βγουν σε περίπου ένα μήνα, οπότε και θα λυθεί οριστικά το μυστήριο.

Πηγή: CNN