Άρση μέτρων: Πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία. Τι ανοίγει την Δευτέρα 11 Μαΐου – Επιστροφή στα θρανία για την Γ΄ λυκείου

Άρση μέτρων: Πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία.  Τι ανοίγει την Δευτέρα 11 Μαΐου – Επιστροφή στα θρανία για την Γ΄ λυκείου

Με διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνήθως θα λειτουργήσουν φέτος τα ξενοδοχεία λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και στο πλαίσιο άρσης των μέτρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του STAR, όσον αφορά στην εστίαση στα ξενοδοχεία, θα πρέπει να κάθονται έως τέσσερα άτομα σε ένα τραπέζι εκτός αν η οικογένεια είναι μεγαλύτερη, ενώ θα υπάρχουν ατομικά σκεύη στο μπουφέ. Επίσης καφέ και πορτοκαλάδα θα σερβίρει μόνο το προσωπικό, χωρίς να σηκώνονται μόνοι τους οι πελάτες για να παίρνουν. Ακόμη τα τραπεζομάντηλα θα είναι μιας χρήσης.

Στα δωμάτια από την άλλη, προβλέπεται ότι δεν θα γίνεται καθημερινή αλλαγή σε σεντόνια και πετσέτες ώστε τα συνεργεία καθαρισμού να μην έρχονται σε πολύ συχνή επαφή με τους πελάτες. Ακόμη στα δωμάτια δεν θα υπάρχουν πολλά αντικείμενα για να μην τα αγγίζουμε ενώ θα υπάρχει μια χρονική απόσταση 24 ωρών πριν δοθεί το δωμάτιο σε άλλο πελάτη, προκειμένου να απολυμαίνεται.

Στις πισίνες και τη θάλασσα, οι ξαπλώστρες δεν θα έχουν μαξιλάρια και θα πρέπει να είναι καλυμμένες ολόκληρες με πετσέτες για να μην ακουμπάμε στο ίδιο ύφασμα με τους προηγούμενους πελάτες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στις 11 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (οι λοιπές κατηγορίες όσων δεν άνοιξαν στις 4 Μαΐου) εκτός από τα εμπορικά κέντρα (malls) η ημερομηνία άρσης του λουκέτου των οποίων, παραμένει ασαφής.

Ακόμη επιστρέφουν οι δραστηριότητες βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές, στις σχολές οδηγών, ενώ επανέρχονται και οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε κατάστημα.

Σε κατάστημα με εμβαδόν έως 20 τ.μ. θα μπορούν να παρευρίσκονται ταυτόχρονα μέχρι 4 άτομα (εργαζόμενοι και πελάτες), από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. έως 4 άτομα, συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ., για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. επιτρέπονται 12 άτομα συν 1 άτομο, ανά 15 τ.μ. Οσον αφορά στις επιχειρήσεις άνω των 300 τ.μ., που αναπτύσσονται σε επίπεδα, θα ισχύει ο περιορισμός 1 άτομο, ανά 10 τ.μ., σε κάθε όροφο.

Από εκεί και πέρα, ορίζεται η έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων στις 10 π.μ. και παράλληλα προβλέπεται διεύρυνση ωραρίου κατά περίπτωση. Υπάλληλοι και πελάτες θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας.

Στο μεταξύ, συνιστάται να μη γίνεται χρήση ανελκυστήρων. Εφόσον θεωρείται αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο πρέπει να είναι 40%. Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑμεΑ, ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Σχολές Οδηγών

Στις 11 Μαΐου ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους και τα μαθήματα οι σχολές οδηγών με υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για τον εκπαιδευτή και τον εκπαιδευόμενο, καθώς και γάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού.

Πρακτορεία ΟΠΑΠ

Τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ανοίγουν επίσης στις 11 Μαΐου. Δεν θα επιτρέπεται να υπάρχουν πελάτες καθήμενοι, ενώ για 20 τ.μ. θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα. Έως 100 τμ κατάστημα, θα επιτρέπονται οι 4 συν ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

Σχολεία

Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου με τα σχολεία να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας. Θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υπο-τμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα). Θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (ΔευτέραΤετάρτη-Παρασκευή / Τρίτη-Πέμπτη και αντίστροφα).

Λεπτομέρεις για την επόμενη μέρα των σχολικών μονάδων μετά το άνοιγμά τους περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 4 Μαΐου έχουν ανοίξει:

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής (με ραντεβού και αναγραφή των ονομάτων των πελατών σε
κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας)
Καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού
Καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
ΚΤΕΟ (με ραντεβού)
Καταστήματα υποδημάτων και οπτικών
Καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
Καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
Βιβλιοπωλεία και καταστήματα με γραφική ύλη
Άνθη – Φυτά.

3ο στάδιο – 18 Μαΐου
Από τις 18 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι. Οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν την απόσταση των δύο μέτρων, ενώ συνιστάται αυστηρά η χρήση μάσκας και, βέβαια, δεν θα επιτρέπονται οι παραστάσεις σε αυτούς τους χώρους. Παράλληλα, θα ανοίξουν για τους επισκέπτες μόνο οι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπου επίσης θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων.

4ο στάδιο – 1 Ιουνίου

Την 1η Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα, όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Στα εμπορικά κέντρα θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στο προσωπικό και στους πελάτες, τα γάντια για τους εργαζομένους και η εξυπηρέτηση μόνο χωρίς καθήμενους. Και σε αυτή την περίπτωση θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες.

Στα εστιατόρια και στις καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών/stand ορίζεται στα δύο μέτρα, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών από τους εργαζομένους, καθώς και το αντισηπτικό, ενώ ο μέγιστος αριθμός πελατών θα είναι ένας ανά τρία τ.μ. και η μέγιστη συμμετοχή ανά τραπέζι τα τέσσερα άτομα.

5ο-7ο στάδιο

Οι ημερομηνίες γι’ αυτά τα τρία στάδια θα προσδιοριστούν μέσα στον Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση, κατά το πέμπτο στάδιο θα ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι, με την απόσταση του καθίσματος από το μπροστινό να ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη πληρότητα θα διαμορφώνεται στο 60%.

Στο έκτο στάδιο θα λειτουργήσουν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους με τους προαναφερόμενους περιορισμούς.

Στο έβδομο και τελευταίο στάδιο θα λειτουργήσουν και οι εναπομείνασες κλειστές επιχειρήσεις, δηλαδή τα εστιατόρια και οι καφετέριες σε εσωτερικούς χώρους, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι και τα νυχτερινά κέντρα, τα καταλύματα διακοπών, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι χώροι κατασκήνωσης, οι ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γυμναστήρια με συγκεκριμένους κανόνες.

Πηγή: Ελεύθερος τύπος