Κορωνοϊός: 4ος θάνατος σε μία μέρα – Στους 57 οι νεκροί στην Ελλάδα, θερίζει σε Βρετανία, Ισπανία

Τέταρτος θάνατος από τον κορωνοϊό σημειώθηκε σήμερα στη χώρα ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 57. Πρόκειται για 52χρονο ο οποίος νοσηλευόταν στο «Αττικόν».

nosileutis 1

Νωρίτερα, μια 72χρονη από την Εορδαία είναι το τρίτο θύμα που απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής από κορωνοϊό και το 56ο συνολικά στην Ελλάδα. Είχε χρόνιο πρόβλημα υγείας και κατέληξε στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρίτη νεκρή που καταγράφεται σε ένα εικοσιτετράωρο είναι μια 72χρονη από το Καρυοχώρι Εορδαίας. Ήταν διασωληνωμένη, και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Λίγες ώρες πριν έχασαν τη ζωή τους ένας 66χρονος από την Πέλλα και ένας 78χρονος από την Ξάνθη. Και τα τρία τελευταία θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας είναι 55, με μέση ηλικία τα 72 έτη. Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από τα ελληνικά εργαστήρια ανερχόταν μέχρι και χθες σε 1.544. Σημειώνεται ότι τα 119 αφορούσαν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είχε 380 άτομα πλήρωμα και παρέμενε μέχρι χθες αγκυροβολημένο αρόδο στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων με Sars-CoV-2 έφτασε χθες τα 91 άτομα, με μέση ηλικία τα 65 έτη, ενώ εννέα ασθενείς έχουν εξέλθει των Εντατικών.

Λίγες εβδομάδες ακόμη θα διαρκέσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού διεμήνυσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ αναφέρθηκε και πάλι στη μεταδοτικότητα του ιού. Οπως είπε χαρακτηριστικά, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» ρώτησε έναν ασθενή πώς κόλλησε και του απάντησε πως η μόνη του έξοδος ήταν για τη λαϊκή αγορά. Με αυτό το παράδειγμα, ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας ήθελε να δείξει πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο ιός όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Ο κορωνοϊός σαρώνει τη Μ. Βρετανία: 684 θάνατοι σε μια ημέρα και πάνω από 3.000 συνολικά

Αυξάνονται συνεχώς τα θύματα του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.

684 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μία μέρα. Συνολικά οι νεκροί φτάνουν πλέον τους 3.605 ενώ τα νέα κρούσματα του Covid-19 είναι 4.450 με τις συνολικές περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα να φτάνουν πλέον τις 38.168.

Στο μεταξύ, ένα τεράστιο νοσοκομείο εκστρατείας άνοιξε σήμερα σε ένα συνεδριακό κέντρο στο Λονδίνο, αφού στήθηκε μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ροή ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Το Νοσοκομείο Νάιτινγκεϊλ, που κατασκευάστηκε με τη συνδρομή του στρατού, αρχικής χωρητικότητας 500 κλινών, μπορεί να φθάσει τις 4.000 κλίνες, το ισοδύναμο δύο κλασικών νοσοκομείων. Βρίσκεται στους χώρους του Excel Exhibition Centre, στην περιοχή Ντόκλαντς του ανατολικού Λονδίνου, κοντά στον ποταμό Τάμεση.

Το νοσοκομείο, που εγκαινιάσθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από τον πρίγκιπα Κάρολο και με τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να βρίσκεται επί τόπου, είναι το πρώτο από έξι προσωρινά νοσοκομεία που προβλέπεται να κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η COVID-19 έχει προκαλέσει σχεδόν 2.921 θανάτους.

Το Excel Exhibition Centre, που εκτείνεται σε τουλάχιστον 83.613 τετραγωνικά μέτρα εκθεσειακού χώρου, φιλοξενεί συνήθως εκδηλώσεις της βιομηχανίας για τομείς όπως η άμυνα, τα ταξίδια, η φιλοξενία και ο κτηματομεσιτικός. Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου χρησιμοποιήθηκε για αθλήματα όπως η πυγμαχία, η ξιφασκία και η άρση βαρών.

Ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, που βγήκε από την καραντίνα αυτή την εβδομάδα αφού μολύνθηκε και ο ίδιος, χαρακτήρισε, από την κατοικία του στη Σκοτία, αυτό το νοσοκομείο εκστρατείας «υπέρλαμπρο φως σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς».

«Είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα κατόρθωμα σε όλα τα επίπεδα, από την ταχύτητα της κατασκευής του, μέσα σε εννέα μόλις ημέρες, έως το ταλέντο εκείνων που το δημιούργησαν», επέμεινε ο διάδοχος του θρόνου.

Με προσωπικό που υπερβαίνει τους 16.000 γιατρούς και νοσηλευτές, αυτό το τεράστιο νοσοκομείο, αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχει πουθενά σε βρετανικό έδαφος, προσπαθεί να ανταποκριθεί στην επιτάχυνση της πανδημίας, που έχει μολύνει επισήμως 33.718 ανθρώπους, προκαλώντας 2.921 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Λονδίνο είναι η χειρότερο πληγείσα περιοχή στη χώρα. Άλλα νοσοκομεία θα ανοίξουν επίσης στο Μάντσεστερ και στο Μπέρμιγχαμ, στη βορειοδυτική και κεντρική Αγγλία, προκειμένου να παράσχουν άλλες 3.000 κλίνες. Εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν επίσης στο Μπρίστολ, στα νοτιοδυτικά, και στο Χάρογκεϊτ, στα βορειοανατολικά.

Άλλο ένα νοσοκομείο εκστρατείας θα κατασκευαστεί στη Γλασκόβη, στη Σκοτία το οποίο αρχικά θα μπορεί να διαχειριστεί 300 ασθενείς.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Συνολικά 932 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες στην Ισπανία.

Ειδικότερα, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους συνολικά 10.935 από 10.003 που ήταν την Πέμπτη.

Μάλιστα, είναι η δεύτερη συνεχής ημέρα με περισσότερους από 900 θανάτους στη χώρα.

Όσον αφορά στα κρούσματα, άγγιξαν τις 117.000 από 110.238 την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η χώρα φοβάται ότι θα κατακλυστούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που ήδη έχουν ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους.

«Δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός προστασίας» και «ο αριθμός των κλινών παραμένει ανεπαρκής», διαπίστωσε με πικρία μιλώντας στo Reuters ο Γκιγιέν ντελ Μπάριο, νοσηλευτής στη Μαδρίτη, ωστόσο σημείωσε τη μικρή μείωση της ροής στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου του.