Σωτήρης Τσιόδρας: Λάθος η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό -Ενέχει κινδύνους

Σωτήρης Τσιόδρας: Λάθος η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό -Ενέχει κινδύνους

Επανήλθε στο θέμα της χρήσης μάσκας ο Σωτήρης Τσιόδρας, που επέμεινε πως πρέπει να γίνεται από ασθενείς, άτομα που τους φροντίζουν και φυσικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Κανείς μας δεν είναι άτρωτος, δεν έχουμε ακόμη ανοσία, θεωρητικά όλοι μπορεί να κολλήσουμε τον ιό, αρκεί να μην νοσήσουμε μαζί» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου, την Τετάρτη.

ΠΟΥ και CDC συνηγορούν στην ελληνική οδηγία για τη χρήση μάσκας
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέλεξε να σχολιάσει και πάλι το θέμα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, στο οποίο αναφέρθηκε και την Τρίτη. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως τόσο ο ΠΟΥ, όσο όμως και το Αμερικανικό Κέντρο Αντιμετώπισης Λοιμώξεων (CDC) υποστηρίζουν ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν για αυτά, καθώς και το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος παρατήρησε πως στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας, οι Αρχές προτρέπουν τους πολίτες να φορούν μάσκες, χωρίς να υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Όπως μάλιστα σημείωσε, αυτή η διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων, καθώς κάποιοι λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μάσκες γιατί είναι σε έλλειψη και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για τη μη μετάδοση του ιού, έχει δημιουργήσει φωνές που προτρέπουν στην γενική χρήση μάσκας και στην Ευρώπη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε πως η στρατηγική αυτή είναι λάθος, ειδικά με δεδομένο πως εν μέσω πανδημίας η ανάγκη για ιατρικό υλικό σε νοσοκομεία εντείνεται. Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η χρήση μάσκας ενέχει και κινδύνους όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά.

Πρωτοβουλία Σωτήρη Τσιόδρα για νέα ενημέρωση από το ECDC
«Είμαστε θιασώτες της επιστημονικής αλήθειας η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί στο 100% να τεκμηριωθεί» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και επανέλαβε τον πρώτο και απαράβατο κανόνα που θα έχει αποτέλεσμα: «Αν όλοι μας τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση μάσκας οι οποίες είναι σε έλλειψη αλλά απαραίτητες για ασθενείς και υγειονομικούς»» τόνισε.

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο ζήτημα αυτό της χρήσης μάσκας και επικοινώνησε προσωπικά με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, όπου και ζήτησε μια επιπλέον γνωμοδότηση για το θέμα, όπως είπε.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για πανδημία «αβεβαιοτήτων» τονίζοντας ότι είναι πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά με βάση τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών οι μάσκες σίγουρα προσφέρουν το μέγιστο όφελος στον χώρο του νοσοκομείου. Ο κ.Τσιόδρας κατέληξε επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και χθες, ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες σε όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν από κορωνοϊό αλλά και σε αυτούς που τους φροντίζουν κι όχι για τους υγιείς.

Πηγή: iefimerida