Παγκόσμιος συναγερμός: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κοροναϊό κήρυξε ο ΠΟΥ, στους 213 οι νεκροί

Παγκόσμιος συναγερμός: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κοροναϊό κήρυξε ο ΠΟΥ, στους 213 οι νεκροί

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού που εκδηλώθηκε στην κινέζικη πόλη Γουχάν.

Παρά την παγκόσμια ανησυχία και την ραγδαία εξάπλωση του ιού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν εξέδωσε ταξιδιωτική ανακοίνωση.

Ειδικότερα στην τρίτη συνεδρίαση που είχαν σήμερα τα μέλη του ΠΟΥ αποφάσισαν πως ο κοροναϊός αποτελεί παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο κοροναϊος «συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωσή του η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση».

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του ΠΟΥ
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Το Πεκίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να επαναπατριστούν κάτοικοι της Ουχάν από το εξωτερικό

Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Ουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Ουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ. Η Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Οι Γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν ένα πέμπτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα.Πρόκειται για έναν εργαζόμενο που απασχολείται στην ίδια εταιρεία όπου εντοπίστηκαν οι τέσσερις άλλοι άνθρωποι που νόσησαν από τον κινεζικό ιό, στο κρατίδιο της Βαυαρίας. «Αυτό αφορά έναν εργαζόμενο στην εταιρεία Στάρνμπεργκ, στην οποία εργάζονται οι τέσσερις άλλοι νοσούντες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας του γερμανικού κρατιδίου, προσθέτοντας πως επιπλέον πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αργότερα την Παρασκευή.

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, όταν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εισήχθη εσπευσμένα ασθενής με συμπτώματα παρόμοια του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτη Παντελιάδη, πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας από την Κίνα.

Ο άνδρας εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 60χρονος που είχε μπει σε καραντίνα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, δεν έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, καθώς τα δείγματα από τις ιατρικές εξετάσεις του βγήκαν αρνητικά από το Ινστιτούτο Παστέρ.