H Françoise Hardy ήταν ένα σύμβολο της Γαλλίας

Η Φρανσουάζ Μαντλέν Αρντί (γαλλικά: 17 Ιανουαρίου 1944 – 11 Ιουνίου 2024) ήταν Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Κυρίως γνωστή για τραγούδια μελαγχολικών συναισθηματικών μπαλάντων, η Αρντί έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως ηγετική φυσιογνωμία του κύματος yé-yé. Εκτός από τη μητρική της γαλλική, τραγούδησε και στα αγγλικά, ιταλικά και γερμανικά. Η καριέρα της διήρκεσε περισσότερα από πενήντα χρόνια με περισσότερα από τριάντα στούντιο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν. Πέθανε 80 ετών.

 

Η Françoise Hardy γιορταζόταν ως «γαλλικός εθνικός θησαυρός» και μία από τις μεγαλύτερες μορφές της γαλλικής μουσικής όλων των εποχών. Ήταν μια από τις καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη γαλλική ιστορία, με πάνω από 7,6 εκατομμύρια δίσκους που πουλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2017.Ο Αμερικανός κριτικός Richie Unterberger την περιέγραψε ως «αναμφισβήτητα τον καλύτερο καλλιτέχνη της ποπ-ροκ που αναδύθηκε από αυτή τη χώρα τη δεκαετία του 1960». Το 2011, μια αναφορά για την  Françoise Hardy συμπεριλήφθηκε στο Le Petit Larousse Illustré.

Πολύ μετά την ακμή της στη δεκαετία του 1960, η  Françoise Hardy συνεχίζει να θεωρείται ως μια εμβληματική και με επιρροή προσωπικότητα στην ιστορία της μόδας. Κατά τη διάρκεια του χρόνου του στο Balenciaga, ο σχεδιαστής Nicolas Ghesquière την περιέγραψε στη Vogue ως "την ίδια την ουσία του γαλλικού στυλ". Οι εμβληματικές φωτογραφίες της τραγουδίστριας φορώντας ένα μεταλλικό φόρεμα Paco Rabanne ενέπνευσαν το σχέδιο της Lizzy Gardiner τόσο για τα κοστούμια της Priscilla, Queen of the Desert όσο και για το δικό της φόρεμα για τα Όσκαρ. Η Αρντί ήταν μούσα του Ιάπωνα σχεδιαστή Rei Kawakubo, ο οποίος ονόμασε την εταιρεία της Comme des Garçons από έναν στίχο στο τραγούδι "Tous les garçons et les filles".

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Αρντί συγκέντρωσε μια μεγάλη βάση θαυμαστών μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών και θεωρήθηκε ως ομοφυλόφιλο σύμβολο από την κοινότητα, δηλώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις ότι "οι πιο αφοσιωμένοι φίλοι και θαυμαστές της είναι γκέι".

Video Url