Στους 17 οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό – Σε ετοιμότητα οι ελληνικές αρχές

Στους 17 οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό – Σε ετοιμότητα οι ελληνικές αρχές

Στους 17 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι από τον νέο κοροναϊό, την ώρα που περαιτέρω αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο την επαρχιακή κυβέρνηση.

Η επαρχία Χουμπέι έκανε λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού –ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πρωτεύουσά της Ουχάν– τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας).

Ο προηγούμενος απολογισμός στην Κίνα ανερχόταν σε 9 νεκρούς, όλοι τους στην επαρχία Χουμπέι.

Σε επιφυλακή όλος ο πλανήτης
Τα μέτρα ελέγχου και ασφαλείας ενισχύουν η μία μετά την άλλη οι υγειονομικές αρχές των χωρών προκειμένου να προστατευτούν από τον νέο μυστηριώδη κοροναϊό, ο οποίος ξεκίνησε από την Κίνα και εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, αναγκάζοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα.

Ο νέος κοροναϊός, που εντοπίστηκε αρχικά στην κινεζική πόλη Βουχάν και μεταδίδεται μέσω της ανθρώπινης επαφής, έχει επεκταθεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, τις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν. Μέχρι στιγμής εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια αυτή στην Κίνα, με τους αξιωματούχους να κάνουν λόγο για 440 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το Μακάο, η ημιαυτόνομη επαρχία της Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα το πρώτo κρούσμα του κοροναϊού που έχει εμφανιστεί στην Κίνα και ζήτησε από όλους τους εργαζόμενους στα καζίνο να φοράνε μάσκα, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η επιδημία.

Πρόκειται για μια 52χρονη επιχειρηματία που έφτασε στην επαρχία την Κυριακή με τρένο από τη γειτονική, κινεζική πόλη Ζουχάι. Η γυναίκα αυτή διέμεινε σε ξενοδοχείο του Μακάο μαζί με δύο φίλους της οι οποίοι πλέον είναι υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η πρώην πορτογαλική αποικία είναι η μοναδική επαρχία της Κίνας όπου επιτρέπονται τα τυχερά παιχνίδια και ενόψει των επικείμενων διακοπών με την ευκαιρία του νέου έτους, προετοιμάζεται για μεγάλη αύξηση των τουριστών.

Πολλές ασιατικές χώρες έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για τον εντοπισμό τυχόν ασθενών από τον νέο κοροναϊό, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκαλεί σήμερα Τετάρτη ειδική επιτροπή, προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας».

Πρώτο κρούσμα και στο Χονγκ Κονγκ
Το πρώτο κρούσμα στο έδαφός της επιβεβαίωσε σήμερα και το Χονγκ Κονγκ, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως είναι σε υψηλή επιφυλακή για να αντιμετωπίσει τον ιό.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς οι επενδυτές θυμούνται τον τεράστιο αντίκτυπο από το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κατά την επιδημία του 2002/03 που επίσης ξεκίνησε στην Κίνα.

Ο υπουργός Εμπορίου της μητρόπολης Έντουαρντ Γιάου περιλαμβάνεται στους αξιωματούχους που έχουν μεταβεί στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός προκειμένου να πεισθούν οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι επιχειρηματίες ότι το ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο είναι και πάλι στο σωστό δρόμο ύστερα από επτά και πλέον μήνες διαδηλώσεων, παρόλο που αντιμετωπίζει μια πιθανόν πιο επιζήμια κρίση.

«Όλο ο κόσμος βρίσκεται σε επαγρύπνηση για αυτή τη νέα επιδημία…και εμείς προετοιμαζόμαστε για αυτό λόγω της εγγύτητας του Χονγκ Κονγκ στην ηπειρωτική Κίνα και των πολύ αυξημένων μετακινήσεων και ταξιδιών», δήλωσε ο Γιάου στο Reuters πριν τις αναφορές μέσων ενημέρωσης για επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Χονγκ Κονγκ.

Βόρεια Κορέα: Απαγορεύει την είσοδο τουριστών
Αρκετά ξένα ταξιδιωτικά γραφεία ανακοίνωσαν ότι η Βόρεια Κορέα θα απαγορεύει από σήμερα την είσοδο στη χώρα ξένων τουριστών εξαιτίας της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Οι περισσότεροι τουρίστες στη Βόρεια Κορέα προέρχονται από την Κίνα. Το ταξιδιωτικό γραφείο INDPRK με έδρα την κινέζικη πόλη Νταντόνγκ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την απαγόρευση προφορικά χθες Τρίτη. Η εταιρεία ενημερώθηκε ότι η απαγόρευση εισόδου τουριστών από την Κίνα θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να δημιουργηθεί εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.

Σύμφωνα με το ίδιο, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας προετοιμάζει επίσημη ανακοίνωση και θα διευκρινίσει αργότερα πότε θα αρθούν οι περιορισμοί.

Έλεγχοι στη Σιγκαπούρη
Οι αρχές της Σιγκαπούρης ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα καθώς η πόλη ενίσχυσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κοροναΐου.

Η Σιγκαπούρη ξεκίνησε αυτό τον μήνα να ελέγχει τους επιβάτες που φτάνουν από την κινεζική πόλη Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας.

«Μετά την επιβεβαίωση από τις κινεζικές αρχές ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης θα θέσει σε εφαρμογή επιπλέον προληπτικά μέτρα προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού τη Σιγκαπούρη», ανακοίνωσε το υπουργείο αργά χθες Τρίτη.

Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα στην Αυστραλία
Στο μεταξύ, οι εργαστηριακές εξετάσεις στην οποίες υποβλήθηκε ο άνδρας που έχει τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας έδειξαν ότι δεν είναι φορέας του νέου κινέζικου κοροναϊού.

Ο άνδρας αυτός θεωρούταν ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού καθώς αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Βουχάν, την κινέζικη πόλη επίκεντρο της επιδημίας.

Εκπρόσωπος των αρχών της πολιτείας Κουίνσλαντ επεσήμανε ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν είναι φορέας του νέου κοροναϊού.

ΕΟΔΥ: Οδηγίες προς ταξιδιώτες και ναυτικούς
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται:

• Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).

• Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

• Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Wuhan και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

• Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

• Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

• Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

• Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Wuhan εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.