(Είναι 15 δις) Φοροδιαφυγή ύψους 22,7 εκατ. ευρώ, ανίκανες οι κυβερνήσεις, μόνιμα μας κοροϊδεύουν

(Είναι 15 δις) Φοροδιαφυγή ύψους 22,7 εκατ. ευρώ, ανίκανες οι κυβερνήσεις, μόνιμα  μας κοροϊδεύουν

Φοροδιαφυγή από εισόδημα πάνω από 22,7 εκατ. ευρώ που δεν δηλώθηκε εντόπισαν τις τελευταίες εβδομάδες κλιμάκια της ΑΑΔΕ που σαρώνουν όλη την χώρα στο πλαίσιο τακτικών και έκτακτων ελέγχων αναζητώντας φορολογικές παραβάσεις. Επιχειρηματίες,γιατροί και ελεύθεροι επαγγελματίες απέκρυπταν εισοδήματα.

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα κράτος. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι ακόμα πιο οξύ: Σύμφωνα με μελέτες η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, πράγμα που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την πολύ άσχημη οικονομική κατάστασή της.

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με την Ernst & Young, χαρτογραφεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, αναλύει τα διαθέσιμα στοιχεία για το ύψος και τη φύση του προβλήματος, και διατυπώνει μια σειρά από λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Εδώ θα δούμε συνοπτικά τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν.

Πόση είναι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα;

Προφανώς, το ακριβές μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό. Μπορούν να γίνουν μόνο εκτιμήσεις, και έχουν γίνει τέτοιες εκτιμήσεις σε μια σειρά από μελέτες που μετρούν στοιχεία ενδεικτικά του μεγέθους της, αλλά όχι απευθείας την ίδια. Συγκεντρώσαμε τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για τις διάφορες κατηγορίες φοροδιαφυγής, και προχωρήσαμε σε μια σύνθεση που έχει ένα βαθμό αυθαιρεσίας, αλλά δίνει μια τάξη μεγέθους που πιθανότατα δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις έρευνες:

Τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων κυμαίνονται από 1,9% ως 4,7% του ΑΕΠ ετησίως.

Από τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι χάνουμε το 3,5% του ΑΕΠ.

Απώλειες από το λαθρεμπόριο ποτών, τσιγάρων και καυσίμων αντιστοιχεί σε περίπου 0,5% του ΑΕΠ.

Για τα νομικά πρόσωπα, τα διαφυγόντα κέρδη για τη χώρα από τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των επιχειρήσεων υπολογίζονται γύρω στο 0,15% του ΑΕΠ.

Κατά συνέπεια, το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα μπορεί να προσδιοριστεί σε ένα ποσοστό από 6% ως 9% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάμεσα σε €11 και €16 δισ. το χρόνο

2η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα (έρευνα τον Φεβρουάριο του 2019)

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός «Διεθνής Διαφάνεια» η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο διεφθαρμένων χωρών της Ευρώπης, με την πρώτη θέση θα καταλαμβάνει η Βουλγαρία.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται σαφώς λιγότερο διεφθαρμένες. Έτσι, στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση.

Για να καταρτίσει τη σχετική λίστα, η Διεθνής Διαφάνεια έχει δημιουργήσει μια σειρά κριτηρίων, τα οποία αθροίζονται και δίνουν μια τελική βαθμολογία. Όσο υψηλότερη, τόσο λιγότερο διεφθαρμένη θεωρείται η κάθε χώρα.

Αναλυτικά, και με βάση τη «βαθμολογία» της Διεθνούς Διαφάνειας, οι 10 πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης είναι οι ακόλουθες:

10. Λετονία – 58 πόντοι
Σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο η βαθμολογία της Λετονίας παρέμεινε αμετάβλητη.

9. Ισπανία – 58 πόντοι
Σε σχέση με πέρυσι, η Ισπανία είδε την βαθμολογία της να βελτιώνεται κατά έναν πόντο.

8. Μάλτα – 54 πόντοι
Η Μάλτα θεωρείται πιο διεφθαρμένη σε σχέση με πέρυσι, καθώς έχασε δύο πόντους στη σχετική βαθμολογία

7. Ιταλία – 52 πόντοι
Η Ιταλία είδε τη βαθμολογία της να αυξάνει κατά δύο πόντους σε ετήσια βάση και άρα θεωρείται λιγότερο διεφθαρμένη

6. Σλοβακία – 50 πόντοι
Η βαθμολογία της Σλοβακίας δεν άλλαξε σε σχέση με το προηγούμενο έτος

5. Κροατία – 48 πόντοι
Η Κροατία έχασε έναν πόντο σε σχέση με πέρυσι στη βαθμολογία της Διεθνούς Διαφάνειας

4. Ρουμανία – 47 πόντοι
Και η Ρουμανία έχασε έναν πόντο σε σχέση με το προηγούμενο έτος

3. Ουγγαρία – 46 πόντοι
Παρά το γεγονός ότι η Ουγγαρία βελτίωσε κατά μία μονάδα τη βαθμολογία της, παραμένει ψηλά στη λίστα των πιο διεφθαρμένων ευρωπαϊκών χωρών

2. Ελλάδα -45 πόντοι
Χάνοντας τρεις ολόκληρες θέσεις στη σχετική βαθμολογία, η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης

1. Βουλγαρία – 42 πόντοι
Η Βουλγαρία όχι μόνο βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις πιο διεφθαρμένες ευρωπαϊκές χώρες αλλά έχασε και μια μονάδα σε σχέση με πέρυσι