Κάθε μέρα μόνο στην Αττική: 10 ληστείες, 129 κλοπές-διαρρήξεις, 37 κλοπές Ι.Χ., 9 υποθέσεις ναρκωτικών

Κάθε μέρα μόνο στην Αττική: 10 ληστείες, 129 κλοπές-διαρρήξεις, 37 κλοπές Ι.Χ., 9 υποθέσεις ναρκωτικών

Αττική, 10 ληστείες, 129 κλοπές-διαρρήξεις, 37 κλοπές Ι.Χ., 9 υποθέσεις ναρκωτικών, 3 παραβάσεις του νόμου περί όπλων καταγράφονταν κατά μέσο όρο, κάθε 24ωρο, το πρώτο 6μηνο του 2019 στο λεκανοπέδιο.

Το ίδιο χρονικό διάστημα σημειωνόταν μία δολοφονία ανά 8 ημέρες και ένας βιασμός ανά 7 ημέρες. Το ποσοστό των εξιχνιάσεων κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 40%, με μεγαλύτερο στις υποθέσεις ναρκωτικών σε ποσοστό 96,19% και στις ανθρωποκτονίες 83,72%. Ωστόσο, πολύ μικρότερα είναι τα ποσοστά εξιχνιάσεων στις ληστείες με ποσοστό 21,55% και στις κλοπές-διαρρήξεις 10,36%. Ανεξάρτητα όμως από το μέγεθος των ποσοστών εξιχνιάσεων, ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόληψη της τέλεσης των αδικημάτων, τα οποία αρκετές φορές έχουν απλά δυσάρεστο, αιματηρό, έως και θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Ο χάρτης της εγκληματικότητας στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τους τελευταίους τρεις μήνες, παρουσιάζει περαιτέρω αυξητικές τάσεις, κάτι που προκάλεσε τη δυσφορία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την αναθεώρηση-αναπροσαρμογή του σχεδίου αστυνόμευσης, έως τη στιγμή που αυτό θα αποδώσει θετικά αποτελέσματα για να… βαφτιστεί, σύμφωνα με κάποιες προτάσεις, Σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Η χαρτογράφηση των εγκληματογόνων περιοχών έχει γίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, σε κέντρο Αθήνας, Δυτική, Βορειοανατολική, Νοτιοανατολική Αττική και Πειραιά.

› Ληστρικές «εκδρομές» από τη… Δύση: Ο βασικός άξονας του νέου σχεδίου αστυνόμευσης στοχεύει στην ισχυρότερη αστυνόμευση των περιοχών της Δυτικής Αττικής, από την οποία διαπιστώνονται ληστρικές «εκδρομές» και… εξαγωγή δραστών και εγκληματικών συμπεριφορών κυρίως προς βόρεια και νότια προάστια αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τις στοχευμένες αστυνομικές δράσεις αυξάνονται από 8 σε 16 οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), με 120 επιπλέον άτομα, που θα δρουν στα δυτικά προάστια. Γι’ αυτόν τον σκοπό ενοικιάστηκαν 10 τζιπ, ενώ θα αποκτηθούν 15 ακόμη οχήματα «αγροτικά» με διπλή εσωτερική καμπίνα.

Με αυτές τις ομάδες θα επιχειρηθούν η πύκνωση των περιπολιών, η αύξηση των ελέγχων και η δημιουργία μιας περιμετρικής αστυνομικής «αλυσίδας» για την αποτροπή της μετακίνησης δραστών και εγκλήματος, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, σε κεντρικούς και παρακαμπτήριους οδικούς άξονες που οδηγούν σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Το αστυνομικό προσωπικό θα προμηθευτεί «έξυπνες» φορητές ηλεκτρονικές συσκευές για την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων ελεγχόμενων ατόμων και για τα εκκρεμή διωκτικά έγγραφα εις βάρος τους.

Στα χαρακτηριστικά του νέου σχεδίου θα είναι και η… αναζήτηση του χρήματος (follow the money), από προσωπικό υπηρεσιών Ασφάλειας, δηλαδή ο εντοπισμός ατόμων που κινούνται με πολυτελή αυτοκίνητα, διαμένουν σε… βίλες, διαθέτουν μετρητά, οι οποίοι είτε είναι… άνεργοι είτε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την κατοχή τους από την «επαγγελματική» τους δραστηριότητα.

› Κέντρο Αθήνας: Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών εύλογα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες αδικημάτων, αναλογικά με τα μεγέθη του πληθυσμού που κατοικούν σε αυτό. Το πρώτο 6μηνο του 2019, στους τομείς αρμοδιότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών καταγράφονται, κατά μέσο όρο, 4 ληστείες, 57 κλοπές-διαρρήξεις, 14 κλοπές Ι.Χ., 4 υποθέσεις ναρκωτικών, το 24ωρο. Μία ανθρωποκτονία ανά 22 ημέρες, ένας βιασμός ανά 11 ημέρες, μία απάτη κάθε δύο ημέρες, μία παράβαση του νόμου περί όπλων κάθε δύο ημέρες.

Συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 παρατηρείται μείωση της τάξης του 4% στις ληστείες, 12,32% στις κλοπές οχημάτων και αύξηση 9,76% στις κλοπές-διαρρήξεις.

› Αύξηση στον Πειραιά: Τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας στον Πειραιά, το πρώτο 6μηνο του 2019, παρουσιάζουν αύξηση στις ληστείες σε ποσοστό 9,86%, στις κλοπές-διαρρήξεις 17,26% και μείωση στις κλοπές τροχοφόρων κατά 9,95%.

Στο λιμάνι καταγράφονται κατά μέσο όρο 12 κλοπές-διαρρήξεις και 5 κλοπές οχημάτων το 24ωρο και μία ληστεία κάθε δύο ημέρες. Μία ανθρωποκτονία τον μήνα, μία απάτη και μία υπόθεση ναρκωτικών κάθε δύο ημέρες, μία υπόθεση του νόμου περί όπλων ανά τέσσερις ημέρες.

› Η Δυτική Αττική… εξάγει: Τα δυτικά προάστια φαίνεται πως καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση σε επίπεδο εγκληματικότητας αλλά και διασποράς της στις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου. Στους τομείς αρμοδιότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής καταγράφονται, κατά μέσο όρο, 3 ληστείες, 20 κλοπές-διαρρήξεις και 8 κλοπές οχημάτων ανά 24ωρο. Μία ανθρωποκτονία το 3μηνο, μία υπόθεση ναρκωτικών ανά τρεις ημέρες, μία παράβαση του νόμου περί όπλων κάθε δύο ημέρες.

Στα δυτικά προάστια παρατηρείται μία μείωση της τάξης του 14,14% στις κλοπές τροχοφόρων, οριακή μείωση 0,19% στις κλοπές-διαρρήξεις και αύξηση 7,54% στις ληστείες.

› Ληστείες στα βόρεια: Στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής καταγράφεται αύξηση σε ποσοστό 19,71% στις ληστείες, 1,76% στις κλοπές-διαρρήξεις και μείωση 5,35% στις κλοπές τροχοφόρων. Δύο ληστείες, 26 κλοπές-διαρρήξεις, 7 κλοπές οχημάτων καταγράφονται κατά μέσο όρο το 24ωρο στα βόρεια προάστια. Μία ανθρωποκτονία κάθε 36 ημέρες, μία υπόθεση ναρκωτικών κάθε δύο ημέρες, μία παράβαση του νόμου περί όπλων κάθε 4 ημέρες.

› Μείωση στα νότια: Στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής κατά μέσο όρο καταγράφονται 12 κλοπές-διαρρήξεις, 3 κλοπές τροχοφόρων την ημέρα και 1 ληστεία κάθε 3 ημέρες. Συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 παρατηρείται μία μείωση στις ληστείες της τάξης του 11,83%, 6,79% στις κλοπές-διαρρήξεις και οριακή αύξηση 0,93% στις κλοπές οχημάτων.

Σχέδιο Εστία: Αξιολόγηση προόδου κάθε 10ήμερο
Το νέο σχέδιο αστυνόμευσης θα αξιολογείται ανά 10ήμερο με την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εγκληματικότητας ανά γεωγραφική περιοχή και ανάλογα θα αναπροσαρμόζεται, θα γίνονται προσθήκες ή αφαιρέσεις και μετακίνηση δράσεων όπου απαιτείται. Θα περιλαμβάνει εστιασμένες, μικρότερης γεωγραφικής εμβέλειας, αστυνομικές επιχειρήσεις και περιπολίες (ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ, Ασφάλειας, πεζές περιπολίες τάξης με αστυνομικούς σκύλους) χωρίς να αποδυναμώνονται σε αστυνομική παρουσία οι όμορες περιοχές, καθώς παρατηρήθηκε διασπορά του εγκλήματος από τα σημεία ευρύτερων, σε προσωπικό και μέσα, αστυνομικών ελέγχων.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ευελπιστούν και εκτιμούν ότι η ένταξη των περίπου 1.500 ειδικών φρουρών που προσελήφθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, και θα είναι «ετοιμοπόλεμοι» έως τα τέλη του 2019, θα είναι μια… τονωτική ένεση στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος