Europa League: ΑΕΚ κέρδισε την Κραϊόβα 2-0 στην Ρουμανία, βαριά ήττα του Άρη

Europa League: ΑΕΚ κέρδισε την Κραϊόβα 2-0 στην Ρουμανία, βαριά ήττα του Άρη

Την πρόκριση στα play off του Europa League εξασφάλισε ουσιαστικά από σήμερα η ΑΕΚ, που επικράτησε 2-0 της Κραϊόβα στη Ρουμανία, στο πρώτο ματς του Γ΄ προκριματικού. Ο Μάνταλος στο 60΄ και ο Λιβάγια στο 85΄ πέτυχαν τα γκολ τα οποία μετέτρεψαν σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς της 15ης Αυγούστου.

Ο αγώνας διεξήχθη στο «Ιον Ομπλεμένκο» κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία περίπου 2.000 μαθητών.

Με το σημερινό, η Ενωση συμπλήρωσε 12 συνεχόμενα ματς αήττητη στο Europa League, έχοντας ηττηθεί μόνο από τη Σεντ Ετιέν (1-0) στη Γαλλία τον Αύγουστου του 2016.

Μία έκπληξη επεφύλασσε ο Μιγκέλ Καρντόσο στο αρχικό σχήμα της ΑΕΚ, δίνοντας στον Στράτο Σβάρνα το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο και αφήνοντας στον πάγκο τον Μάριο Οικονόμου. Παράλληλα, επιβεβαίωσε το αναμενόμενο τοποθετώντας στην κορυφή της επίθεσης τον Βίκτωρα Κλωναρίδη, αντί του Μάρκο Λιβάγια. Όμως, ο τραυματισμός του «Κλώνα» έφερε τον Κροάτη σχετικά νωρίς στο γήπεδο και η παρουσία του αποδείχθηκε καταλυτική. Ηταν αυτός ο οποίος στο 60΄ έβγαλε «μαγική» ασίστ στον Μάνταλο και ο αρχηγός με έξοχη κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Μέχρι τότε, παρακολουθούσαμε ένα παιχνίδι το οποίο δεν ήταν ποιοτικό, κάτι απολύτως λογικό. Η θερμοκρασία ήταν στα ύψη, ενώ για την ΑΕΚ ήταν το πρώτο επίσημο, συνεπώς φυσιολογικά δεν μπορούσε να «ρολάρει». Ωστόσο, οι μοναδικές καλές στιγμές του α΄ ημιχρόνου της ανήκαν, με τον Μάνταλο να αποτυγχάνει να αξιοποιήσει την σπουδαία προσπάθεια και την πάσα του Παουλίνιο στο 20΄ και τον Βράνιες να στέλνει τη μπάλα με κεφαλιά ελάχιστα άουτ μετά από σέντρα του Σιμάο στο 40’.

Στο β΄ ημίχρονο και πριν σκοράρει η ΑΕΚ, καρδιοχτύπησε για πρώτη και μοναδική φορά, όταν ο Ρομάν έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία, αστοχώντας μετά από σέντρα του Μπάρμπουτ. Η υπόθεση-πρόκριση κρίθηκε οριστικά στο 85΄ με τον Παουλίνιο να κλέβει στο χώρο του κέντρου και να περνάει την ασίστ στον Λιβάγια ο οποίος με διαγώνιο σουτ διαμόρφωσε το τελικό 0-2.

Διαιτητής: Χίγκλερ (Ολλανδία)

Κίτρινες: Βαταγέλου – Μάνταλος

ΚΡΑΪΟΒΑ (Κορνέλιου Παπούρα): Πιλιατσέλι, Μπρικεάγκ, Βαταγέλου, Ρομάν (73΄ Φόρτες), Κέλιτς, Τσικαλντάου, Μπάρμπουτ (73΄ Ιονίτσα), Άτσκα, Ιβάνοφ (66΄ Τσάκα), Μπάνκου, Ματέιου

ΑΕΚ (Μιγκέλ Καρντόσο): Μπάρκας, Παουλίνιο, Χουλτ, Βράνιες, Σβάρνας, Σιμόες, Σιμάο (83΄ Κρίστιτσιτς), Μάνταλος, Βέρντε (64΄ Ολιβέιρα), Ζεράλντες, Κλωναρίδης (39΄ λ.τρ. Λιβάγια)

* Σφίξιμο στους κοιλιακούς προσαγωγούς αισθάνθηκε ο Κλωναρίδης και ζήτησε αλλαγή. Η κατάστασή του θα εκτιμηθεί τις προσεχείς ημέρες

* Τραυματίας αποχώρησε και ο Νταβίντ Σιμάο και έδειξε να πονάει πολύ στο γόνατο…

Πληρώνοντας τα πολλά λάθη στην ανασταλτική του λειτουργία, ο Άρης γνώρισε την ήττα με 3-0 από τη Μόλντε στο «Aker Stadion», στο πρώτο παιχνίδι για τον Γ’ προκριματικό γύρο του Europa League. Έικρεμ (32′), Χέσταντ (37′) και Έλινγκσεν (87′) τα γκολ των Νορβηγών που απειλήθηκαν ελάχιστα από τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι τελείωσαν με δέκα ποδοσφαιριστές τον αγώνα λόγω αποβολής του Βέλεθ με απευθείας κόκκινη κάρτα στο 63′.

Με 4-3-3 παρέταξε την ομάδα του ο Σάββας Παντελίδης – που λόγω τιμωρίας είδε τον αγώνα από τις εξέδρες, με τον Άκη Βάβαλη να εκτελεί χρέη προπονητή – χρησιμοποιώντας τον Μάρτιν Τόνσο σε ρόλο αριστερού εξτρέμ και προσθέτοντας τον Λούκας Σάσα στα χαφ, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει την ανασταλτική της λειτουργία. Ο Βραζιλιάνος, μάλιστα, ήταν αυτός που απείλησε πρώτος στο ματς, στο 5′, ωστόσο το σουτ που επιχείρησε πέρασε δίπλα από την εστία του Κράνινξ.

Οι «κίτρινοι» ήλεγχαν το ρυθμό, ωστόσο ένα πεντάλεπτο απροσεξίας ήταν αρκετό για να τους φέρει σε μειονεκτική θέση. Στο 27′, έπειτα από λανθασμένη απομάκρυνση και ωραίο συνδυασμό τεσσάρων παικτών της Μόλντε, ο Μάγκνους Βολφ Έικρεμ ήταν ο τελικός αποδέκτης, πλασάροντας εύστοχα τον Κουέστα για το 1-0! Πέντε λεπτά αργότερα, ο Κουέστα έδιωξε άσχημα την μπάλα, τέσσερις παίκτες των γηπεδούχων βρέθηκαν απέναντι στον Ισπανό πορτιέρο και τελικά με την… τρίτη ο Έιρικ Χέσταντ σε κενή, ουσιαστικά, εστία έκανε το 2-0! Το πρώτο ημίχρονο θα μπορούσε να λήξει με καλύτερο τρόπο για τον Άρη, αλλά το δυνατό σουτ του Νικολά Ντιγκινί με το αριστερό στο 40′, βρήκε σε ετοιμότητα τον Κράνινξ.

Δίχως αλλαγές ξεκίνησε το δεύτερο μέρος, αλλά και με την ίδια εικόνα. Από νέο λάθος στην άμυνα του Άρη, ο Τζέιμς λίγο έλειψε να σκοράρει στο 55′, ωστόσο η προβολή του Σούντγκρεν πάνω στη γραμμή αποδείχθηκε σωτήρια. Οκτώ λεπτά αργότερα, όμως, τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για τους φιλοξενούμενους, καθώς ο Φραν Βέλεθ, όντας τελευταίος παίκτης, ανέτρεψε τον Τζέιμς και, μοιραία, ο Μαουρίτσιο Μαριάνι του έδειξε την κόκκινη κάρτα. Το κακό για τους Θεσσαλονικείς «τρίτωσε» στο 87′. Σε γύρισμα από τα δεξιά και απομάκρυνση της μπάλας από τον Λούκας, αυτή στρώθηκε στον Μάρτιν Έλινγκσεν – ο οποίος είχε περάσει λίγο νωρίτερα στο ματς – και με δυνατό αριστερό σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής διαμόρφωσε το τελικό 3-0!

Πλέον, στη ρεβάνς του «Κλεάνθης Βικελίδης» την ερχόμενη Πέμπτη (15/8), οι παίκτες του Σάββα Παντελίδη θα χρειαστεί να παρουσιαστούν πολύ πιο συγκεντρωμένοι και αποφασιστικοί, ψάχνοντας ένα… θαύμα προκειμένου να βρεθούν αυτοί στα Play Off του Europa League αντί της Μόλντε.

Διαιτητής: Μαουρίτσιο Μαριάνι, Ματέο Πασέρι, Βαλεντίνο Φιορίτο, Τζιαμπάολο Καλβαρέζε (Ιταλία).

Κίτρινες: Χουσαϊν 32′, Χάουγκεν 90′, Κνούτζον 90’+4′ – Δεληζήσης 69′.

Κόκκινες: Βέλεθ 63′ (απευθείας).

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΜΌΛΝΤΕ (Έρλινγκ Μόε): Κράνινξ, Μπγιόρνμπακ, Γκάμπριελσεν, Έικρεμ, Τζέιμς, Χουσεΐν (74′ Έλινγκσεν), Άουρσνες, Χάραλντσεϊιντ, Χέσταντ (90’+3′ Μόστρομ), Χάουγκεν, Ομοϊουάνφο (85′ Κνούτζον).

Πάγκος: Ράνμαρκ, Φόρεν, Σόλσταντ, Μπόλι.

ΆΡΗΣ (Σάββας Παντελίδης): Κουέστα, Σούνγκρεν, Βέλεθ, Ρόουζ, Κόρχουτ, Λούκας, Μπάσα (69′ Δεληζήσης), Ματίγια, Τόνσο (74′ Φετφατζίδης), Ντιγκινί, Ιντέγε (81′ Λάρσον).

Πάγκος: Έμαν, Ντουάρτε, Μαρτίνεζ, Κωνσταντινίδης.

** Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, άνθρωποι της ΠΑΕ Άρης χάρισαν στον πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας, Νορβηγό Άρνε Μέλερ, μια φανέλα με το Νο6.

** Με πρόβλημα τραυματισμού αποχώρησε από το γήπεδο τόσο ο Μιγκέν Μπάσα, όσο και ο Φραν Βέλεθ αμέσως μετά την αποβολή του.

Με παίκτες που έδωσαν και τη ψυχή τους, με σύμμαχο την τύχη και τον Μέγερι να κάνει δύο σπουδαίες επεμβάσεις προς το τέλος του ματς, ο Ατρόμητος κατάφερε να φύγει αήττητος από τη Βαρσοβία απέναντι στη Λέγκια (0-0), στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τον Γ΄ προκριματικό γύρο του Europa League.

Σε τρίτο σερί ευρωπαϊκό ματς (προηγήθηκαν τα δύο με την Ντουνάισκα Στρέντα) οι Περιστεριώτες κατάφεραν να μην χάσουν, απόψε, μάλιστα, δεν δέχτηκαν γκολ, χάρις στη συγκλονιστική εμφάνιση όλων των παικτών τους, κυρίως του Σπύρου Ρισβάνη, που έκανε «το ματς της ζωής του» και ήταν πραγματικά απροσπέλαστος. Ο Ατρόμητος έμεινε όρθιος και πήρε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, στο οποίο θα ποντάρει ενόψει της ρεβάνς της προσεχούς Τετάρτης (14/08) επί αθηναϊκού εδάφους για να κάνει την έκπληξη και να προκριθεί στα play offs της διοργάσνωσης.

Ο Ατρόμητος ήταν πολύ καλός αμυντικά, έδωσε χώρο στους γηπεδούχους, ωστόσο, ήταν προφανής ο στόχος του να μην δεχτεί γκολ. Σε αυτό το κομμάτι η τακτική του Γιάννη Αναστασίου απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με τον Σπύρο Ρισβάνη να κυριαρχεί στο κέντρο της άμυνας και τον Γούτα άξιο συμπαραστάτη, οι Περιστεριώτες δεν επέτρεψαν στους Πολωνούς να απειλήσουν ουσιαστικά την εστία του Μέγερι.

Όσες φορές επιχείρησαν να μπουν στην περιοχή οι Πολωνοί στο πρώτο 45λεπτο έβρισκαν κλειστούς διαδρόμους και κάποιες που έδειξαν ότι θα μπορούσαν να ανησυχήσουν τον Μέγερι βρήκαν μπροστά τους τον Ρισβάνη!

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μία κλασική ευκαιρία για την Λέγκια. Από την εκτέλεση φάουλ του Νοβίκοβας στο 50΄ η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι του Μέγερι. Η πίεση των παικτών του Βούκοβιτς αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στη συνέχεια και στο 65΄ ο Κουλένοβιτς βρέθηκε απέναντι από τον Μέγερι, αλλά το πλασέ του βρήκε την εξωτερική πλευρά των δικτύων.

Οι παίκτες του Ατρόμητου δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα στη μεσαία γραμμή, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στους γηπεδούχους να ασκήσουν μεγάλη πίεση. Η ελληνική ομάδα στάθηκε και πάλι τυχερή στο 74΄, όταν οι Πολωνοί είχαν και δεύτερο δοκάρι, αυτή την φορά με το απευθείας φάουλ του Καρλίτο. Στο 82΄ ο Μέγερι έκανε τεράστια επέμβαση στο σουτ του Μάρτινς, ενώ στο 89΄ είπε και πάλι «όχι» στον Καρλίτος.

Διαιτητής: Μανουέλ Σουτενγκρούμπερ (Αυστρία)

Κίτρινες: Χαρίσης, Βέλλιος, Μάντσον, Γούτας

Οι ενδεκάδες:

ΛΕΓΚΙΑ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ (Αλεξάνταρ Βούκοβιτς): Μαγέφσκι, Λέβτσουκ, Άντολιτς, Γκβίλια, Ρότσα, Νοβικόβας, Μάρτινς, Βέσοβιτς, Γέντρετσικ, Λουκίνιας, Κουλένοβιτς (67΄ Καρλίτος)

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιάννης Αναστασίου): Μέγιερι, Κατράνης, Γούτας, Κάχιλα, Χαρίσης (73΄ Ουγκράι), Ούμπιδες (61΄ Ρόσα), Μανούσος (84΄ Ταλόχα), Μάντσον, Νάτσος, Βέλλιος, Ρισβάνης

Πηγή:Ελεύθερος τύπος