Ασημένιο μετάλλιο ο Καραλής στο Ευρωπαϊκό Νέων (επί κοντώ)

Ασημένιο μετάλλιο ο Καραλής στο Ευρωπαϊκό Νέων (επί κοντώ)

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Εμμανουήλ Καραλής στον τελικό του επί κοντώ κατά την 3η ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων (Κ23) στο Γκέβλε της Σουηδίας.

Ο Έλληνας άλτης ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου με 5.60μ, με νικητή τον Γερμανό Μπο Κάντα Λίτα Μπάερε με 5.65μ και τρίτο τον Γάλλο Τιμπό Κολέ επίσης με 5.60μ, αλλά με τον Καραλή να έχει καλύτερες προσπάθειες (πέρασε με την πρώτη τα 5.60μ). Αυτό ήταν το 2ο μετάλλιο για τη χώρα μας στη διοργάνωση και το 24ο συνολικά, μετά το χρυσό της Παρασκευής που κατέκτησε ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος.

Επίσης, ο Καραλής είναι ο δεύτερος άλτης του επί κοντώ, μετά τον Δημήτρη Πατσουκάκη που κατακτά μετάλλιο στο επί κοντώ σε ευρωπαϊκό Νέων, αφού ήταν 3ος το 2009 (5.55μ) στο Κάουνας της Λιθουανίας.

Από το 1997 και την πρώτη διοργάνωση στο Τούρκου της Φινλανδίας μέχρι το 2019 στο Γκέβλε της Σουηδίας, οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έχουν κατακτήσει συνολικά 24 μετάλλια (11 χρυσά, 6 ασημένια, 7 χάλκινα), έχοντας εκπροσώπηση στο βάθρο των νικητών σε όλες τις διοργανώσεις, πλην αυτής του 2015 στο Ταλίν.

Η μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων έγινε το 2003 στο Μπίντγκοζ, όπου η χώρα μας κατέκτησε πέντε μετάλλια. Η Βούλα Παπαχρήστου είναι η μοναδική με δύο χρυσά μετάλλια, αφού επικράτησε τόσο στη διοργάνωση του 2009 στο Κάουνας όσο και σε εκείνη του 2011 στην Οστράβα.

Από δύο μετάλλια στη διοργάνωση έχουν ακόμη οι Κατερίνα Στεφανίδη, Περικλής Ιακωβάκης και Μαρία Καρασταμάτη. Ο αθλητής που κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της χώρας μας ήταν ο Άγγελος Παυλακάκης στο Τούρκου της Φινλανδίας, το μοναδικό της ομάδας μας στην πρώτη – ιστορική – διοργάνωση του θεσμού.