Συμφώνησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας η ΕΕ

Συμφώνησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας η ΕΕ

Συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του κειμένου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Μετά από διαβουλεύσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φ. Μογκερίνι, και την Προεδρία του Συμβουλίου, η Κυπριακή αντιπροσωπεία πέτυχε την αλλαγή του κειμένου ενισχύοντας την γλώσσα του με μία προσθήκη όσον αφορά τα στοχευμένα μέτρα.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και ότι θα κόψει τα προενταξιακά κονδύλια προς τη χώρα όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ενώ μέχρι χθες το προσχέδιο συμπερασμάτων έλεγε πως «το Συμβούλιο καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους σε πιθανά στοχευμένα μέτρα αν η Τουρκία συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αφήνοντας ανοιχτό το αν και κατά πόσο θα υπάρξουν τέτοια μέτρα, η τελική διατύπωση τροποποίησε το κείμενο μιλώντας πλέον για την «διερεύνηση επιλογών».

Αυτή η φράση αφαιρεί την αβεβαιότητα για το αν θα επιβληθούν οι κυρώσεις που δημιουργούσε η χθεσινή διατύπωση.

Συγχρόνως τα 28 κράτη μέλη αποφάσισαν και σε πιο συγκεκριμένα μέτρα, όπως την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την συνολική συμφωνία αερομεταφορών, τον περιορισμό της προενταξιακής βοήθεια που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και ο τερματισμός της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι παραπάνω κυρώσεις θα πάρουν και το τελικό πράσινο φως στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων την Δευτέρα.