Γιώργος Κουμουτσάκος: Ο διχασμός οδηγεί σε εθνικές ήττες

Γιώργος Κουμουτσάκος: Ο διχασμός οδηγεί σε εθνικές ήττες

«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην συζητά σοβαρά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» σημειώνει στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας, ωστόσο, «όχι, όμως, διχαστικά, γιατί ο διχασμός μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές ήττες». Και για την κυβέρνηση σημειώνει ότι «δεν διδάσκεται από την ιστορία».

Ο κ. Κουμουτσάκος, υποστηρίζει, ακόμα, την ανάγκη να έχει η χώρα «γεωπολιτική αυτογνωσία» να γνωρίζει, δηλαδή, «ποια είναι ακριβώς «η θέση της στον κόσμο».

Αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται λύση αλλά «όχι η οποιαδήποτε λύση» και υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία των Πρεσπών δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντας και γι αυτό δεν κλείνει το μέτωπο».

Μιλώντας για την Τουρκία και ερωτηθείς εάν οδηγούμαστε σε κρίση με αφορμή τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι «η Τουρκία έχει μείνει με δική της ευθύνη έξω από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολικής Μεσόγειο» και συστήνει «η χώρα μας να εργάζεται με αποτροπή αλλά όχι εχθρότητα για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις «φιλίας, συμμαχίας και συνεργασίας» όπως τις χαρακτηρίζει, σημειώνει ότι πρόκειται για «διαχρονικά μια σταθερή, θεμελιώδη παράμετρο της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής», ενώ για τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ δηλώνει ότι «παρά τις κάποιες πρόσφατες αναταράξεις είναι ιστορικές, φιλικές και λειτουργικές».

Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ προτείνει μια σειρά θεσμικών αλλαγών στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής και τονίζει ότι «ήρθε η ώρα να αποκτήσει η Ελλάδα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και γιατί όχι και με σχετική συνταγματική πρόβλεψη».

Τέλος, σχολιάζοντας την εσωτερική πολιτική ενόψει των εθνικών εκλογών του 2019, ο κ. Κουμουτσάκος δηλώνει ότι «ό,τι και να κάνει ο κ. Τσίπρας, η βαριά εκλογική ήττα της κυβέρνησής του είναι πια αναπόδραστη».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ