Δεκτή η παραίτηση Κοτζιά, το ΥΠΕΞ στον πρωθυπουργό

Δεκτή η παραίτηση Κοτζιά, το ΥΠΕΞ στον πρωθυπουργό

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα (Τετάρτη) το μεσημέρι ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τα όσα διημείφθησαν στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης και την αντιπαράθεσή του με τον Π. Καμμένο (βλ. το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» «Ξένος σε ξένη αυλή») αλλά και τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που κάλεσε όποιον «δυσφορεί να κατέβει από το τρένο».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση, ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών για την προσφορά του στην κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια και ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του κ. Κοτζιά.

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός προέβη σε δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής:

► Πριν από λίγο και λίγο πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψιν μου την παραίτησή του. Με πόνο καρδιάς την έκανα δεκτή.

► Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και τη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.

► Αποφάσισα να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας.

► Η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση, αλλά και η απόφαση να αναλάβω εγώ το ΥΠΕΞ είναι και απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνησή μου, θα έλεγα.

► Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας.

► Θέλω ταυτόχρονα να στείλω μήνυμα στους γείτονές μας, που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασία, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, και να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν, διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία.

► Η Ελλάδα ποτέ δεν θα αποδεχθεί την ένταξη της ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν στη συνταγματική αναθεώρηση. Η Ελλάδα, η κυβέρνησή μου, θα κάνει αυτό που πρέπει κι αυτό που ορίζουν οι διεθνείς συμφωνίες.

Η αντίδραση του Νίκου Κοτζιά
Με έναν στίχο επέλεξε να σχολιάσει την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος

«Όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο»
Θυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος νωρίς το πρωί της Τετάρτης δήλωσε στον Alpha σχετικά με τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για δυσφορία του υπ. Εξωτερικών: «Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από κει και πέρα όποιος δεν θέλει να φτάσει στον προορισμό του ή όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο».

«Ο πρωθυπουργός δεν παρακαλάει κανέναν, δεν έχει φοβηθεί ποτέ τις πολιτικές εξελίξεις, στις οποίες όμως δεν σύρεται, τις προκαλεί ο ίδιος όταν θεωρεί ότι αυτό είναι θετικό για τη χώρα και τον λαό της», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: Η εφημερίδα των συντακτών