Αδριανούπολη: Αποφυλακίζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, αφήνονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, οι οποίοι κρατούνταν από τον Μάρτιο στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για την αποφυλάκιση τους απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, καθώς η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα.

Ελεύθεροι οι δύο Ελληνες στρατωτικοί, επιστρέφουν στην Ελλάδα.

Η Ελληνίδα πρόξενος ενημέρωσε σχετικά και τους γονείς των δύο στρατιωτικών.

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί παρουσιάστηκαν σήμερα Τρίτη στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους, αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Οι στρατιωτικοί Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης συνελήφθησαν στις αρχές Μαρτίου με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε στρατιωτική περιοχή και έκτοτε κρατούνταν σε φυλακές της Αδριανούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές, μετέδιδαν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών. Επισήμως πάντως δεν έχει ασκηθεί καμία κατηγορία από την τουρκική Δικαιοσύνη.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, Νικόλαος Μητρετώδης, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε όλον τον κόσμο για το κύμα συμπαράστασης, καθώς και την πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία για τις προσπάθειές τους. Μιλ»ντας στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για μία «εφιαλτική Οδύσσεια», που πέρασαν οι οικογένειες των στρατιωτικών και ανέφερε πως δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί στην Ελλάδα.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ