Γένοβα: Τουλάχιστον 22 οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας

Η οδογέφυρα, γνωστή ως γέφυρα Μοράντι, χτίστηκε το 1965 και είχε μήκος 1.182 μέτρα. Το κεντρικό της τμήμα κατέρρευσε το πρωί υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, εν μέσω ισχυρής νεροποντής, καταπλακώνοντας αυτοκίνητα και φορτηγά. Στη γέφυρα είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες πραγματοποιηθεί το 2016.

Σε τουλάχιστον 22 ανέρχονται οι νεκροί από την κατάρρευση της οδογέφυρας στον αυτοκινητόδρομο A 10, λίγο έξω από την Γένοβα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιταλός υφυπουργός Μεταφορών Εντοάρντο Ρίξι.

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο κυβερνήτης της Λιγουρίας Τζιοβάνι Τότι, εξέφρασαν φόβουν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι έκανε λόγο για περίπου 30 νεκρούς και πολλούς σοβαρά τραυματίες.

Περίπου 10 τραυματίες έχουν μέχρι στιγμής διακομιστεί στο νοσοκομείο. Ένας εξ αυτών ανασύρθηκε από τα χαλάσματα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο, αναφέρει το Ansa.

Η οδογέφυρα, γνωστή ως γέφυρα Μοράντι, χτίστηκε το 1965 και είχε μήκος 1.182 μέτρα. Το κεντρικό της τμήμα -μήκους περί 80 μέτρων- κατέρρευσε το μεσημέρι από ύψος περίπου 50 μέτρων σε έναν ποταμό, καθώς και σε σιδηροδρομικές γραμμές και κτήρια, εν μέσω ισχυρής νεροποντής. Εκείνη τη στιγμή, τη γέφυρα διέσχιζαν δεκάδες αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της πυροσβεστικής της Γένοβας, συντρίμμια έπεσαν και στον χώρο στάθμευσης εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, το οποίο ήταν κλειστό, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου.

Στη γέφυρα είχαν πραγματοποιηθεί εργασίες το 2016, με την εταιρεία που τη διαχειρίζεται να ανακοινώνει πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της.

Μαρτυρίες που επικαλείται η La Repubblica κάνουν λόγο για πτώση κεραυνού στο συγκεκριμένο σημείο, ενδεχόμενο που πάντως θα πρέπει εξεταστεί από τις αρχές. Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ένα σπίτι που βρισκόταν δίπλα στην γέφυρα, καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την κατάρρευση. Δυο άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό, μεταφέρθηκαν με εγκαύματα σε νοσοκομείο της Γένοβας.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσης, την οποία περιέγραψε σαν «σκηνή από την Αποκάλυψη».

Στην περιοχή υπάρχουν και σπίτια, που μπορεί να υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα μάλιστα με τη «Repubblica», πρόκειται για πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Οχήματα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας έχουν σπεύσει στο σημείο του τραγικού συμβάντος. Περίπου 200 άνδρες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανασύρουν ζωντανούς από τα ερείπια.

«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία αυτό που φαίνεται πως είναι μια τεράστια τραγωδία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι.

«Πρόκειται για τεράστια τραγωδία», επανέλαβε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο. «Μεταβαίνω άμεσα στην περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούμε, με ειλικρίνεια, κοντά στις οικογένειες των θυμάτων», πρόσθεσε.

Στη Γένοβα θα μεταβεί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ιταλίας» και «είναι έτοιμη να προσφέρει όλη την απαραίτητη υποστήριξη», ανέφερε στο Twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Atlantia, της εταιρείας διοδίων που εξασφαλίζει τη λειτουργία του συγκεκριμένου αυτοκινητοδρόμου, ανεστάλη αφού σημείωσαν πτώση 6,3% μετά την είδηση για την κατάρρευση.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Ισημερινός: Δεύτερο πολύνεκρο δυστύχημα με λεωφορείο σε 48 ώρες- 23 νεκροί

Νέο πολύνεκρο δυστύχημα με λεωφορείο, το δεύτερο στις τελευταίες 48 ώρες, έλαβε χώρα στον Ισημερινό, μία χώρα, όπου τα τροχαία είναι μεταξύ των βασικότερων αιτιών θανάτου, όπως σχολιάζουν τα διεθνή πρακτορεία.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στο Κτίο, όταν λεωφορείο συγκρούστηκε με όχημα σε δρόμο ανάμεσα στις κοινότητες Πίφο και Παπαγιάκτα, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από τοην πρωτεύουσα της χώρας. Μεταξύ των θυμάτων είναι Κολομβιανοί και Βενεζουελάνοι.

Να θυμήσουμε ότι πριν από δύο ημέρες λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς της Μπαρσελόνα Σπόρτινγκ Κλουμπ (Barcelona Sporting Club), της πιο δημοφιλούς ομάδας του Ισημερινού,ενεπλάκη σε δυστύχημα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν επιπλέόν τριάντα.

Επτά άνθρωποι πεθαίνουν και περίπου 80 τραυματίζονται κατά μέσον όρο σε τροχαία δυστύχηματα καθημερινά στη χώρα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο πολιτών Justicia Vial.

Πηγές: Associate Press, AFP