Υπογραφές για μια ιστορική συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υπέγραψαν σήμερα στη Μεγάλη Πρέσπα, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας.

Aλ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την Iστορία

Ζ. Ζάεφ: Ενωμένοι επιβιώνουμε, διαιρεμένοι καταρρέουμε

Σε εξέλιξη γεύμα των δύο αντιπροσωπειών στο Οτέσοβο της ΠΓΔΜ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στις δύο χώρες.

Συγχαρητήριο tweet από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας (13:05)
«Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών τους, για την πολύ τολμηρή και σημαντική κίνηση που ανέλαβαν σήμερα. Η συμφωνία για τη διαφωνία ονόματος διαγράφει τον δρόμο προς την κατεύθυνση της Ε.Ε. και του NATO», έγραψε ο Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο διεθνής Τύπος για τη συμφωνία (12:56)

Πρώτο θέμα στη γερμανική FAZ η υπογραφή της συμφωνίας στη λίμνη των Πρεσπών.

«Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικό» γράφει η FAZ ,τονίζοντας ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχτεί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».

To Reuters και το AFP αναφέρονται σε μια «ιστορική συμφωνία» που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 27 χρόνια.

Το AFP επικαλείται δηλώσεις Τσίπρα και Ζάεφ και χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζάεφ στην πρωθυπουργία το 2017.

Το Reuters αναφέρεται και στην πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ., η οποία ναυάγησε, ενώ και τα δύο πρακτορεία παρακολουθούν με τηλεγραφήματά τους στενά τις εξελίξεις.

«Ελλάδα και ΠΓΔΜ υπέγραψαν συμφωνία που βάζει τέλος στην χρόνια διαμάχη για το όνομα», σημειώνει το Associated Press.

Ένταση σημειώθηκε πριν από λίγο μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ στις Πρέσπες, την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων υπέγραψαν τη συμφωνία για το ονοματολογικό. Έγινε χρήση χημικών και δακρυγόνων ενώ μερίδα διαδηλωτών εκσφενδόνισε πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των αστυνομικών.

Ένταση στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Διαμαρτυρία στο Πισοδέρι Φλώρινας ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πισοδέρι Φλώρινας. Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο απ' την περιοχή της Θεσσαλονίκης έχουν φτάσει στο σημείο περίπου 50 πούλμαν.

Διαμαρτυρία στο Πισοδέρι Φλώρινας

Στον Τσίπρα η γραβάτα του Ζάεφ (11:51)

Ο Μάθιου Νίμιτς, ειδικός απεσταλμένος του γ.γ.του ΟΗΕ, υποστήριξε:

♦ Έχοντας εργαστεί επί χρόνια γι' αυτή τη συμφωνία, μπορώ να πω ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χώρων. Είναι δίκαιη, έντιμη και μπορεί να εφαρμοστεί, ως ένα παράδειγμα για την περιοχή και για όλο τον κόσμο.

♦ Φέτος είπα στην οικογένειά μου ότι δεν θέλω δώρα για τα γενέθλιά μου, θα μου κάνουν δώρο την συμφωνία.

Πηγή: Η ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΏΝ