Ν. Αφρική: Το νερό στο Κέιπ Τάουν θα εξαντληθεί σε λιγότερο από εκατό ημέρες

Ν. Αφρική: Το νερό στο Κέιπ Τάουν θα εξαντληθεί σε λιγότερο από εκατό ημέρες

Το Κέιπ Τάουν βρίσκεται σε ένα λεκανοπέδιο που ιστορικά τροφοδοτείται με νερό από βαριές χειμερινές βροχοπτώσεις, διαθέτοντας άφθονα φυσικά ύδατα. Φέτος, ωστόσο, η μητρόπολη της Νοτίου Αφρικής ίσως αποτελέσει την πρώτη μεγάλη πόλη στον κόσμο της οποίας το νερό εξαντλείται.

Μια τριετής περίοδος ξηρασίας στην περιοχή γύρω από το Κέιπ Τάουν έχει ρίξει τα επίπεδα στα φράγματα ύδρευσης επικίνδυνα χαμηλά. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η πόλη θα φθάσει στο «σημείο μηδέν», δηλαδή η συνδυασμένη χωρητικότητα των φραγμάτων θα πέσει κάτω από το 13,5%, στις 21 Απριλίου.

Εάν συμβεί αυτό, όλες οι αστικές πηγές νερού μη έκτακτης ανάγκης θα απενεργοποιηθούν εκτός από τις φτωχότερες γειτονιές. Οι κάτοικοι θα πρέπει να προμηθεύονται νερό από έναν από τους 200 διαθέσιμους χώρους συλλογής. Κάθε κάτοικος θα έχει πρόσβαση σε 30 λίτρα νερού την ημέρα, με τη διαδικασία να εποπτεύεται από ένοπλους φρουρούς.

Προς το παρόν, η πόλη εντατικοποιεί τις προσπάθειες για έργα ανακύκλωσης νερού και κατασκευάζει τρεις μονάδες αφαλάτωσης, τις οποίες ελπίζουν να λειτουργήσουν μέχρι τον Μάρτιο. Το όριο νερού βρίσκεται προς το παρόν στα 100 λίτρα ανά άτομο ανά ημέρα.

Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, ο δήμος του Κέιπ Τάουν έχει δημιουργήσει ένα διαδραστικό χάρτη παρακολούθησης του νερού που δείχνει ζωντανά πόσοι πόροι νερού χρησιμοποιούνται, ώστε να ενθαρρύνουν τους κατοίκους να ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα των γειτόνων τους.

«Το πιθανό όφελος εξοικονόμησης νερού για το σύνολο του Κέιπ Τάουν από τη δημοσιοποίηση των δεικτών κατανάλωσης νερού υπερισχύει απέναντι από κάθε ζήτημα προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε αυτό το στάδιο της κρίσης», δήλωσε η Ζάρα Νίκολσον, εκπρόσωπος της Δήμαρχου Πατρίσια ντε Λιλ.

Πηγή: Ναυτεμπορική