Στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βρίσκονται πλέον τα στοιχεία για τους φορολογικούς κάτοικους Ελλάδας οι οποίοι διαθέτουν καταθέσεις και επενδύσεις χρηματοοικονομικού χαρακτήρα σε χώρες του εξωτερικού οι οποίες έχουν ενταχθεί στη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Πρόσφατα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είπε από το βήμα της Βουλής ότι "ήδη έχουν έλθει στην Ελλάδα στοιχεία για τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς φορολογουμένων του 2016 με βάση τις δύο συμφωνίες που έχουμε κυρώσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ και, βεβαίως, έχουμε δώσει και εμείς από την πλευρά μας τα αντίστοιχα στοιχεία στις συμβαλλόμενες χώρες".
Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι τελευταίες δεν έχουν ενταχθεί στη συμφωνία του ΟΟΣΑ αλλά προχωρούν σε απευθείας συμφωνίες ανταλλαγής με τις υπόλοιπες χώρες. Επιπλέον, πολύ σύντομα πρόκειται να φτάσουν στην Ελλάδα και τα στοιχεία. Μάλιστα, τα στοιχεία για τους φορολογικούς κάτοικους Ελλάδας που διαθέτουν χρηματοοικονομική περιουσία στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα το αργότερο έως το τέλος του έτους.
Πρακτικά, η ανταλλαγή πληροφοριών διευκολύνει σημαντικά τις φορολογικές αρχές όλων των χωρών που έχουν υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες προκειμένου να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή που γίνεται μέσω της απόκρυψης εισοδημάτων σε ξένες χώρες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι ο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας είναι υποχρεωμένος να φορολογείται στη χώρα μας για το εισόδημα που αποκτά σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις που το εισόδημα αυτό έχει φορολογηθεί στη χώρα που αποκτήθηκε και υπάρχει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης με αυτήν τη χώρα, τότε δεν φορολογείται εκ νέου στην Ελλάδα. Αυτό που λείπει όμως από τις φορολογικές αρχές παγκοσμίως και ήρθε να καλυφθεί με τη συμφωνία του ΟΟΣΑ, είναι η πληροφόρηση για τα εισοδήματα εξωτερικού.
Τα στοιχεία που έχει στη διαθεσή της η ΑΑΔΕ για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με χρηματοοικονομική περιουσία στο εξωτερικό είναι:
1. Λογαριασμοί Θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
2. Καταθετικοί Λογαριασμοί.
3. Ασφαλιστήρια Συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο Δηλωτέο Λογαριασμό.
5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον Δηλωτέο Λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.
Η πρώτη ελεγκτική κίνηση που σχεδιάζει να κάνει η φορολογική διοίκηση είναι να διασταυρώσει τα στοιχεία των καταθετών με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό. Στη συνέχεια σχεδιάζεται να γίνουν πιο εκτεταμένες διασταυρώσεις και έλεγχοι σε φορολογούμενους που εμφανίζονται να διαθέτουν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό (π.χ. πάνω από 1 εκατ. ευρώ)
Οι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα αντάλλαξε πληροφορίες φέτος (εισοδήματα 2016) είναι οι εξής: Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Bonaire-Saint Eustatius and Saba, Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Δανία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος Μάν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμένεται και ανταλλαγή πληροφοριών με ΗΠΑ.
Το 2018 (εισοδήματα 2017) θα ανταλλαχθούν πληροφορίες με τις εξής χώρες: Ανγκίλα, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Βρεττανικές Παρθένες Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Κουρακάο, Δομηνικανή Δημοκρατία, Κορέα, Μοτσεράτ, Niue, Τρινιντατ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Αλβανία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, , Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Γρενάδα, Χόνγκ Κόνγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Νήσοι Μάρσαλ, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κίτς και Νέβιλ, Σαμόα, Σαιντ Λουσία, Σαιντ Βινσεντ και Γρεναδινες, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σιντ Μαρτεέν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Μπαχρέιν, Ναούρου, Βανουάτου.
Πηγή: Capital.gr, του Σπύρου Δημητρέλη